enda

Karl Gustav Ahlefeldt

(1910 – 1985)

Skuespiller. Født 13/3 1910, død 25/3 1985 - 75 år gammel.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Med sin aristokratiske profil og forfinede overklasse-aura er han "et af de sjældne nervemennesker i den danske folkekomedies galleri", som Jørgen Stegelmann skriver i "- og Ib Schønberg".

Hans afdæmpede spillestil sørger dog for, at neuroserne holdes på lavt blus, selv når han - som i sin debut "Familien Olsen" (1940) - bringer skam over sine nærmeste ved at stjæle af kassen. Det klæder Ahlefeldts dannede, men ret passive elegance bedst at være i selskab med stærke kvinder: som bror til Berthe Qvistgaard i "Familien Olsen" og især sammen med Bodil Kjers sunde, rundkindede pige af folket i"Hans Onsdags-Veninde" (1943) og "Elly Petersen" (1943). I sidstnævnte har han sin klart bedste rolle som sønnen i det frisindede Hellerup-hjem, hvor hushjælpen Bodil Kjer forsøges adopteret i familien. Her bliver Ahlefeldts lidt vigende, tilbageholdte følsomhed til en fordel, som en illustration af det umulige i at overskride klasseskel.

Siden har han haft svært ved at sætte sig igennem i andet end blege biroller. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Henrik og Pernille 1976 Medvirkende Tv-film
Bejleren - en jysk røverhistorie 1975 Medvirkende DK/Spillefilm
Familien Gyldenkål 1975 Direktør DK/Spillefilm
Rundt om Selma 1971 Clausen Tv-film
Hurra for de blå husarer 1970 Løjtnant Lerckes far DK/Spillefilm
Gertrud 1964 Medvirkende DK/Spillefilm
Gøngehøvdingen 1961 Junker Kørbitz DK/Spillefilm
Det lille hotel 1958 Medvirkende DK/Spillefilm
Mariannes bryllup 1958 Medvirkende DK/Spillefilm
Tag til marked i Fjordby 1957 Kuffert-tyv DK/Spillefilm
Alt dette og Island med 1951 1. sabotør DK/Spillefilm
Frihed forpligter 1951 Karl, arkitekt DK/Kort fiktion
Naalen 1951 1. filmoperatør DK/Spillefilm
I gabestokken 1950 Reservelæge DK/Spillefilm
Tre år efter 1948 Gleser, Sagfører DK/Spillefilm
18. April 1947 Medvirkende DK/Kort fiktion
Naar Katten er ude 1947 Carl Berg, Skuespiller, Pensionær DK/Spillefilm
Op med lille Martha 1946 Poul Svendsen DK/Spillefilm
Hans store Aften 1946 Erik Bergman, skuespiller DK/Spillefilm
Teatertosset 1944 Ole Vang, komponist DK/Spillefilm
Elly Petersen 1944 Leif, Fabers søn DK/Spillefilm
Hans Onsdags-Veninde 1943 Peter den Store, Peter Engel DK/Spillefilm
Søren Søndervold 1942 Poul, Tegbergs søn DK/Spillefilm
Tante Cramers Testamente 1941 Poul Cramer, assurandør DK/Spillefilm
Familien Olsen 1940 Willy, Olsens søn DK/Spillefilm
En fuldendt Gentleman 1937 Hotelgæst DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.