enda

Hanne Høyberg

Producent. Født 1937.


Hanne Høyberg er født ind i en filmfamilie. Hendes morfar var filminstruktøren A.W. Sandberg (1887-1938) og hendes mormor skuespillerinden Karen Caspersen (1890-1941). Filmproducent og biografdirektør Henrik Sandberg (1919-1993) var hendes onkel.

Som nyudlært fotograf fik Hanne Høyberg sit første job i filmbranchen som stillfotograf på Henrik Sandbergs "Soldaterkammerater" (Sven Methling, 1958). Året efter døde hendes far og hun følte sig forpligtet til at overtage familiefirmaet Høybergs Kaffebrænderi. Først ti år senere vendte hun tilbage til filmbranchen som sekretær for Henning Carlsen i Dagmar Teatret. I 1973 blev Hanne Høyberg produktionsleder hos Jacob Eriksen på Spektrum Film. To år senere, i 1975, etablerede hun firmaet Hanne Høyberg Filmproduktion sammen med sin søster Helle Høyberg.



Hanne Høyberg satsede fra begyndelsen på kort- og dokumentarfilm og samarbejdede flittigt med Statens Filmcentral. Hendes film var målrettet undervisning og dækkede emnemæssige og pædagogiske behov. Gennem hele karrieren arbejdede hun tæt sammen med kvindelige instruktører som Lise Roos, Katia Forbert Petersen, Irene Werner Stage, Dola Bonfils og Anne Regitze Wivel. Hun har produceret flere film med filmhold udelukkende bestående af kvinder fx "De er jo ikke engang danskere" (Malene Ravn & Dorthe Hecht, 1981) og "Teknik for dig og mig" (Katia Forbert Petersen, 1982). Da hun i 1982 i Information blev spurgt, om hun selv gjorde noget for at trække kvindelige filmarbejdere til, svarede hun: "Nej, men der kommer flere og flere gode oplæg fra kvinder, sådan har det udviklet sig."
Flere mandlige instruktører har dog også nydt godt af Hanne Høybergs professionalisme, blandt andre Jenö Farkas, Arne Bro og Christian Hartkopp. Op gennem 1980'erne producerede Hanne Høyberg Filmproduktion 43 film.


Dokumentarfilmene, som Hanne Højberg har produceret, spænder emnemæssigt vidt fra skovbrug over psykisk udviklingshæmmede til politiets arbejde, dog med overvejende vægt på emner som sorg, arbejdsvilkår, kvinders vilkår og børn og unges liv og muligheder. I de korte fiktionsfilm var der plads til et mere frit kunstnerisk udtryk som fx den roste "Salamandersøen" (Eddie Thomas Petersen, 1984) og "Manden der fik lov at gå" (Katrin Ottarsdóttir, 1995). Spillefilmen "Sangen om kirsebærtid" (Irene Werner Stage, 1990) fik en blandet modtagelse, og Hanne Høyberg producerede kun denne ene spillefilm. Hendes sidste produktion er eksperimentalfilmen "Landskaber" (Kassandra Wellendorf, 1997), hvorefter hun gik på selvvalgt pension.


Se for eksempel "Dage med oldefar", "Ansigt til ansigt" eller "De tavse piger" på www.filmstriben.dk.

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Landskaber 1997 Producent DK/Eksperimentalfilm
Manden der fik lov at gå 1995 Producer U/Kort fiktion
Det personlige arbejde 1994 Producer DK/Dokumentarfilm
Con Spirito - en film om Carlo Zecchi 1991 Stills, Produktionsleder DK/Dokumentarfilm
Bare løgn! 1991 Producent DK/Kort fiktion
Sangen om kirsebærtid 1990 Producent DK/Spillefilm
Med døden inde på livet 1989 Producent DK/Dokumentarfilm
De udenforstående 1988 Producent DK/Dokumentarfilm
Holografi 1987 Producer DK/Dokumentarfilm
Den tid den sorg - om ældre og bofællesskaber 1987 Producer DK/Dokumentarfilm
Politiet i virkeligheden (2). Lighed for loven 1986 Producent DK/Dokumentarfilm
Politiet i virkeligheden (3). Konsekvenser 1986 Producent DK/Dokumentarfilm
Politiet i virkeligheden (1). Kontrolbilledet 1986 Producent DK/Dokumentarfilm
Johanne fra Daugbjerg 1985 Producent DK/Dokumentarfilm
Thomas og hans tempo. Et udviklingsforløb 1985 Produktion DK/Dokumentarfilm
Tumlerier. Et studie i bevægelse 1985 Produktion DK/Dokumentarfilm
Lutter lagkage? 1985 Producer DK/Dokumentarfilm
De tavse piger 1985 Producent DK/Dokumentarfilm
Wonderful Copenhagen 1984 Produktion DK/Kort fiktion
Jeg vil ha' dig tilbage 1984 Producer DK/Dokumentarfilm
Driver dug, falder rim 1984 Producent DK/Kort fiktion
Salamandersøen 1984 Producent DK/Kort fiktion
Far, mor, børn. Noget om rollelege 1984 Produktion DK/Dokumentarfilm
Tjenestepiger 1984 Producent DK/Dokumentarfilm
Kan man klippe i vand? 1983 Producer DK/Dokumentarfilm
Motivation - nærbilleder fra en ungdomsskole 1983 Producent DK/Dokumentarfilm
Gymnasiet - en skoleform 1983 Producent DK/Dokumentarfilm
Fremtid søges! 1982 Producent DK/Dokumentarfilm
Teknik for dig og mig 1982 Producent DK/Dokumentarfilm
Jeg blir' så bange 1981 Producent DK/Kort fiktion
Træerne og skovens folk 1980 Producent DK/Dokumentarfilm
Prøv at se 1980 Producent DK/Dokumentarfilm
Skjult viden 1979 Producent DK/Dokumentarfilm
Sammen med Lena 1979 Producer DK/Dokumentarfilm
3 uger med film i 6. klasse 1978 Producent DK/Dokumentarfilm
Det er mit liv 1978 Producer DK/Dokumentarfilm
Mit land - og dit 1977 Producent DK/Dokumentarfilm
Majorens oppasser 1964 Scripter DK/Spillefilm
Et døgn uden løgn 1963 Scripter DK/Spillefilm
Soldaterkammerater 1958 Stills DK/Spillefilm
Min fremtid ligger i dine hænder Produktion DK/Eksperimentalfilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.