enda

Harald Madsen

(1890 - 1949)

Klovn, skuespiller og cirkusdirektør. Født 20/11 1890 (Harald Martin Bergman Madsen, kendt som Miehe-Madsen og Bivognen), død 13/7 1949 - 58 år gammel. Gift med Anna Ingeborg Helga Sandberg (født i Oslo).

Bivognen blev i 1920'erne og begyndelsen af 30'erne sammen med Fyrtaarnet - alias Carl Schenstrøm - et varemærke i dansk film. Palladium og Lau Lauritzen fik stor international succes med komikerparret, som blev til Pat & Patachon, Fyrtårnet och Släpvagnen, Long & Short og Wat & half Wat. Ved Bivognens død i 1949 karakteriseredes parret meget rammende i Nationaltidende på følgende måde: "Da de to første Gang kom vandrende med hinanden i Haanden, paa en endeløs Landevej, som fra Lærredet fortsattes lige ud i Tilskuerrummet, var det noget helt nyt (..). En for alle let forstaaelig Moral var der ogsaa i Filmene, og baade Voksne og Børn maatte faa Sympati for den rare lille "Bivogn", som ikke blot klarede sig saa medynkvækkende daarligt i Konflikterne med den haarde, beregnende Verden, men ogsaa ustandselig blev holdt nede af sin egen Vagabond-Kammerat, det snusfornuftige, docerende "Fyrtaarn", som aldeles ikke kunde se, hvor komisk han selv virkede, men troede, at det var Bivognens Skyld, hver Gang Parret blev til Latter. I denne Vekselvirkning mellem den selvretfærdige, dominerende komiske Figur og den ydmyge lille Hjælper, der af lutter Iver for at undskylde, at han eksisterer, gør de ustyrligste Dumheder, laa Ideen med Parret Fy og Bi".

I cirkus-sammenhæng var Miehe-Madsen først slangemenneske, trapezkunstner og rytter, siden klovn sammen med makkeren August Miehe og efter sin filmkarriere - fra 1934 - cirkusdirektør.

Han debuterede på film i Sverige i 1917 i rollen som kandidat Lampe i Mauritz Stillers "Alexander den Store", men vedblev at arbejde i cirkus. En aften sad Lau Lauritzen og Palladiums direktør Svend Nielsen på tilskuerpladserne, og de var ikke i tvivl om, at Miehe-Madsen var deres Bivogn. Ud over de danske Fy og Bi-film indspillede Harald Madsen og Carl Schenstrøm også deres vagabond-film i udlandet, dvs. Sverige, Tyskland, Østrig og England.

Harald Madsen led i perioder af tvangstanker og de sidste år af hans liv var præget af sygdom.

Litteratur: Hauke Lange-Fuchs (red.): Pat und Patachon (Tyskland, 1979). Marguerite Engberg: Fy & Bi (1980). Lars Jakobsen: Fyrtårnet og Bivognen (2002).

Fy & Bi-website: www.warming.dk.

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Lutter løjer 1957 Medvirkende Antologi
Fuld af Fiduser 1956 Medvirkende Antologi
Fy og Bi på Eventyr 1955 Bivognen Antologi
Glade dage 1954 Medvirkende Antologi
Her er vi igen 1952 Medvirkende Antologi
Calle og Palle 1948 Palle DK/Spillefilm
I de gode gamle Dage 1940 Bivognen DK/Spillefilm
Fy og Bi i Paradis 1937 Medvirkende U/Spillefilm
De falske Grever 1937 Medvirkende U/Spillefilm
Blinde Passagerer 1936 Medvirkende U/Spillefilm
Kvinderøverne 1936 Medvirkende U/Spillefilm
Cirkus Saran 1935 Medvirkende U/Spillefilm
Glade Gøglere 1932 Bivognen U/Spillefilm
Han, hun og Hamlet 1932 Bi, havemand på pigeskole DK/Spillefilm
I Kantonnement 1931 Bivognen DK/Spillefilm
Krudt med Knald 1931 Bivognen DK/Spillefilm
Taler De tysk? 1930 Patachon U/Spillefilm
Pas paa Pigerne 1930 Bivognen DK/Spillefilm
Hr. Tell og Søn 1930 Bivognen DK/Spillefilm
Hallo! Afrika forude! 1929 Bivognen DK/Spillefilm
Raketbussen 1929 Alf U/Spillefilm
Kys, Klap og Kommers 1929 Bivognen, avissælger DK/Spillefilm
Højt paa en Kvist 1929 Bivognen DK/Spillefilm
For fuld Fart 1928 Bi, vagabond U/Spillefilm
Filmens Helte 1928 Bivognen DK/Spillefilm
Kongen af Pelikanien 1928 Bivognen, sminkøren DK/Spillefilm
Kraft og Skønhed 1928 Bivognen DK/Spillefilm
Tordenstenene 1927 Bivognen DK/Spillefilm
Vester-Vov-Vov 1927 Bivognen DK/Spillefilm
Svigersønnerne 1926 Medvirkende U/Spillefilm
Ebberød Bank 1926 Petter Vipperup, skrædder U/Spillefilm
Ulvejægerne 1926 Bivognen, ulvejægere DK/Spillefilm
Lykkehjulet 1926 Bivognen DK/Spillefilm
Dødsbokseren 1926 Bivognen DK/Spillefilm
Don Quixote 1926 Sancho Panza DK/Spillefilm
Spritsmuglerne 1925 Paulus Storm, politimester U/Spillefilm
Vagabonder i Wien 1925 Bivognen U/Spillefilm
Takt, Tone og Tosser 1925 Bivognen DK/Spillefilm
Grønkøbings glade Gavtyve 1925 Bivognen DK/Spillefilm
Raske Riviera Rejsende 1924 Bivognen DK/Spillefilm
Ole Opfinders Offer 1924 Bivognen DK/Spillefilm
Lille Lise Letpaataa 1924 Bivognen DK/Spillefilm
Professor Petersens Plejebørn 1924 Bivognen DK/Spillefilm
Vore Venners Vinter 1923 Bivognen DK/Spillefilm
Blandt Byens Børn 1923 Bivognen, sprællemandsfabrikant DK/Spillefilm
Kan Kærlighed kureres? 1923 Bivognen DK/Spillefilm
Daarskab, Dyd og Driverter 1923 Bivognen, omrejsende fotograf DK/Spillefilm
Han, hun og Hamlet 1922 Bivognen, havemand på pigeskole DK/Spillefilm
Mellem muntre Musikanter 1922 Bivognen, lirekassemand DK/Spillefilm
Landligger - Idyl - Vandgang 1922 Bivognen DK/Spillefilm
Sol, Sommer og Studiner 1922 Bivognen DK/Spillefilm
Film, Flirt og Forlovelse 1921 Bivognen DK/Spillefilm
Alexander den store 1917 Teodor Lampe, teologisk kandidat U/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.