enda

Kan Kvinder fejle?

A.W. Sandberg, Danmark, 1924

98 min.DK/SpillefilmKomedie, Romantisk komedie, LystspilStumfilm

Den talentløse og selvhøjtidelige kunstner, Carlo Morton, har fortryllet den naive Helga med sine fortællinger fra Italien. Helgas udlængsel er stor og hun beslutter sig for at løbe hjemmefra og følger sin selvglade ven til varmere himmelstrøg. Morton får pludselig travlt med at gemme sin italienske elskerinde væk. Samtidig er den gæve baneingeniør Helder, der også nærer varme følelser for Helga, rejst efter på hende for at afsløre den utiltalende kunstners sande karakter og få Helga med hjem.
Grundoplysninger Credits Festivaler og priser Materialer
Original titel Kan Kvinder fejle?
Dansk titel Kan Kvinder fejle?
International titel Auch ein Mädel kann sich irren, Undercurrents, Les femmes elles-même peuvent se tromper, La main noire, Don Carlos väninnor, Kan kvinden ta feil?
Instruktør A.W. Sandberg
Manuskript Sam Ask
Fotograf Louis Larsen, Chresten Jørgensen
Scenograf Carlo Jacobsen
Medvirkende Viggo Wiehe, Karina Bell, Peter Malberg, Knud Almar
Produktionsland Danmark
Produktionsselskab Nordisk Films Kompagni
Dansk distribution Fotorama
Tekniske data 2219 meter, 35 mm, Sort-hvid, Stum
Dansk biografpremiere 20.11.1924
Premierebiografer Alexandra
Comment I Billedarkivets Carlo Jacobsen-mappe findes nogle fotografier, der viser A.W. Sandberg på rejse i Italien med medarbejdere og skuespillere. Blandt andet er der et foto, hvor Sandberg og Carlo Jacobsen m.fl. sejler i gondol. Disse billeder må være taget i forbindelse med optagelserne til filmen "Kan kvinder fejle?", som Nordisk Films Kompagni producerede i 1924..
Af en artikel i avisen "København" den 10/2-1924 fremgår det, at A.W. Sandberg netop er vendt hjem fra en rejse til Italien, "hvori en Række af Selskabets bedste Kræfter deltog." Formålet med rejsen var at optage en del sydlandske billeder til den svenske forfatter Sam Ask's lystspil, som Sandberg kalder "De to sorte Hænder". Dette må dog være en arbejdstitel, idet handlingsreferatet i programmet samt de medvirkende skuespilleres navne tyder på, at det drejer sig om filmen "Kan kvinder fejle?"
Rejseselskabet bestod af Carlo Jacobsen, Karina Bell, Peter Malberg, Knud Almar, Sam Ask, barneskuespilleren Martin Herzberg, fotograferne Lassen og Jørgensen og Sandbergs sekretær, premierløjtnant Hammelev.
Sandberg fortæller til avisen, at arbejdet blev vanskeliggjort af sne. Filmholdet startede optagelserne i Triest og ved Garda-søen, men da der i løbet af to dage faldt toenhalv meter sne, var man nødt til at fortrække til Verona og Venedig. Da vinteren stadig forfulgte filmholdet, søgte man til Bordighera ved den italienske riviera. Her fik man omsider det vejr, man ønskede, og billederne blev optaget under en brændende sol i 30-35 graders varme.
Ifølge Berlingske Tidendes Søndagsnummer den 16/3-1924 blev interørbillederne til filmen efter hjemkomsten optaget i Valby, hvor man blandt andet opbyggede en dekoration, der forestillede "et velhavende hjem". For at gøre interiøret så overbevisende som muligt havde Sandberg næsten tømt sin lejlighed på Nørregade for indbo. I dekorationen stod stole med Sandbergs kone, Else Frølich's gobelinbroderi, der hang snebilleder malet af hans svigerfar Thaulow, og på en gammel kommode vred Jean Gauginske bronzekvinder sig. Gennem en dør i baggrunden havde man udsigt til en hall, hvor der stod en flad skål til visitkort og indbydelser. Kortene var forsynet med påskrifter, hvilket man naturligvis ikke ville kunne se på den færdige film, men den gennemførte ægthed var efter Sandbergs mening med til at støtte skuespillerne.
Da alt var på plads, kunne optagelserne starte. Efter en bedre middag holdt filmens hovedpersoner deres indtog i den elegante salon, hvor det københavnske Scala's overregissør, Emilius Lindgreen, serverede drinks i krystalflakoner. Citronsodavand i forskellige grader af fortynding gjorde det ud for cognac, chartreuse og curaçao. Ufortyndet ville sodavandet nemlig komme til at se sort og blækagtigt ud på den sort/hvide film.
Kilder:
Filmens program.
Hjem fra syden. Artikel i avisen "København", den 10.02.1924.
Henry Hellsen: I det danske Hollywood. Artikel i Berlingske Tidendes Søndagsnummer, den 16.03. 1924.
Svend Jørgen Jensen
Skovlunde, den 3. maj 2009
Nordisk neg. nr. 1863.
Download PDF

Selskaber

Produktionsselskab Nordisk Films Kompagni
Dansk distribution Fotorama

Instruktion

Instruktion A.W. Sandberg

Manus

Manus Sam Ask

Foto

Foto Louis Larsen
Foto Chresten Jørgensen

Produktionsdesign

Produktionsdesign Carlo Jacobsen

Medvirkende

Oberst Næsby Viggo Wiehe
Helga, oberstens datter Karina Bell
Baneingeniør Helder Peter Malberg
Carlo Morton Knud Almar
Teresa Lucani Xenia Schrøder
Tonio, Teresas bror Martin Herzberg
Carlos værtinde Kate Fabian

Download PDF
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Download PDF
Download PDF

Anmeldelser og artikler

I Cinematekets bibliotek kan du finde disse anmeldelser og avisartikler om filmen:
Type Kilde Forfatter Date
Anmeldelse
Varia
Program - stumfilm & mikro