enda

Den hvide Slavehandel

Alfred Cohn, Danmark, 1910

6 min.DK/SpillefilmMelodrama, Drama, KrimiStumfilm

Annoncen lyder næsten for god til at være sand: "Ung pige af fordelagtigt ydre søges til herskabshus i London". Anna, der bor i en lille lejlighed med sine fattige forældre er ikke længe om at slå til, og inden hun ved af det har hun fået jobbet og er på vej over Atlanten til den fremmede storby. Til sin rædsel finder Anna ud af, at det fornemme herskabshus er et bordel og at hendes første kunde snart står klar til at modtage en ydelse. Den trygge stue i København synes nu forfærdeligt langt væk, og Anna aner ikke sit levende råd. Kommer hun nogensinde hjem, eller er hun overladt til sin tragiske skæbne i den hvide slavehandel?

Fotoramas 'Den hvide Slavehandel' var Danmarks første lange spillefilm på hele tre spoler og blev udsendt i foråret 1910. Nordisk Film fik hurtigt nys om det innovative træk og ville naturligvis have del i successen. Allerede i sensommeren samme år udsendte Nordisk Film deres egen version: Et næsten nøjagtigt plagiat med samme titel. Nordisk Films version fik kæmpe succes i udlandet, hvor selskabet drog stor nytte af et stærkt distributionsnetværk. Desværre er det kun fragmenter af Fotoramas version, der er bevaret, men ligheden mellem de to film er tydelig. Af bevarede, skriftlige kilder fremgår det desuden, at Nordisk endda kopierede Fotoramas tekniske trumfkort i filmen: Split-screen.
Grundoplysninger Credits Festivaler og priser Materialer
Original titel Den hvide Slavehandel
Dansk titel Den hvide Slavehandel
International titel The White Slave Trade
Instruktør Alfred Cohn
Manuskript Louis Schmidt
Fotograf Alfred Lind
Medvirkende Christel Holch, Kai Lind, Gunnar Helsengreen, Maja Bjerre-Lind
Produktionsland Danmark
Produktionsselskab Th. S. Hermansen
Dansk distribution Fotorama
Internationalt salg
Tekniske data 706 meter, 35 mm, Stum
Dansk biografpremiere 11.04.1910
Premierebiografer Fotorama, Løvebiografen
Comment Filmen blev plagieret af Nordisk Film, der udsendte deres version 2. august 1910 med nøjagtig samme titel. Fotoramas film findes ikke mere, men Nordisks version overlever.
Download PDF

Selskaber

Produktionsselskab Th. S. Hermansen
Dansk distribution Fotorama

Instruktion

Instruktion Alfred Cohn

Manus

Manus Louis Schmidt

Produktion

Produktion Th. S. Hermansen

Foto

Foto Alfred Lind

Medvirkende

Anna Christel Holch
Georg Kai Lind
Slavehandler Gunnar Helsengreen
Koblerske Maja Bjerre-Lind
Skurk Peter Kjær

Download PDF
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Download PDF

Anmeldelser og artikler

I Cinematekets bibliotek kan du finde disse anmeldelser og avisartikler om filmen:
Type Kilde Forfatter Tidspunkt
Anmeldelse
Artikel
Program - stumfilm & mikro
Download PDF