enda

Jeanne Darville

(1923 – 1995)

Skuespillerinde. Født 18/8 1923, død 9/5 1995 - 71 år gammel. Gift tre gange, deriblandt med skuespiller Frits Helmuth (1931-2004) i 1961 - ægteskabet opløst i 1964. Mor til barneskuespilleren Pusle Helmuth.

Uddannet på Det kgl. Teaters elevskole 1947-49.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Hun er datter af en norsk mor og en halvt dansk, halvt fransk far - og som en af de ældre films forholdsvis få lettere frække piger virker hun heller ikke særlig typisk dansk.

Hun debuterede allerede 15 år gammel i Benjamin Christensens "Skilsmissens Børn" (1939) og ligner en forvokset udgave af sin datter, 1960'ernes barnestjerne Pusle Helmuth. Allerede en karakteristisk cool, slagfærdig præstation. Og i "Alle gaar rundt og forelsker sig" (1941) skiller hun sig ud fra de øvrige korpiger ved sit glamourøse udseende.

I den skelsættende "Afsporet" (1942) ses hun i skurkindefaget som en dulle med baby-ansigt, der har kapret den martrede heltindes ungdomskæreste, Eigil Reimers. Hun har kun et par replikker, men mønstret er lagt for hendes hårdkogte bitches eller elegante kvinder med bagtanker.

Typisk er hendes velklædte femme fatale i "To minutter for sent" (1952) - et mordoffer sat op som modsætning til Grethe Thordahls varme, blonde heltinde. Artighed ligger sjældent for hende, og i Morten Korch-filmen "Fløjtespilleren" (1953) spiller hun en cirkus-knivkasters levende skydeskive, der signalerer fordærveligt sindelag ved hyppig cigaretrygning. En usædvanlig kvindetype i Korch-sammenhæng, og hendes flirteri straffes da også med ydmygelse og afklædning i cirkusmanegen for øjnene af publikum.

Hun er selvskreven som velklædt storbylady i en komedie som Peer Guldbrandsens "Kvindelist og kærlighed" (1960), hvor hun kan sno Preben Mahrts elsker om sin lillefinger. Men hendes karriere sluttede med lidet bemærkelsesværdig medvirken i folkekomedier som "Min søsters børn"-serien og tilstræbt erotiske film. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
I Skyttens tegn 1978 Fru Schmierkäse DK/Spillefilm
Overklassens hemmelige sexglæder 1974 Fru Martinson DK/Spillefilm
Min søsters børn når de er værst 1971 Else Berg DK/Spillefilm
Sonja - 16 år 1969 Britta, direktør Pegels kone DK/Spillefilm
Tænk på et tal 1969 Fru Cordelius DK/Spillefilm
Min søsters børn vælter byen 1968 Else Berg DK/Spillefilm
Min søsters børn på bryllupsrejse 1967 Else Berg, Eriks søster DK/Spillefilm
Min kones ferie 1967 Hotellets bartenderske DK/Spillefilm
Jeg - en marki 1967 Grevinde DK/Spillefilm
Min søsters børn 1966 Else Berg, Eriks søster DK/Spillefilm
Jeg - en elsker 1966 Ulla Pauce DK/Spillefilm
En ven i bolignøden 1965 Vera Larsen, Ekspeditrice DK/Spillefilm
Pigen og millionæren 1965 Ester DK/Spillefilm
Premiere i helvede 1964 Medvirkende DK/Spillefilm
Kvindelist og kærlighed 1960 Kitty Christiansen DK/Spillefilm
Sømand i knibe 1960 Tove, Evas søster DK/Spillefilm
Verdens rigeste pige 1958 Elisabeth, Claras datter DK/Spillefilm
Styrmand Karlsen 1958 Jeanette, fransk danserinde DK/Spillefilm
Det tvungne giftermål 1957 Medvirkende Tv-film
Flyvende sommer 1957 Medvirkende Tv-film
Et eventyr om tre 1954 Peters sekretær DK/Spillefilm
Fløjtespilleren 1953 Anita, Jacks partner DK/Spillefilm
To minutter for sent 1952 Sara Klint DK/Spillefilm
Magasin du Nord 1951 Medvirkende DK/Reklamefilm
Vi vil ha' et barn 1949 Brudens kusine DK/Spillefilm
Saa mødes vi hos Tove 1946 Inger DK/Spillefilm
Lykken kommer 1942 Ven af Hagens DK/Spillefilm
Regnen holdt op 1942 Ester DK/Spillefilm
Afsporet 1942 Fru Berner DK/Spillefilm
Tag til Rønneby Kro 1941 Bankdirektørens datter DK/Spillefilm
Alle gaar rundt og forelsker sig 1941 Medvirkende DK/Spillefilm
Skilsmissens Børn 1939 Jytte, Max' søster DK/Spillefilm
De tre maaske fire 1939 Pige ved fødselsdagsfest DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.