enda

Jakob Nielsen

(1900 – 1979)

Skuespiller. Født 8/6 1900, død 1/4 1979 - 78 år gammel.

Uddannet på Det kgl. Teaters elevskole 1920-22. Omfattende scenekarriere med engagementer på mange af landets teatre. I en periode direktør for Aalborg Teater.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Han var i den rigtige rolle en af vore bedste birolleskuespillere. Med sit tidligt hærgede, knudrede ansigt og sin mærkeligt tonløse diktion er han som skåret ud af en hårdt gennemlevet hverdag. Et sørgmodigt og næsten kuet eller fortrædeligt gemyt synes at ligge bag hans mange prunkløse taberroller.


Han debuterede i mol som faderen til det barn, Carl Alstups kvaksalver ikke magter at helbrede i 2Den kloge Mand" (1937). Mere muntre toner anslås i "Livet på Hegnsgaard" (1937), men de ligger ikke så godt for ham. Herefter spiller han mange, sjældent særlig taknemmelige småroller, ofte melankolske tilsidesatte skæbner.


I "Billet Mrk." (1946) prøver han at stille svindleren Gunnar Lauring til regnskab for sine numre: her har han til fulde den fornødne alvor og stædighed. Og han er overbevisende sølle som Lily Weidings fordrukne ægtemand i Astrid og Bjarne Henning-Jensens meget seværdige film noir, "Kristinus Bergman" (1948) - skæbneforbundet med de to hovedpersoner spillet af Ebbe Rode og Preben Neergaard.


Men han kan også være pudsig, som i "Sukceskomponisten" (1954), hvor han er Maria Garlands underkuede ægtemand, og i "Tante Tut fra Paris" (1956) som Ellen Gottschalchs nærmest hypnotiserede pensionatsbeundrer med knækflip og skræddersyet tøj. Eller egoistisk hensynsløs, som Mimi Heinrichs sømands-stedfar i "Blændværk" (1955).


Sin mest karakteristiske figur i 1950'erne skaber han i "Gengæld" (1955) som landarbejder-kollaboratøren, der snydes af Ib Schønbergs smarte manipulator. Her er han som altid påfaldende ægte i fremstillingen af en bitter taber. Og som den forsumpede spritter i trækkerdrengedramaet "Bundfald" (1957) illuderer han med en skærende desperation, fjernt fra sminkede fuldemands-klichéer. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Den stjaalne brud 1974 Den gamle Tv-film
Fjernsynet flimrer 1974 Schultz Tv-film
Seks roller søger en forfatter 1973 Regissør Tv-film
Seks personer søger en forfatter 1973 Medvirkende Tv-film
Tjærehandleren 1971 Gamle Brekke DK/Spillefilm
Vinduesplads 1967 Speaker DK/Dokumentarfilm
Slap af, Frede! 1966 Medvirkende DK/Spillefilm
Fangen 1965 Slotsfoged DK/Spillefilm
Mor bag rattet 1965 Fuld mand DK/Spillefilm
Et minde om to mandage 1964 Medvirkende Tv-film
Eurydike 1964 Hotelopvarteren Tv-film
Paradis retur 1964 Spritter DK/Spillefilm
Vi voksne 1963 Dr. Jensen DK/Spillefilm
Venus fra Vestø 1962 Kristoffer, Venus' røgter DK/Spillefilm
Brønden 1962 Medvirkende Tv-film
Tro, håb og trolddom 1960 Jacob DK/Spillefilm
Forelsket i København 1960 Kaptajn på Malmøfærgen DK/Spillefilm
Den sidste vinter 1960 Ninas far DK/Spillefilm
Lille rislende kilde 1959 Medvirkende Tv-film
Een tjener og to herrer 1958 Medvirkende Tv-film
Den unge biskop 1958 Medvirkende Tv-film
Ægteskab 1958 Medvirkende Tv-film
Politimesteren er en flink fyr 1958 Medvirkende Tv-film
Over alle grænser 1958 Medvirkende DK/Spillefilm
Når mørket sænker sig 1958 Medvirkende Tv-film
Andre folks børn 1958 Købmanden DK/Spillefilm
Vagabonderne på Bakkegaarden 1958 Volle, fodermester DK/Spillefilm
Bundfald 1957 "Skipper" DK/Spillefilm
Tante Tut fra Paris 1956 Iversen, ældre kontorchef DK/Spillefilm
Mod og mandshjerte 1955 Mosehøj, handelsgartner DK/Spillefilm
Hvorfor stjæler barnet? 1955 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Dr. Knock 1955 Medvirkende Tv-film
Ild og jord 1955 Andreas, Martins svigerfar DK/Spillefilm
Hvad skal jeg være? 1955 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Gengæld 1955 Vognmand Ipsen, Lilis far DK/Spillefilm
Der kom en dag 1955 Cigarhandleren DK/Spillefilm
Blændværk 1955 Anthon Olsen, lods, Dagnys ven DK/Spillefilm
Det første møde 1954 Medvirkende Tv-film
En svanesang 1954 Medvirkende Tv-film
Sukceskomponisten 1954 Konsul Møller DK/Spillefilm
Et eventyr om tre 1954 Medvirkende DK/Spillefilm
Himlen er blå 1954 Medvirkende DK/Spillefilm
Den lille pige med svovlstikkerne 1953 Medvirkende DK/Kort fiktion
Fløjtespilleren 1953 Sorte Henrik DK/Spillefilm
Hejrenæs 1953 Martin, skovarbejder DK/Spillefilm
Kriminalsagen Tove Andersen 1953 Andersen, Toves far DK/Spillefilm
Sønnen 1953 Overbetjenten DK/Spillefilm
Byen vi bor i 1953 Speaker DK/Dokumentarfilm
Husmandstøsen 1952 Karl, Helgas Far DK/Spillefilm
Man burde ta' sig af det 1952 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Vejrhanen 1952 Magister Nicolajsen DK/Spillefilm
Kærlighedsdoktoren 1952 Husmand DK/Spillefilm
Det sande ansigt 1951 Den lille blikkenslager DK/Spillefilm
Unge piger forsvinder i København 1951 Gårdejer Thomsen DK/Spillefilm
Bag de røde porte 1951 Medvirkende DK/Spillefilm
5 minutter nu 1950 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Shakespeare og Kronborg 1950 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Susanne 1950 Medvirkende DK/Spillefilm
For frihed og ret 1949 Professor Schouw DK/Spillefilm
Kristinus Bergman 1948 Ulrik Tange DK/Spillefilm
Det kan hænde enhver 1948 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
De pokkers unger 1947 Christoffersen DK/Spillefilm
Billet Mrk. 1946 Holger Ramløv, Styrmand DK/Spillefilm
Brevet fra Afdøde 1946 Medvirkende DK/Spillefilm
Den usynlige Hær 1945 Værkfører på Metrodan DK/Spillefilm
Naar Bønder elsker 1942 Daglejer DK/Spillefilm
Livet paa Hegnsgaard 1938 Anders, forkarl DK/Spillefilm
Den kloge Mand 1937 Gårdejer Andersen DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.