enda

Jesper Jargil

(1945 - )

Instruktør og fotograf. Født 5/1 1945. Far til dokumentarfilminstruktør Mira Jargil.


Som dokumentarfilminstruktør beskæftiger Jargil sig især med den kunstneriske skabelsesproces, som han indfanger med stor indlevelse og deltaljenærhed. Med "De ydmygede" (1998) skabte han et ekstremt intimt portræt af Lars von Trier og filmholdet i arbejde under de sindsbevægede optagelser til Triers Dogme-film "Idioterne" (1998). "De lutrede" (2002) uddyber Dogme-erfaringen ved at lade de tre andre Dogmebrødre, Thomas Vinterberg, Søren Kragh-Jacobsen og Kristian Levring gøre status over, hvad Dogme-reglerne har betydet. Jargils Trier-trilogi fuldendes af "De udstillede" (2002) om Triers og Morten Arnfreds eksperimentalforestilling/-udstilling "Psykomobile # 1: Verdensuret", som løb af stabelen i Kunstforeningens lokaler på Gl. Strand i København i 1996.


Et centralt værk er også "Per Kirkeby - Vinterbillede" (1996) om den internationalt kendte maler i arbejde.


Jargil grundlagde sit eget produktionsselskab i 1970 og har stået for en lang række reklamefilm, hvoraf flere er blevet prisbelønnede.

Filmografi Priser Festivals
Titel År Funktion Category
Mit Danmark - film nr. 3 2006 Foto DK/Dokumentarfilm
Mit Danmark - film nr. 10 2006 Foto DK/Dokumentarfilm
Skitser til et portræt af en maler 2005 Instruktion, Foto, Stills DK/Dokumentarfilm
De lutrede 2002 Instruktion, Manus, Stills, Fotograf DK/Dokumentarfilm
D-Dag 2001 Foto Tv-film
De udstillede 2000 Instruktion, Manus, Foto DK/Dokumentarfilm
De ydmygede 1998 Instruktion, Manus, Sig selv, Foto DK/Dokumentarfilm
Idioterne 1998 Fotografassistent DK/Spillefilm
Per Kirkeby - Vinterbillede 1996 Instruktion, Manus, Foto, Stills DK/Dokumentarfilm
De nøgne træer 1991 Trailer DK/Spillefilm
Peter von Scholten 1987 Trailer DK/Spillefilm
Venner for altid 1987 Trailer DK/Spillefilm
Take It Easy 1986 Trailer DK/Spillefilm
Når engle elsker 1985 Trailer DK/Spillefilm
Stine og drengene 1969 Medvirkende DK/Spillefilm
Slå først Frede 1965 Assistent DK/Spillefilm

Priser og nomineringer

Pris Premiere år Festival Film
National Grand Prix 2002 Odense Internationale Film Festival 2002 lutrede
Bedste Scenografi 2002 Ghent Flanders Int. Film Festival 2002 lutrede
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Amsterdam, IDFA 2013-11-20 ydmygede
Guadalajara Film Festival 2013-03-01 lutrede
Sao Paulo - Danish Embassy 2011-09-15 lutrede
Lussas Etats Generaux du Film Documentaire 2010-08-22 lutrede
Sevilla Festival de Cine 2008-11-07 lutrede
Europalia Festival 2007-10-03 lutrede
Belgrade Danish Film Event 2007-04-18 ydmygede
London Dogme Film Festival 2005-04-01 lutrede
Basel, Stadtkino Basel 2005-02-24 udstillede
Paris - Royal Danish Embassy 2005-02-17 Per Kirkeby - Vinterbillede
Anthropology Film Festival Pärnu 2004-07-04 lutrede
Melbourne, REAL: life on Film 2004-04-29 lutrede
New York Scandinavian House 2004-04-21 lutrede
Helsinki Finnish National Gallery 2004-04-14 Per Kirkeby - Vinterbillede
New York American Museum of the Moving Image 2004-03-13 lutrede
Montreal Festival du Film sur l'art 2004-03-11 Per Kirkeby - Vinterbillede
Cambridge, Harvard Film Archive 2004-03-01 lutrede
Washington National Gallery of Art 2004-01-10 ydmygede
Riga Danish Cultural Institute 2003-11-30 lutrede
Taipei Golden Horse Film Festival 2003-11-27 lutrede
Bilbao Int. Festival of Documentary and Short Film 2003-11-24 lutrede
Kolkata Film Festival 2003-11-10 ydmygede
Los Angeles, AFI Int. Festival 2003-11-06 lutrede
Valladolid International Film Festival 2003-10-24 lutrede
New Delhi Dogme Event 2003-10-21 ydmygede
Rio de Janeiro, Danish FF 2003-09-23 lutrede
Newcastle Northern Lights Film Festival 2003-09-10 lutrede
Krakow Film Festival 2003-05-28 lutrede
Volda The Norwegian Documentary Festival 2003-04-30 lutrede
Reykjavik Shorts&Docs 2003-04-30 lutrede
Nashville Film Festival 2003-04-28 lutrede
Nyon, Visions du Réel 2003-04-26 lutrede
Jeonju International Film Festival 2003-04-25 lutrede
Toronto, Hot Docs Int. Documentary Festival 2003-04-25 lutrede
New Delhi Digital Talkies Film Festival 2003-04-25 lutrede
Hong Kong International Film Festival 2003-04-08 lutrede
Moscow - Royal Danish Embassy 2003-04-05 lutrede
Rom, Filmstudio 80 2003-03-28 lutrede
Rouen, Fest. du Cinema Nordique 2003-03-12 lutrede
Paris Festival de Programmes Audiovisuels. FIPA 2003-01-21 lutrede
Salt Lake City Sundance Film Festival 2003-01-16 lutrede
Tallinn Black Nights Film Festival 2002-11-23 lutrede
Amsterdam, IDFA 2002-11-21 lutrede
Lübeck, Nordische Filmtage 2002-10-31 lutrede
Sheffield Doc/Fest 2002-10-21 lutrede
Uppsala Int. Short Film Festival 2002-10-21 lutrede
Prague Kino Aero 2002-10-21 ydmygede
Curzon Soho 2002-10-01 lutrede
Litomerice Kinoklub Ostrov 2002-08-29 udstillede
Odense Internationale Film Festival 2002-08-12 lutrede
Paris Cinéma d'aujourd'hui 2002-07-02 Per Kirkeby - Vinterbillede
Göteborg International Film Festival 2002-01-25 ydmygede
Lübeck, Nordische Filmtage 2001-11-01 udstillede
Split Int. Festival Of New Film 2001-09-22 ydmygede
Bratislava Art Film Festival 2001-06-22 udstillede
Athens Int. Festival of Film and New Media on Art 2001-05-23 udstillede
Brooklyn Bam Rose Cinema 2001-04-01 ydmygede
Kerala International Film Festival 2001-03-30 ydmygede
Doc Aviv int. Film Festival 2001-03-24 udstillede
Rouen, Fest. du Cinema Nordique 2001-03-14 udstillede
Bradford Film Festival 2001-03-02 ydmygede
Chicago Facets Cinémathèque 2001-01-01 ydmygede
Brighton Cinematheque, The Media Centre 2000-12-07 udstillede
Gijon International Film Festival 2000-11-24 udstillede
Amsterdam, IDFA 2000-11-22 udstillede
Oslo International Film Festival 2000-11-16 udstillede
Leipzig Festival for Documentary and Animation 2000-10-17 udstillede
Sheffield Doc/Fest 2000-10-16 udstillede
Ghent Flanders Int. Film Festival 2000-10-10 ydmygede
Rio de Janeiro Film Festival 2000-10-05 ydmygede
Mill Valley Film Festival, Film Inst. California 2000-10-05 udstillede
Warsaw Lars Von Trier Film Festival 2000-09-22 udstillede
Odense Internationale Film Festival 2000-08-14 udstillede
Edinburgh International Film Festival 2000-08-13 udstillede
Rome MedFilm Festival 2000-07-10 Per Kirkeby - Vinterbillede
Hamburg Filmstudium, Filmwerkstatt e.V. 2000-07-01 ydmygede
Minnesota Film Society 2000-07-01 ydmygede
Wien Scandinavian Film Week 2000-06-29 ydmygede
Tel Aviv Int. Student Film Festival 2000-05-27 ydmygede
Nyon, Visions du Réel 2000-05-01 udstillede
Toronto, Hot Docs Int. Documentary Festival 2000-05-01 udstillede
Hong Kong International Film Festival 2000-04-12 ydmygede
Skopje International Film Festival 2000-03-10 ydmygede
Mumbai Film Festival 2000-02-03 ydmygede
Göteborg International Film Festival 2000-01-28 udstillede
Tallinn Black Nights Film Festival 1999-12-06 ydmygede
Filmverband Sachsen Dansk Festival 1999-11-25 ydmygede
Gijon International Film Festival 1999-11-19 ydmygede
International Film Festival of Wales 1999-11-19 ydmygede
Oslo International Film Festival 1999-11-19 ydmygede
Cyper Media Art Festival, Morada 1999-10-30 ydmygede
Hamptons Film Festival 1999-10-20 ydmygede
Uppsala Int. Short Film Festival 1999-10-18 ydmygede
Sao Paulo International Making Of Festival 1999-09-29 ydmygede
Halifax Atlantic Film Festival 1999-09-17 ydmygede
Resfest Digital Film Festival 1999-09-11 ydmygede
New York Danish Wave '99 1999-09-10 ydmygede
Toronto International Film Festival 1999-09-09 ydmygede
Odense Internationale Film Festival 1999-08-16 ydmygede
Hamburg International Kurz Film Festival 1999-06-15 ydmygede
Düsseldorf, Medien Forum Filmkongress Festival 1999-06-14 ydmygede
New York Documentary Festival 1999-06-02 ydmygede
Stockholm Cinemateket, Svenska Filminstitutet 1999-05-18 ydmygede
Rouen, Fest. du Cinema Nordique 1999-03-10 ydmygede
Göteborg International Film Festival 1999-01-29 ydmygede
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.