enda

A.W. Sandberg

(1887 - 1938)

Fotograf, instruktør, skribent. Født 22/5 1887 (Anders Wilhelm S.), død 27/3 1938 - 50 år gammel. Gift 1º med skuespillerinde Karen Møller (senere Caspersen) - ægteskabet opløst, 2º med skuespillerinde Else Frölich - ægteskabet opløst, 3º med den tyskfødte skuespillerinde Ruth Jacobsen.

Stod oprindeligt i boghandlerlære, men blev knyttet til ugebladet "Verdensspejlet" som pressefotograf. Havde muligvis ansættelse som 'pladefotograf' hos Dansk Biograf Co. inden han i 1914 kom til Nordisk Film som søgte filmfotografer. Sandberg fortæller selv i et interview, at da hans gagekrav lød på 400 kr. om måneden, forlangte Ole Olsen, at han også skulle sætte i scene. A.W., som han blev kaldt, startede i 'den komiske afdeling', hvor han instruerede - og fotograferede - en række farcer, men han blev hurtigt afløst af Lau Lauritzen, som skulle blive periodens 'king of comedy'. Herefter blev Sandberg sat til at lave spændingsfilm, bla. serien "Manden med de ni Fingre", som bestod af fem film. Det store gennembrud kom med "Klovnen", som han iscenesatte i 1916 med Valdemar Psilander i hovedrollen. Filmen, som havde premiere 7. maj 1917 - 2 måneder efter Psilanders pludselige død - blev en stor publikumssucces og banede vejen for Sandbergs kommende store opgaver hos Nordisk. Det blev dog til en del 'metervarer' i lystspilgenren, inden han fik lov til at lave dét, han virkelig brændte for, nemlig Dickens-filmatiseringerne: "Vor fælles Ven" (1921), "David Copperfield" (1922), "Store Forventninger" (1922) og "Lille Dorrit" (1924). Ind imellem og efter lavede han flere kærlighedslystspil og endnu en stort anlagt og ambitiøs litterær filmatisering "Fra Piazza del Popolo" (1925) , inden han på Nordisk Film satte punktum for en imponerende produktion med sin måske største succes, genindspilningen af "Klovnen" med Gösta Ekman og Karina Bell i hovedrollerne. 58 spillefilm blev det til, hvoraf han selv havde skrevet manuskript til de 19 og fotograferet de 15.

I 1926 forlod han Nordisk for kort efter at rejse til Berlin, hvor han blev ansat hos Terra Film. Her lavede han bla. "Revolutionsbryllup" med Fritz Kortner, Karina Bell og Gösta Ekman i titelrollen. I 1929 tog han til Paris og instruerede endnu en film for Terra.

Tilbage i Danmark iscenesatte han tre spillefilm, men markerede sig de sidste år mere på kortfilmfronten med bla. "Tuborg-filmen" og "Over de store Broer til Danmark". Det blev også til adskillige iscenesættelser ved københavnske teaterscener, og Sandberg gjorde sig ikke mindst bemærket som en flittig filmkronikør - mere end 100 blev det til i perioden 1935-38.


Forfatteren Poul Knudsen har karakteriseret mennesket Sandberg på følgende måde: "A.W. var af natur en gladensvend, en lykkeridder med et hjerte så stort som en hvalfisks, fyldt med gamle idealer om tro, håb og kærlighed. Han blev beskyldt for sentimentalitet, men ordet kommer nu engang af sentiment: følelse. Og følelsesfuld var han overfor familie, venner, medarbejdere, skuespillere, der simpelthen forgudede ham. At han blev uvenner med sin medarbejder Skands [manuskriptforfatteren Laurids Skands - sic!] var ikke hans skyld, men ur-elementet: tørsten hos digteren" (artikel i Sønderjyden 18/1 1963).

Harald Engberg ser på filminstruktøren Sandberg med et kritisk blik: "I Sandbergs egen Tid fandtes der ingen vaagen kritik af hans Svagheder, han savnede Konkurrenter og blev for tidligt et indiskutabelt Geni i københavnsk Verdensformat. I Modsætning til vagabonderende Instruktører som Benjamin Christensen og Carl Th. Dreyer kom Sandberg i den Periode til at gøre sig fremtrædende gældende inden for en regelmæssig Produktion, hvori han hævdede det bedste af de gamle Traditioner, men ingen af hans Film viser Træk, der peger frem mod Filmens nye Ansigt. Han var fuld af Pietet for det nedarvede, ikke en Oprører og Eksperimentator, og helt igennem et Bytte for sin Tids Smag. Han varuden filmisk Originalitet, blottet for Ironi og Satire, og Handlingen i hans Film var dramatisk svag, fordi han fortabte sig i Detaljer. Hvad der først og fremmest udmærkede ham var den Fotografiets Fornemhed, han havde tilegnet sig som forhenværende Pressefotograf, hans Hjertes let rørte Følsomhed, og hans Sans for at skabe Stemning og Milieu" (Knud Gantzlers referat af Engberg-foredrag i Politiken, 13/3 1944).

A.W. Sandberg døde efter længere tids sygdom på et kursted i Bad Nauheim i Tyskland.

Litteratur: Harald Engberg: A.W. Sandberg og hans film - en periode i dansk films historie (1944). Knud Overs: A.W. Sandberg (1944).

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
De tre danske Radiumstationer 1938 Producent DK/Dokumentarfilm
Vikingerne, deres Forfædre og Efterkommere 1937 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Til Danmark over de store Broer 1936 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Millionærdrengen 1936 Instruktion DK/Spillefilm
7-9-13 1934 Instruktion DK/Spillefilm
Fem raske Piger 1933 Instruktion DK/Spillefilm
Den gule Danserinde 1931 Instruktion U/Spillefilm
Revolutionsbryllup 1928 Instruktion U/Spillefilm
Slangen 1928 Instruktion U/Spillefilm
Klovnen 1926 Instruktion DK/Spillefilm
Maharajahens Yndlingshustru 1926 Instruktion DK/Spillefilm
Fra Piazza del Popolo 1925 Instruktion DK/Spillefilm
Lille Dorrit 1924 Instruktion DK/Spillefilm
Wienerbarnet 1924 Instruktion DK/Spillefilm
Kan Kvinder fejle? 1924 Instruktion DK/Spillefilm
Min Ven Privatdetektiven 1924 Instruktion DK/Spillefilm
Kærligheds-Øen 1924 Instruktion DK/Spillefilm
Morænen 1924 Instruktion DK/Spillefilm
Lasse Månsson fra Skaane 1923 Instruktion DK/Spillefilm
Nedbrudte Nerver 1923 Instruktion, En filminstruktør DK/Spillefilm
Paa Slaget 12 1923 Instruktion DK/Spillefilm
Den sidste Dans 1923 Instruktion DK/Spillefilm
Pigen fra Sydhavsøen 1922 Instruktion DK/Spillefilm
Store forventninger 1922 Instruktion DK/Spillefilm
David Copperfield 1922 Instruktion DK/Spillefilm
De Fire djævle 1921 Instruktion U/Spillefilm
Vor fælles Ven 1921 Instruktion DK/Spillefilm
Kan disse Øjne lyve? 1921 Instruktion DK/Spillefilm
Kærlighedsvalsen 1920 Instruktion DK/Spillefilm
Det døde Skib 1920 Instruktion DK/Spillefilm
Stodderprinsessen 1920 Instruktion DK/Spillefilm
Rytterstatuen 1919 Instruktion DK/Spillefilm
Kærlighedsleg 1919 Instruktion DK/Spillefilm
Solskinsbørnene 1919 Instruktion DK/Spillefilm
Kærlighedens Almagt 1919 Instruktion DK/Spillefilm
En Kunstners Kærlighed 1918 Instruktion DK/Spillefilm
Manden med Arret 1918 Instruktion DK/Spillefilm
De mystiske Fodspor 1918 Instruktion DK/Spillefilm
Luksuschaufføren 1918 Manus DK/Spillefilm
Manden med de ni Fingre V 1917 Instruktion DK/Spillefilm
Expeditricen fra Østergade 1917 Instruktion DK/Spillefilm
Mellem de yderste Skær 1917 Instruktion DK/Spillefilm
Den mystiske Tjener 1917 Instruktion DK/Spillefilm
Den Retfærdiges Hustru 1917 Instruktion DK/Spillefilm
Klovnen 1917 Instruktion DK/Spillefilm
Manden med de ni Fingre IV 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Barnehjertets Heltemod 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Manden med de ni Fingre III 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Hendes Fortid 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Proletardrengen 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Plimsolleren 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Katastrofen i Kattegat 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Ene i Verden 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Den skønne Evelyn 1916 Instruktion DK/Spillefilm
Manden med de ni Fingre I 1915 Instruktion DK/Spillefilm
Manden med Staalnerverne 1915 Instruktion DK/Spillefilm
Ungkarl og Ægtemand 1915 Instruktion DK/Kort fiktion
Paa de vilde Vover 1915 Instruktion DK/Kort fiktion
Appetit og Kærlighed 1915 Instruktion DK/Kort fiktion
Det gamle Fyrtaarn 1915 Instruktion DK/Spillefilm
Stribolt paa Kærlighedsstien 1915 Instruktion DK/Kort fiktion
Millionæren i Røverhænder 1915 Instruktion DK/Kort fiktion
Et lykkeligt Indbrud 1915 Instruktion DK/Spillefilm
Mandelist er vel behænde 1915 Instruktion
Hovmod staar for Fald 1915 Instruktion DK/Spillefilm
Manden med de ni Fingre II 1915 Instruktion DK/Spillefilm
Skorstensfejeren kommer i Morgen 1914 Instruktion DK/Kort fiktion
Det hemmelighedsfulde X 1914 Stills DK/Spillefilm
Den heldige Frier 1908 Medvirkende DK/Reklamefilm
De Ægtemænd! 0 Instruktion DK/Kort fiktion
De røvede Kanontegninger 0 Instruktion DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.