enda

Ib Dam

(1923 – 2014)

Filmfotograf, instruktør, producent. Født 30/5 1923, død 5/4 2014.


Indledte filmkarrieren som fotografassistent på Nordisk Film i 1940. Blev i 1944 ansat hos Minerva Film, hvor han fotograferede en lang række dokumentarfilm og iøvrigt var med på Egil Knuths fire danske Pearyland-ekspeditioner i Nordøstgrønland. Under besættelsen var han aktiv i modstandsbevægelsens filmgruppe. I 1951 arbejdede han som spillefilmfotograf på Palladium, hvorefter han rejste til Columbia for at assistere med opbygningen af en national filmproduktion. I 1959 etablerede han sit eget produktionsselskab Ib Dam Film A/S, som har produceret en lang række kortfilm for private kunder og statsinstitutioner.

Ib Dam var i 12 år formand for Sammenslutningen af Danske Filmproducenter. I 1982 trak han sig tilbage fra sit firma, som i mellemtiden var blevet til Ib Dam Film / Spectrum Film A/S.

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Historien bag kameraet 2006 Medvirkende Tv-dokumentar
Posttakster '79 1979 Produktion DK/Dokumentarfilm
Fattigdommen - kimen til katastrofen 1976 Bearbejdning U/Dokumentarfilm
Fejlernæringen - den skjulte dræber 1976 Bearbejdning U/Dokumentarfilm
Den umulige time 1975 Produktion DK/Dokumentarfilm
Havet omkring Danmark 1970 Produktionsleder DK/Dokumentarfilm
Mørke - kulde - væde 1968 Producent DK/Dokumentarfilm
En orientering om civilforsvaret 1968 Producent DK/Dokumentarfilm
Immarssuaq - det store hav 1967 Instruktion, Manus, Produktion, Foto, Klip DK/Dokumentarfilm
Søkort 1967 Instruktion, Manus, Foto, Producent DK/Dokumentarfilm
Lav en blomst 1967 Foto DK/Dokumentarfilm
Cassimir og Isabella 1967 Producent DK/Kort fiktion
Mastitis 1966 Producent DK/Dokumentarfilm
Mayday - mayday - mayday 1965 Foto, Producent DK/Dokumentarfilm
Danske FN-soldater 1965 Foto, Producent DK/Dokumentarfilm
Skibe mod nord II 1964 Instruktion, Foto DK/Dokumentarfilm
I skole 1964 Producent DK/Dokumentarfilm
Skibe mod nord I 1963 Instruktion, Foto DK/Dokumentarfilm
Menig 67 1963 Foto DK/Dokumentarfilm
Hæren i arbejde 1961 Instruktion, Foto DK/Dokumentarfilm
Alt dette og sommersolen med! 1960 Instruktion, Foto DK/Dokumentarfilm
Motorkørsel og færdselsloven 1960 Instruktion, Foto DK/Dokumentarfilm
Fornuft og færdsel 1960 Producent DK/Dokumentarfilm
Børnenes færdselsfilm 1958 Instruktion, Foto, Klip DK/Dokumentarfilm
Vi som går mælkevejen 1958 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Malt 1958 Instruktion, Foto, Producent DK/Dokumentarfilm
Grænsevagt i Gaza 1957 Instruktion, Manus, Foto DK/Dokumentarfilm
Rart at være ren 1957 Instruktion, Foto DK/Dokumentarfilm
Værksted og værktøj 1956 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Julemærket 1956 Instruktion, Foto DK/Dokumentarfilm
Radrenseren 1955 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Kongehuset i tre generationer 1955 Foto DK/Dokumentarfilm
80 kilometer 1955 Foto DK/Dokumentarfilm
Kun en 2-øre 1954 Instruktion, Foto DK/Dokumentarfilm
Dorte 1951 Foto DK/Spillefilm
Vores fjerde Far 1951 Foto DK/Spillefilm
Cement 1950 Foto DK/Dokumentarfilm
Sikkerhed i luften 1949 Foto DK/Dokumentarfilm
Glas 1948 Foto DK/Dokumentarfilm
Vejen mod Nord 1948 Instruktion, Foto DK/Dokumentarfilm
Sjællands sanger 1948 Foto DK/Dokumentarfilm
Giv dem en Chance 1948 Foto DK/Dokumentarfilm
Det er så lidt, der skal til 1948 Foto DK/Dokumentarfilm
Hvert syvende sekund 1948 Foto DK/Dokumentarfilm
Danmark bag Polarkredsen 1947 Instruktion, Foto DK/Dokumentarfilm
Tiden og Uret 1946 Foto DK/Dokumentarfilm
Det gælder din Frihed 1946 Fotograf DK/Dokumentarfilm
Katastrofe? 1945 Foto DK/Dokumentarfilm
Betal din Skat med Glæde 1945 Foto DK/Dokumentarfilm
Gengas er Giftgas 1944 Foto DK/Dokumentarfilm
Bedstemor gaar amok 1944 Fotografassistent DK/Spillefilm
Mordets melodi 1944 Fotografassistent DK/Spillefilm
Mit liv er Musik 1944 Fotografassistent DK/Spillefilm
Drama paa Slottet 1943 Fotografassistent DK/Spillefilm
Naar man kun er ung 1943 Fotografassistent DK/Spillefilm
Damen med de lyse Handsker 1942 Fotografassistent DK/Spillefilm
Forellen 1942 Fotografassistent DK/Spillefilm
Tordenskjold gaar i Land 1942 Fotografassistent DK/Spillefilm
En Herre i Kjole og Hvidt 1942 Fotografassistent DK/Spillefilm
Alle Mand paa Dæk 1942 Fotografassistent DK/Spillefilm
Gaa med mig hjem 1941 Fotografassistent DK/Spillefilm
Alle gaar rundt og forelsker sig 1941 Fotografassistent DK/Spillefilm
Thummelumsen 1941 Fotografassistent DK/Spillefilm
En Søndag paa Amager 1941 Fotografassistent DK/Spillefilm
Sørensen og Rasmussen 1940 Fotografassistent DK/Spillefilm
Jeg har elsket og levet 1940 Fotografassistent DK/Spillefilm
Billeder fra Island 1939 Fotografassistent DK/Dokumentarfilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.