enda

Jesper Jargil

(1945 – )

Instruktør og fotograf. Født 5/1 1945. Far til dokumentarfilminstruktør Mira Jargil.


Som dokumentarfilminstruktør beskæftiger Jargil sig især med den kunstneriske skabelsesproces, som han indfanger med stor indlevelse og deltaljenærhed. Med "De ydmygede" (1998) skabte han et ekstremt intimt portræt af Lars von Trier og filmholdet i arbejde under de sindsbevægede optagelser til Triers Dogme-film "Idioterne" (1998). "De lutrede" (2002) uddyber Dogme-erfaringen ved at lade de tre andre Dogmebrødre, Thomas Vinterberg, Søren Kragh-Jacobsen og Kristian Levring gøre status over, hvad Dogme-reglerne har betydet. Jargils Trier-trilogi fuldendes af "De udstillede" (2002) om Triers og Morten Arnfreds eksperimentalforestilling/-udstilling "Psykomobile # 1: Verdensuret", som løb af stabelen i Kunstforeningens lokaler på Gl. Strand i København i 1996.


Et centralt værk er også "Per Kirkeby - Vinterbillede" (1996) om den internationalt kendte maler i arbejde.


Jargil grundlagde sit eget produktionsselskab i 1970 og har stået for en lang række reklamefilm, hvoraf flere er blevet prisbelønnede.

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Mit Danmark - film nr. 3 2006 Foto DK/Dokumentarfilm
Mit Danmark - film nr. 10 2006 Foto DK/Dokumentarfilm
Skitser til et portræt af en maler 2005 Instruktion, Foto, Stills DK/Dokumentarfilm
De lutrede 2002 Instruktion, Manus, Stills, Fotograf DK/Dokumentarfilm
D-Dag 2001 Foto Tv-film
De udstillede 2000 Instruktion, Manus, Foto DK/Dokumentarfilm
De ydmygede 1998 Instruktion, Manus, Sig selv, Foto DK/Dokumentarfilm
Idioterne 1998 Fotografassistent DK/Spillefilm
Per Kirkeby - Vinterbillede 1996 Instruktion, Manus, Foto, Stills DK/Dokumentarfilm
De nøgne træer 1991 Trailer DK/Spillefilm
Peter von Scholten 1987 Trailer DK/Spillefilm
Venner for altid 1987 Trailer DK/Spillefilm
Take It Easy 1986 Trailer DK/Spillefilm
Når engle elsker 1985 Trailer DK/Spillefilm
Stine og drengene 1969 Medvirkende DK/Spillefilm
Slå først Frede 1965 Assistent DK/Spillefilm

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
National Grand Prix 2002 Odense Internationale Film Festival 2002 De lutrede
Bedste Scenografi 2002 Ghent Flanders Int. Film Festival 2002 De lutrede
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Amsterdam, IDFA 2013-11-20 De ydmygede
Guadalajara Film Festival 2013-03-01 De lutrede
Sevilla Festival de Cine 2008-11-07 De lutrede
Bilbao Int. Festival of Documentary and Short Film 2003-11-24 De lutrede
Los Angeles, AFI Int. Festival 2003-11-06 De lutrede
Valladolid International Film Festival 2003-10-24 De lutrede
Krakow Film Festival 2003-05-28 De lutrede
Nyon, Visions du Réel 2003-04-26 De lutrede
Jeonju International Film Festival 2003-04-25 De lutrede
Toronto, Hot Docs Int. Documentary Festival 2003-04-25 De lutrede
Hong Kong International Film Festival 2003-04-08 De lutrede
Moscow - Royal Danish Embassy 2003-04-05 De lutrede
Tallinn Black Nights Film Festival 2002-11-23 De lutrede
Amsterdam, IDFA 2002-11-21 De lutrede
Lübeck, Nordische Filmtage 2002-10-31 De lutrede
Sheffield Doc/Fest 2002-10-21 De lutrede
Odense Internationale Film Festival 2002-08-12 De lutrede
Göteborg International Film Festival 2002-01-25 De ydmygede
Lübeck, Nordische Filmtage 2001-11-01 De udstillede
Doc Aviv int. Film Festival 2001-03-24 De udstillede
Amsterdam, IDFA 2000-11-22 De udstillede
Oslo International Film Festival 2000-11-16 De udstillede
Leipzig Festival for Documentary and Animation 2000-10-17 De udstillede
Sheffield Doc/Fest 2000-10-16 De udstillede
Ghent Flanders Int. Film Festival 2000-10-10 De ydmygede
Rio de Janeiro Film Festival 2000-10-05 De ydmygede
Odense Internationale Film Festival 2000-08-14 De udstillede
Edinburgh International Film Festival 2000-08-13 De udstillede
Nyon, Visions du Réel 2000-05-01 De udstillede
Toronto, Hot Docs Int. Documentary Festival 2000-05-01 De udstillede
Hong Kong International Film Festival 2000-04-12 De ydmygede
Mumbai Film Festival 2000-02-03 De ydmygede
Göteborg International Film Festival 2000-01-28 De udstillede
Tallinn Black Nights Film Festival 1999-12-06 De ydmygede
Oslo International Film Festival 1999-11-19 De ydmygede
Hamptons Film Festival 1999-10-20 De ydmygede
Toronto International Film Festival 1999-09-09 De ydmygede
Odense Internationale Film Festival 1999-08-16 De ydmygede
Göteborg International Film Festival 1999-01-29 De ydmygede
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.