enda

Gyda Hansen

(1938 - 2010)

Skuespillerinde. Født 7/2 1938, død 20/8 2010 - 72 år gammel.

Overvejende revyskuespiller, men har også haft engagementer på bla. Folketeatret, Gladsaxe Teater og Det Danske Teater.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Hun er især set som den slagfærdige hverdagspige - kassedame, rengøringskone eller servitrice. Og er oplagt som Dyrehavsbakkesangerinde i "I den grønne skov" (1968).

I sådanne småroller illuderer hun godt som en kvinde af folket, jævn og ligetil. Hun har en fundamental ægthed, som kommer stærkest frem i hendes seneste og mest markante rolle - som narkohajen Kim Bodnias mor i Nicolas Winding Refns "Pusher" (1996).

Her glider hun ubesværet ind i filmens miljø-autentiske stil som en livsmærket Vesterbrokvinde, der for længst er ribbet for de sidste illusioner. Overfor den søn, der så gerne vil være stærk og hård, men nu må tigge hende om hjælp, er hun hverken særlig moderlig eller særlig afvisende: blot nøgtern og venlig på en aldeles troværdig og meget træt måde. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Over gaden under vandet 2009 Sekretær DK/Spillefilm
Eje veje væk 2001 Medvirkende DK/Kort fiktion
Ved Stillebækken 1999 Karen, kokkepige på Dale Slot Tv-serie
Alle tiders julemand 1997 Fru Kristoffersen Tv-serie
Pusher 1996 Franks mor DK/Spillefilm
Fede tider 1996 Medvirkende DK/Kort fiktion
Bryggeren 1996 Medvirkende Tv-serie
Carlo & Ester 1994 Louise, Carlos datter DK/Spillefilm
Kirsebærhaven 89 1990 Røde Erna Tv-serie
Manden der ville være skyldig 1990 Dame på kirkegård DK/Spillefilm
Kærlighed uden stop 1989 2. pige på bro DK/Spillefilm
Far på færde 1988 Rita Tv-serie
Niels Klims underjordiske rejse 1984 Andet træ Tv-serie
Anthonsen 1984 Bordelmutter Tv-serie
Magten er sød 1984 Speaker DK/Dokumentarfilm
Koks i kulissen 1983 Bibliotekar DK/Spillefilm
Krigernes børn 1979 Bondekone DK/Spillefilm
Matador 1978 Rengøringskone Tv-serie
Skytten 1977 Fotograf DK/Spillefilm
Panik før lukketid 1976 Medvirkende Tv-film
En by i provinsen 1976 Lilly Clausen Tv-serie
Den korte sommer 1976 Servitrice DK/Spillefilm
Familien Gyldenkål 1975 Ekspeditrice DK/Spillefilm
Rundt på gulvet 1974 Skuespillerinde Tv-film
Tænk på et tal 1969 Pige i hvid kittel DK/Spillefilm
I den grønne skov 1968 Syngepige DK/Spillefilm
Valsedrømme 1967 Medvirkende Tv-film
I sandhed en helt 1967 Medvirkende Tv-film
Jeg er sgu min egen! 1967 Lily DK/Spillefilm
Jeppe her på bjerget 1966 Medvirkende Tv-film
Gys og gæve tanter 1966 Elsa DK/Spillefilm
Søskende 1966 Luderen DK/Spillefilm
Flådens friske fyre 1965 Karen DK/Spillefilm
Sommer i Tyrol 1964 Lenerl DK/Spillefilm
5 mand og Rosa 1964 Natsygeplejersken DK/Spillefilm
Enhver 1964 Første ungmø Tv-film
Et døgn uden løgn 1963 Stuepige DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.