enda

Gunnar Helsengreen

(1880 – 1939)

Skuespiller. Født 26/1 1880 i Århus, død 14/10 1939 - 59 år gammel. Søn af skuespiller og teaterdirektør Albert Helsengreen (1854-43), gift med skuespillerinde Martha Helsengreen og far til skuespillerinde Betty Helsengreen og barneskuespiller 'Mulle' Helsengreen.

Gunnar Helsengreen fik en omfattende teaterkarriere, hvor han især i de første år pendlede frem og tilbage mellem Århus og København og havde engagementer ved skiftende scener og selskaber. Han stod på scenen helt indtil sin død, hvor han faldt om under et gæstespil på Odense Folketeater.

Hans filmvirke blev ligeså omflakkende som hans teaterkarriere. Han debuterede hos Th. S. Hermansen (senere Fotorama) i Århus i 1909 og instruerede allerede fra året efter en del film for selskabet. Han fik således stor indflydelse på Fotoramas produktion både som instruktør og skuespiller. Hans præstation i rollen som juvelér Hirsch i "Den sorte Drøm" (Gad, 1911), hvor han spiller overfor Asta Nielsen og Valdemar Psilander, giver et godt billede af hans dynamiske spil, forankret i en tung og dog statelig krop, ikke helt ulig sin onkel Emil Helsengreen. Fra 1913 spillede han med i film hos andre selskaber, bla. Nordisk Film og Kinografen, men holdt forbindelsen til hjembyen ved lige ved at instruere film for Dansk Filmfabrik. Medvirkede i en enkelt tonefilm, "Champagnegaloppen" (Schnéevoigt, 1938).

Litteratur: Jan Nielsen: A/S Filmfabriken Danmark (2003).

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Champagnegaloppen 1938 Pingel, cafévært DK/Spillefilm
Retten sejrer 1918 William Davis DK/Spillefilm
Menneskeskæbner 1915 Instruktion DK/Spillefilm
Elskovs Tornevej 1915 Instruktion DK/Kort fiktion
Sexton Blake 1915 Instruktion, Juvelér Bernstein DK/Spillefilm
Slør-Danserinden 1915 Medvirkende DK/Spillefilm
Fattig og rig 1915 Mr. Leight DK/Spillefilm
Skildpadden 1915 Hubert, stud. jur., Sir James' nevø DK/Spillefilm
Zirli 1915 Hans Just, skovfoged hos greven DK/Spillefilm
Lidenskabens Magt 1915 Greve von Prytz DK/Spillefilm
I Dødens Brudeslør 1914 Instruktion DK/Spillefilm
Proletargeniet 1914 Instruktion DK/Kort fiktion
Muffen 1914 Medvirkende DK/Kort fiktion
Letsind 1914 Medvirkende DK/Spillefilm
Bøffen og Bananen 1913 Medvirkende DK/Kort fiktion
Fæstningsspioner 1913 Brunoff, spion DK/Spillefilm
Haanden, der griber 1913 Ågerkarl DK/Spillefilm
Karnevallets Hemmelighed 1913 En detektiv DK/Kort fiktion
Pro forma 1912 Halfdan Strange DK/Spillefilm
Menneskejægere 1912 "Kloen", Røde Grethes kæreste DK/Spillefilm
Et moderne Ægteskab 1912 Medvirkende DK/Kort fiktion
Venus 1911 Instruktion DK/Spillefilm
En hjemløs Fugl 1911 Instruktion DK/Spillefilm
Under Vesterbros Glødelamper 1911 Diamanttyven DK/Kort fiktion
Den sorte Drøm 1911 A. Hirsch, juvelér DK/Spillefilm
Dommeren 1911 Joumard, forbryderen DK/Spillefilm
Ambrosius 1910 Instruktion DK/Kort fiktion
Elverhøj 1910 Instruktion DK/Kort fiktion
Greven af Luxemburg 1910 Instruktion DK/Kort fiktion
En Helt fra 64 1910 Instruktion DK/Kort fiktion
Valdemar Sejr 1910 Instruktion, Manus DK/Kort fiktion
Ansigtstyven 1910 Instruktion DK/Spillefilm
I Bondefangerkløer 1910 "Den blaa Dreng" DK/Spillefilm
Holger Danske 1910 Holger Danske DK/Kort fiktion
Ansigtstyven II 1910 Instruktion DK/Spillefilm
Den hvide Slavehandel 1910 Slavehandler DK/Spillefilm
Kapergasten 1910 Manus DK/Kort fiktion
Den lille Hornblæser 1909 Jens Daglykke DK/Kort fiktion
Mormonbyens Blomst John, den Ældstes søn DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.