enda

Joen Bille

(1944 – )

Skuespiller, instruktør. Født 11/4 1944.

Uddannet på Privatteatrenes elevskole og Statens Teaterskole. 1973-81 tilknyttet Det kgl. Teater, siden freelance. 1985-93 ansat som afdelingsleder på Statens Teaterskoles instruktørlinie, fra 2000 leder af skuespillerlinien samme sted.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Han debuterer i en mindre rolle som renskuret kostskole-elev i familieporno-filmen "Mazurka på sengekanten" (1970) - ikke lige den type projekter, den kultiverede skuespiller senere har associeret sig med.


Der er et skær af aristokratisk dannelse over han lidt kleine person, der også kan præges af det køligt udspekulerede - som det ses i svindlerrollen i kriminallystspillet "Kassen stemmer" (1976), hans til dato eneste hovedrolle på film.


På tv har han været noget mere fremtrædende. Han fik i 1970 i DR et mindre gennembrud som Christian 7. i Karen Blixens "Natlig samtale i København". Og senere ses han som professor Heiberg i serien "Bryggeren" (1996), inkarneret politi-skurk i afsnit 9 "Strisser på Samsø" (1997-98) og som patriarkalsk overlæge i TV3-soapserien "Hvide løgne" (1998-2000). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Mercur 2017 Valdemar Poulsen Tv-serie
På høje tid 2015 Medvirkende DK/Kort fiktion
A-klassen 2012 Stig Strækkelsen Tv-serie
Gnomeo & Julie 2011 William Shakespeare U/Spillefilm
ID:A 2011 Anton DK/Spillefilm
Klovn 2005 Fægteformand Tv-serie
Som man behager 2003 King George I Tv-film
Debutanten 2002 Polonius DK/Kort fiktion
Nikolaj og Julie 2002 Hospitalslæge Tv-serie
Hvide løgne 1998 Jørgen Hald Tv-serie
Bryggeren 1996 Professor Heiberg Tv-serie
Carmen & Babyface 1995 Otto DK/Spillefilm
Kun en pige 1995 Guldsmed DK/Spillefilm
Dr. Dip 1990 Klerke Tv-serie
Een gang strømer... 1987 Medvirkende Tv-serie
Ludo 1985 Jens Tv-serie
Niels Klims underjordiske rejse 1984 Hanegeneralen Tv-serie
Alexandra 1979 Medvirkende DK/Kort fiktion
Måneskin 1979 Medvirkende Tv-film
Sanct Hansaften-spil 1979 Vilhelm Tv-film
Elverhøj 1978 Medvirkende Tv-film
Strandvaskeren 1978 Horsberg, doktor Tv-serie
Matador 1978 Holmdal Tv-serie
Troubadouren 1977 Skuespillerinde Tv-film
Henrik og Pernille 1976 Leander Tv-film
En enkelt til Waterloo 1976 Medvirkende Tv-film
Kassen stemmer 1976 Bent DK/Spillefilm
Blind makker 1976 Bestyrelsesmedlem DK/Spillefilm
Pigen og drømmeslottet 1974 Bruno Børgesen DK/Spillefilm
Privatlivets fred 1973 Medvirkende Tv-film
Båndet 1973 Herredsfogeden Tv-film
Fru Geesches frihed 1973 Medvirkende Tv-film
Frisørinden 1971 Elev Tv-film
I morgen, min elskede 1971 Skuespiller DK/Spillefilm
Samtale om natten i København 1970 Kong Christian VII Tv-film
Sulevælling I 1970 Ronnie Kahn Tv-film
Sulevælling II 1970 Medvirkende Tv-film
Mazurka på sengekanten 1970 Torben, skoleelev DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.