enda

Karina Bell

(1898 – 1979)

Skuespillerinde. Født 26/9 1898 i Hellerup (Karen Hansen), faren var maltgører på Tuborg, død 5/6 1979 - 80 år gammel. I 1934 blev hun gift med Knud Parkov, direktør ved Wiibroes Bryggeri i Helsingør. Ved hans død i januar 1949 overtog hun direktørposten.

Uddannet hos Emma Gad (hvor hun fik sit kunstnernavn Karina Bell) og debuterede i 1919 som 21-årig i titelrollen i "Tornerose" på Det nye Teater. Ludvig Brandstrup skrev "Pige træd varsomt" til hende til Co-optimistrevyen 1926.


Spillede sin første rolle på film i 1919 i Dreyers "Blade af Satans Bog" (premiere 1921). Fik sit egentlige gennembrud i "David Copperfield" (1922) og spillede derefter adskillige hovedroller for A.W. Sandberg. Da han drog til Berlin, fulgte Karina Bell med og medvirkede i to film dér: "Et Revolutionsbryllup" (1927) og "Danserinden" (1929). Hun udtaler i et udateret interview, da hun bliver spurgt, om hun bliver på Nordisk Film, nu hvor A.W. Sandberg forlader selskabet: ".. jeg kan ikke lave det mindste paa egen Haand, jeg er fuldstændig afhængig af en Instruktør og risikerer altsaa let at komme til at staa uden al den Hjælp, A.W. har ydet mig." (..) "Men naturligvis holder jeg mest af Filmen, blot ønsker jeg saa meget, at den snart vil give mig en barok Rolle, hvor jeg kan prøve Kræfter uden at se yndig-smilende ud."

Karina Bell var meget yndig og indbegrebet af det kvindelige skønhedsideal på film i 20'erne, hvor skuespillerinderne var blonde og slanke. Hun forlenede sine karakterer med sødme og blid skønhed, men som det fremgår af ovenstående citat, fandt hun ofte rollerne for sødladne. Hendes teater- og filmkarriere sluttede i 1934, da hun blev gift.

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Fem raske Piger 1933 Annie DK/Spillefilm
Nyhavn 17 1933 Primula, ekspeditrice DK/Spillefilm
Danserinden 1930 Mariza U/Spillefilm
Revolutionsbryllup 1928 Leontine, Alaines kammerpige U/Spillefilm
Slangen 1928 Medvirkende U/Spillefilm
Maharajahens Yndlingshustru 1926 Elli, Langfelts datter DK/Spillefilm
Klovnen 1926 Daisy, Bundings datter DK/Spillefilm
Fra Piazza del Popolo 1925 Harriet, Grams datter DK/Spillefilm
Kan Kvinder fejle? 1924 Helga, oberstens datter DK/Spillefilm
Kærligheds-Øen 1924 Grete, skibsreder Holms kone DK/Spillefilm
Lille Dorrit 1924 Amy, kaldet lille Dorrit DK/Spillefilm
Wienerbarnet 1924 Edit, grossererens datter DK/Spillefilm
Min Ven Privatdetektiven 1924 Astrid, sognefogedens datter DK/Spillefilm
Morænen 1924 Thora, Thors guddatter DK/Spillefilm
Paa Slaget 12 1923 Mimi Brandt DK/Spillefilm
Den sidste Dans 1923 Stella Mignon DK/Spillefilm
David Copperfield 1922 Dora DK/Spillefilm
Helgeninderne 1921 Medvirkende DK/Spillefilm
Blade af Satans Bog 1921 Naima (IV) DK/Spillefilm
Hjerteknuseren 1919 Olga, Borgs datter U/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.