enda
Person

Johannes Meyer

(1884 – 1972)

Skuespiller. Født 28/5 1884, død 4/11 1972 - 88 år gammel. Søn af en brændevinsbrænder og den yngste i en børnflok på 15. Gift tre gange.

Efter at have læst hos Peter Jerndorff debuterede han i 1905 på Dagmarteatret. Johannes Meyer fik en omfattende scenekarriere og har været engageret ved skiftende teatre gennem hele sin karriere: 1907-16 Folketeatret, 1916-18 Det ny Teater, 1918-23 Dagmarteatret, 1923-26 atter på Det ny Teater, 1926-36 div. revyer, Nørrebros Teater og Betty Nansen teatret, 1936-41 Folketeatret igen, 1941-53 og 1960-63 Det kgl. Teater.

I 1953 fik han bevillingen til Regina-biografen i Århus, som i 1960 blev ombyttet med bevilling til Metropol-biografen i København.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Han står i almindeligt omdømme side om side med den jævnaldrende Poul Reumert som 1900-tallets betydeligste mandlige teaterskuespiller.


På film er Meyer dog Reumert klart overlegen i alsidighed, dybde og ægthed. Modsat Reumert skabte han sine roller indefra, med 'hjerte og følelse', som han selv sagde. Det blev relativt sjældent til hovedroller (Meyer var 49, da han tonefilmsdebuterede), men hans samlede filmindsats rummer en nærmest utrolig spændvidde, lige stærk i tragik og humor, dæmpet komedie og grotesk farce, hverdagsdrama og noir-stiliseret krimi.


Hverken på film eller teatret var han kræsen i sit rollevalg, og han kunne ikke forvandle alt til guld. Men hans naturlige pondus, hans berømte sprukne rivejernsstemme, der så ofte rummer et ekko af noget længselsfuldt og sørgmodigt, hans umiddelbare virile følelsesfuldhed og hans frodige karakteriseringsevne placerer ham som dansk films centrale birolleskuespiller ved siden af Ib Schønberg.


Han var en meget anvendt stumfilmsskuespiller, debuterede efter alt at dømme omkring 1908-9 og ydede en stor præstation som hustyrannen i en af Carl Th. Dreyers bedste film, hverdagsdramaet "Du skal ære din hustru" (1925).


Tonefilmskarrieren indledtes med flittig medvirken i de lettere infantile farcer - en folkelig linie, han allerede havde afstukket på teatret med langtidssuccesen "Styrmand Karlsens Flammer", hvor Kaptajn Hammer nok blev hans populæreste rolle nogensinde (ca. 30 år efter kom han til at spille rollen på film i Annelise Reenbergs lidt tamme udgave).


Først i "Rasmines Bryllup" (1935) fik han en film-hovedrolle, som hidsigproppen blikkenslager Mikkelsen, en forrygende morsom bravourpræstation af næsten absurdistisk vælde. Hans blikkenslager er en af de groteske fabelskikkelser i dansk film - snart en orkan af snerrende arrigskab, snart et vrag af krybende paranoisk mistænksomhed. Meyers bevidst teatralske spil virker meget moderne i sine barokke, lidenskabelige excesser, og det er tankevækkende, at hans teaterpræstation som Cyrano de Bergerac, der blev stærkt kritiseret af samtiden i 1917, siden er blevet genvurderet af andre vidner og bedømt som forud for sin tid.


Næste hovedrolle kom i et af 1930'ernes få realistiske dramaer for voksne, Benjamin Christensens "Skilsmissens Børn" (1939), hvor han illuderer udmærket som teenageren Grethe Holmers elskede kunstmalerfar med det lidt for varme forhold til datteren. I Johan Jacobsens debutfilm "Under Byens Tage" (1939) er han Liva Weels medspiller i hendes bedste dramatiske scene på film - et sødmefuldt vemodigt møde mellem gamle kærester (hvad Meyer og Liva da også var!).


Han indleder 1940'erne som den syrlige skoleinspektør i Herman Bangfilmen "Sommerglæder" (1940) - "Der er vel vand til os andre!", som han bittert bemærker, da der kommer rødvin på bordet.


Også hans befippede værdighed i en scene med Chr. Arhoffs spilopmager i Johan Jacobsens "Tag det som en mand" (1941) er utrolig grinagtig. Her er han godsejer, en genkommende rolle. Men han var lige så godt hjemme i den lurvede plattenslagerrolle, f. eks. i Benjamin Christensens "Gå med mig hjem" (1941), en hovedrolle i samspil med Bodil Ipsen. Denne karaktér kunne han næsten for godt, for noget lidt tungt udtværende sniger sig ind.


En hovedrolle - og en langt bedre - har han også i den velspillede folkekomedie "Tag til Rønneby Kro" (1941) som kroejeren, der skriver sine erindringer om sin fortid som overtjener på Maxim omkring århundredeskiftet. Et portræt fuld af lune og varme.


I "Frk. Kirkemus" (1941) spiller han med ynde andenviolin i forhold til Poul Reumerts vellykkede elskerfigur, og i "Afsporet" (1942) leverer han sit første filmportræt af en forsumpet eksistens, den glimtvis grandiose, fordums organist, kaldt Bessefar. Tilbage i komediegenren lægger han i "Hans Onsdags-Veninde" (1943) megen følelse i rollen som far til Bodil Kjers søde Istedgadepige.


Bodil Ipsen gav sin nu 60 år gamle kollega en elskerrolle i noir-krimien "Besættelse" (1944), hvor Berthe Qvistgaards femme fatale i sort silkekjole bliver hans undergang. - En af hans fine, dæmpet intense præstationer.


I "Det kære København" (1944) udkæmper han derimod en tabende strid med manuskriptets ordrige flovser om en overretssagfører med fordøjelsesbesvær. Men derpå når han et højdepunkt i Johan Jacobsens "Soldaten og Jenny" (1948) som Jennys småborgerfar med de skuffede ambitioner - så dybt og veltalende forbitret over sit spildte liv, at hans klagesange får et isnende tragikomisk skær.


Han var nu ved at nå den alder, hvor rollerne ofte bliver mindre.


Han er stout sømand i "Støt står den danske sømand" (1948); spritter i "Café Paradis" (1950); en imponerende Zeus i "Mød mig på Cassiopeia" (1951); livsklog pastor i "Det sande ansigt" (1951); pletfri prokurist i "Fodboldpræsten" (1951), en særlig underfundigt underspillet præstation; og - allerbedst - en menneskekærlig værkbruden gårdejer i "Ta' Pelle med" (1952), der er en ofte forbløffende blanding af melodrama og børnefilm.


Her spiller Meyer en hovedrolle, og det gør han også i "Vejrhanen" (1952), en af hans mest overraskende og helstøbte: den fredelige naturelsker lektor Nielsen, der vækkes til kommunalt oprør, da vejrhanen på det nærliggende kirketårn forstyrrer hans nattesøvn. Meyer lægger lagret ironi og lune i dette stilfærdige akademikerportræt.


Han demonstrerer i "Den gamle mølle på Mols" (1953) kunsten at gøre bittesmå roller store: som fæstekontormand har han en uforglemmelig scene med sukkende udpakning og stønnende inspicering af en madpakke med deprimerende indhold. Et mesterstykke af højkoncentreret galgenhumoristisk karakteriseringkunst.


I Erik Ballings "Vi som går køkkenvejen" (1953) har han nogle af sine mest overdådigt hysteriske, eksplosive raserianfald som en dagbladshumorist, der er en plage for sine omgivelser inden dagens spalte er skrevet. En stik modsat type spiller han i Annelise Reenbergs "Hendes store aften" (1954), hvor han ikke behøver mange scener for at få publikum med sig som Helle Virkners rare, diskret beundrende vicevært. Og som Christian 4. gør han en sen, men højst effektfuld entré i Ballings "Kongeligt besøg" (1954) og er klart det bedste ved denne røvere- og soldaterhistorie.


Herefter kniber det med interessante opgaver, selv om han får vist sleben stilfornemmelse som alderdomsbandeleder med springkniv i "Støvsugerbanden" (1963) og elegance som skibsrederfirmaets tro tjener i Erik Ballings forsøg på en Lubitsch-komedie "Hvis lille pige er du?" (1963). Hans far-figur i Knud Leif Thomsens Herman Bangfilm "Tine" (1964) bevæger sig i mere traditionelt patetiske baner.


Et overblik over Johannes Meyers filmkarriere viser, at mangfoldigheden er svimlende. Det er svært at forestille sig, hvad han ikke kunne spille. Umiddelbart lå kun udpræget gemene, visne personligheder uden for hans felt. Ellers bød en enestående generøsitet og professionalisme ham at fremstille alle sider af det menneskelige væsen. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Musik
Titel År Funktion Kategori
Den røde kappe 1967 Bilvis, Bølvis' bror DK/Spillefilm
Heksejagt 1965 Medvirkende Tv-film
Den gamle 1964 Medvirkende Tv-film
Tine 1964 Tines far DK/Spillefilm
Mit hjerte er i højlandet 1964 Medvirkende Tv-film
En sjæl efter døden 1963 Saint Peter Tv-film
Hvis lille pige er du? 1963 Zimmermann DK/Spillefilm
Støvsugerbanden 1963 Augustin, chef for "Guldsnorebanden" DK/Spillefilm
Brønden 1962 Medvirkende Tv-film
Svinedrengen og Prinsessen på ærten 1962 Kejseren DK/Kort fiktion
Det stod i avisen 1962 En mand, der søger tjenestefolk DK/Spillefilm
Landsbylægen 1961 Dr. Bonnesen DK/Spillefilm
Ullabella 1961 Rindum, overpræsident DK/Spillefilm
Selskabsrejsen 1960 Den gamle Tv-film
Selskabsrejsen 1960 Medvirkende Tv-film
Præsten i Vejlby 1960 Medvirkende Tv-film
Pigen og pantelåneren 1960 Medvirkende Tv-film
Flemming og Kvik 1960 Rektor Halling DK/Spillefilm
Hund og hund imellem 1960 Obersten U/Spillefilm
Ole Lukøje 1960 Medvirkende Tv-film
Lukkede døre 1959 Tjener Tv-film
Ballade på Bullerborg 1959 Kristoffer Buller af Bullerborg DK/Spillefilm
Vintersolhverv 1959 Gaunt Tv-film
Pygmalion 1959 Medvirkende Tv-film
Styrmand Karlsen 1958 Kaptajn Vilhelm Hammer DK/Spillefilm
Hjem, hjem du kære hjem 1958 Medvirkende Tv-film
Krudt og klunker 1958 Ferdinand Schrøder, professor, Dr. phil. DK/Spillefilm
Das haut einen Seemann doch nicht um 1958 Medvirkende U/Spillefilm
Det tvungne giftermål 1957 Medvirkende Tv-film
Den kære afdøde 1956 Medvirkende Tv-film
Tre finder en kro 1955 Hans Ovesen, højesteretssagfører DK/Spillefilm
Marguerite 1955 Medvirkende Tv-film
Scapins gavtyvestreger 1955 Medvirkende Tv-film
Blændværk 1955 Redaktør på Sallinghavn Amtsavis DK/Spillefilm
Ole Lukøje 1955 Den ubekendte Tv-film
Hendes store aften 1954 Julius Jensen, vicevært DK/Spillefilm
Kongeligt besøg 1954 Christian IV DK/Spillefilm
Sukceskomponisten 1954 Sørensen DK/Spillefilm
Den gamle mølle på Mols 1953 Klemmensen, bestyrer af fæstekontoret DK/Spillefilm
Det gælder livet 1953 Madsen, vagtmester DK/Spillefilm
Hejrenæs 1953 Flakholt, tjener på Hejrenæs DK/Spillefilm
Min søn Peter 1953 Carl Frederik, maler DK/Spillefilm
Vi som går køkkenvejen 1953 Redaktør Sort DK/Spillefilm
Ta' Pelle med 1952 Lauritz, husmand DK/Spillefilm
Vejrhanen 1952 Theodor Nielsen, lektor DK/Spillefilm
Det store løb 1952 Godsejer Wilhelm Stone DK/Spillefilm
Husmandstøsen 1952 Søren Torpegaard DK/Spillefilm
To minutter for sent 1952 Johansen, vicevært DK/Spillefilm
Vi arme syndere 1952 Gulbæk, antikvar DK/Spillefilm
Avismanden 1952 Kesse DK/Spillefilm
Politikens filmjournal 120 1951 Medvirkende Dokumentariske optagelser
Det sande ansigt 1951 Mikael Rolf, pastor DK/Spillefilm
Som sendt fra himlen 1951 Medvirkende DK/Spillefilm
Mød mig på Cassiopeia 1951 Zeus DK/Spillefilm
Frihed forpligter 1951 Sørens morfar DK/Kort fiktion
Fra den gamle købmandsgård 1951 Hans Bjerre, godsejer DK/Spillefilm
Dorte 1951 Prokuritst Lauritsen DK/Spillefilm
Fodboldpræsten 1951 Prokurist Nielsen DK/Spillefilm
Mosekongen 1950 Claus Munk, godsejer til "Kærholm" DK/Spillefilm
Historien om Hjortholm 1950 Anders DK/Spillefilm
De røde heste 1950 Købmand Hans Offor, Oles far DK/Spillefilm
Café Paradis 1950 Mads, gammel "Spritter" DK/Spillefilm
Thorkild Roose 1949 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
For frihed og ret 1949 Niels Nielsen DK/Spillefilm
Hvor er Far? 1948 Mads Juehl, barnevognsfabrikant DK/Spillefilm
Støt står den danske sømand 1948 Jonas, Tømmermand DK/Spillefilm
Mens porten var lukket 1948 Emil Johansen DK/Spillefilm
Mani 1947 Overlæge Robert Frank DK/Spillefilm
Soldaten og Jenny 1947 Toldassistenten DK/Spillefilm
Røverne fra Rold 1947 Søren Hvass, Storbonde DK/Spillefilm
I Gaar og i Morgen 1945 Anton Albrechtsen, direktør DK/Spillefilm
Besættelse 1944 Jens Steen, Manufakturhandler DK/Spillefilm
Det kære København 1944 Cornelius Thorsen, Overretssagf. DK/Spillefilm
Teatertosset 1944 Fuglesang, sufflør DK/Spillefilm
Mit liv er Musik 1944 Walter S. Nelson, impressario DK/Spillefilm
Det bødes der for 1944 Dr. med. Skou DK/Spillefilm
Otte Akkorder 1944 Værtshusejer DK/Spillefilm
En Pige uden Lige 1943 Lars Østermann, Ejer af "Strandgaarden" DK/Spillefilm
Hans Onsdags-Veninde 1943 Anton Hansen, Magdas far DK/Spillefilm
Erik Ejegods Pilgrimsfærd 1943 Ferdinand Piper, teaterdirektør DK/Spillefilm
Mine kære Koner 1943 Departementschef Reimer, Hannes far DK/Spillefilm
Lykken kommer 1942 Højesteretssagfører Frederik Hagen DK/Spillefilm
Afsporet 1942 "Organisten" DK/Spillefilm
Gaa med mig hjem 1941 Valdemar Nielsen, bogkolportør DK/Spillefilm
Frøken Kirkemus 1941 Obersten DK/Spillefilm
Tag det som en Mand - ! 1941 Theodor Woller, godsejer DK/Spillefilm
Tag til Rønneby Kro 1941 Bartholdi, vært på Rønneby Kro DK/Spillefilm
Jeg har elsket og levet 1940 Etatsråd Tutein DK/Spillefilm
I de gode gamle Dage 1940 Fyrst Ivar Rose, herre til Trollenæs DK/Spillefilm
Som De ikke kender dem 1940 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Sommerglæder 1940 Skoleinspektør Rasmussen DK/Spillefilm
Skilsmissens Børn 1939 Professor Dreyer, kunstmaler DK/Spillefilm
Nordhavets Mænd 1939 Konsul Jernø DK/Spillefilm
En lille Tilfældighed 1939 Medvirkende DK/Spillefilm
Alarm 1938 Direktør Smith, Clarcks Svigerfar DK/Spillefilm
Under Byens Tage 1938 Professor Abel, Akademiets Direktør DK/Spillefilm
Danmark for Folket 1937 Kaptajn Justesen, Hennings far DK/Kort fiktion
Inkognito 1937 Generaldirektør Schram DK/Spillefilm
Plat eller Krone 1937 Medvirkende DK/Spillefilm
Giftes - nej Tak! 1936 Godsejer Sigurd Kragh DK/Spillefilm
Rasmines Bryllup 1935 Mikkelsen, blikkenslager DK/Spillefilm
De bør forelske Dem 1935 Justitsråd Stumpe DK/Spillefilm
Skaf en Sensation 1934 Johannes Halling, redaktør DK/Spillefilm
Nøddebo Præstegaard 1934 Hans Blicher, Præst i Nøddebo DK/Spillefilm
Flugten fra Millionerne 1934 Præsident for Papegøjesamfundet DK/Spillefilm
Lynet 1934 Generaldirektør Prehn DK/Spillefilm
De blå Drenge 1933 Oberst Barsøe DK/Spillefilm
Saa til søs 1933 Direktør Johan Nordborg DK/Spillefilm
Du skal ære din Hustru 1925 Viktor Frandsen, finmekaniker DK/Spillefilm
En Kæreste for meget 1924 Instruktion DK/Spillefilm
Smil og Taare 1923 Instruktion, Produktion DK/Spillefilm
Elsker hverandre 1922 Rylowitsch U/Spillefilm
Blade af Satans Bog 1921 Don Fernandez, Isabellas lærer (II) DK/Spillefilm
Lavinen 1920 Redaktør Asp DK/Spillefilm
Mens Juleklokkerne ringer 1917 Medvirkende DK/Spillefilm
Natekspressens Hemmelighed 1917 Wilton, prokurist DK/Spillefilm
Fra Mørke til Lys 1914 Grev Friedrich, Joachims fætter DK/Spillefilm
Den kulørte Slavehandler 1914 Prins Gera DK/Spillefilm
Grev Dahlborgs Hemmelighed 1914 Medvirkende DK/Kort fiktion
Af Elskovs Naade 1914 Officer DK/Spillefilm
Den hemmelige Traktat 1913 En mongolsk spion DK/Spillefilm
Fra Fyrste til Knejpevært 1913 Werner, huslærer hos fyrsteparret DK/Spillefilm
De uheldige Friere 1912 Medvirkende DK/Kort fiktion
Den farlige Leg 1911 Johannes von Falck DK/Spillefilm
Revolutionsbryllup 1910 Erneste des Tressailles, marki, emigrant DK/Kort fiktion
To Tjenestepiger 1910 Sønnen DK/Kort fiktion
Livets Storme Musiker DK/Kort fiktion