enda

Kjeld Jacobsen

(1915 – 1970)

Skuespiller. Født 11/11 1915, død 7/6 1970 - 54 år gammel.

Uddannet på Privatteatrenes elevskole 1944-46.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Nogen stjerne blev han aldrig, hans sobre maskulinitet var uden den friskfyr-charme, som samtiden påskønnede, og hans hovedroller blev få. Men han er en af vores bedste birolleskuespillere, altid solid og som regel interessant selv i tvivlsomme roller. Han er yderst troværdig i uniform og som forvalter af ansvarsfulde poster. Men bedst er han i roller med hemmelighedsfulde sidelys, hvor hans tilsyneladende så gedigne mandighed og saglige stemmeføring får en bitone af sårbarhed eller hulhed.

Han begyndte med bittesmå roller i frihedskæmperfilmene "Den usynlige Hær" (1945) og "De røde Enge" (1945). I den sidstnævnte lader han sin myndige stemme lyde et par gange i starten, men i "Støt står den danske sømand" (1948) viser han for første gang sin stærke udstråling i en regulær birolle som den tapre styrmand, der mister begge ben.

Han får sin første gode, større rolle i Ole Palsbos bidske satiriske drama "Familien Schmidt" (1951), hvor hans på overfladen noble, småkyniske forfører er særdeles overbevisende. Her udnyttes noget køligt i blik og stemmeføring, der gør ham velegnet til at spille beregnende naturer. Til gengæld er han ikke så slem som forventet som en sømand, der samler den fortvivlede teenageheltinde op i "Unge piger forsvinder i København" (1951).

I Helge Kjærulff-Schmidt-komedien "Kærlighedsdoktoren" (1952) er han glat landsretssagfører og igen ude med snøren, denne gang efter Birgitte Federspiels naive magister. Og i den ganske krasse familiefilm "Ta' Pelle med" (1952) tager hans gårdbestyrer skridtet fuldt ud og udnytter groft en yngre kvinde erotisk.

Herefter går han over i heltefaget som faldskærmsudspringer-sabotør i "Der kom en dag" (1955), ingen interessant rolle, og det er de to næste heller ikke: solid godsejer i "Tre finder en kro" (1955) og gemytlig skipper i Saga-komedien "Kristiane af Marstal" (1956). Især mangler han anlæg for Saga-hyggen og al dens væsen.

Han spiller den største danske rolle i André de Toth's amerikansk-danske krimi "Hidden Fear" /Skarpe skud i Nyhavn (1957), hvor han igen er sympatisk som kriminalbetjent. Tilbage i skurkefaget i herregårdsdramaet "Komtessen" (1961) giver han sin gartner et menneskeligt ansigt - filmens klart bedste præstation. Og suverænt rammer han en egen hoven sårbarhed som overklassebøssen Harry i Palle Kjærulff-Schmidts udgave af Harold Pinters "Kollektionen" (1962) - "Kjeld beherskede i Pinters herlige tv-dramatik det gådefuldt tvetydige, kunne både true og være offer," som Kjærulff-Schmidt skriver i sine erindringer "I den grønne skov" (1998).

Han har fremragende scener i Gabriel Axels "Paradis retur" (1964) som heltens ven med nazistisk uniformsfiksering. I Palle Kjærulff-Schmidts og Klaus Rifbjergs "To" (1964) er han næsten uhyggelig præcis som en biografinspektør med gnidrede erotiske bagtanker, og samme par giver ham en af hans bedste filmroller i den mikroskopisk detalje-erindrede Besættelsestidsfilm "Der var engang en krig" (1966) som den borgerligt grundfæstede far. Her udfoldes hans uselviske autoritet og bundne varme i træfsikker hverdagsminimalisme.

På tv sås han i sit dødsår som køligt analyserende, desillusioneret psykiater i Panduro-tvspillet "Bella" (1970) - og han var fremragende. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Niels Steensens liv og død 1971 Speaker DK/Dokumentarfilm
Christa 1971 Christas far U/Spillefilm
Umialik 1971 Speaker DK/Dokumentarfilm
Bella 1970 Herbert Tv-film
Oktoberdage 1970 Lassen DK/Spillefilm
Kainsleg 1969 Medvirkende Tv-film
Tag trappen gorilla 1969 Medvirkende Tv-film
Din underskrift 1969 Medvirkende Tv-film
Det er måske det, der har gjort os så smukke 1969 Medvirkende Tv-film
I den grønne skov 1968 Lægen DK/Spillefilm
Rundt om en enebærbusk 1967 Medvirkende Tv-film
Brødrene på Uglegaarden 1967 Kromanden Anders DK/Spillefilm
Junglebogen 1967 Shere Khan U/Spillefilm
Historien om Barbara 1967 1. skuespiller DK/Spillefilm
Marsken 1966 Speaker DK/Dokumentarfilm
Boksning for een person 1966 Medvirkende Tv-film
Der var engang en krig 1966 Tims far DK/Spillefilm
Gys og gæve tanter 1966 Kriminalkommisæren DK/Spillefilm
Dødedansen 1965 Medvirkende Tv-film
Intermezzo 1965 Medvirkende Tv-film
Den gamle 1964 Medvirkende Tv-film
To 1964 Medvirkende DK/Spillefilm
Natteherberget 1964 Medvirkende Tv-film
Alt for kvinden 1964 Godsejer Dahl DK/Spillefilm
Premiere i helvede 1964 Medvirkende DK/Spillefilm
Bornholm 1964 Speaker DK/Dokumentarfilm
Skyggen af en helt 1963 Soldat Tv-film
Kollektionen 1962 Harry Tv-film
Løgnhalsen 1961 Harpax Tv-film
Ødipus 1961 Medvirkende Tv-film
Komtessen 1961 Kresten Kyle DK/Spillefilm
Dr. Belhommes pensionat 1961 Hr. Bonjour Tv-film
Kamæleonen 1960 Medvirkende Tv-film
Glutterbuck 1960 Medvirkende Tv-film
Tro, håb og trolddom 1960 Bestyreren DK/Spillefilm
Bare en pige 1959 Speaker DK/Dokumentarfilm
Lille rislende kilde 1959 Medvirkende Tv-film
I kø foran livet 1958 Speaker DK/Dokumentarfilm
Ingeborg Brams læser digt af Grethe Heltberg 1958 Speaker DK/Dokumentarfilm
Dit er livet 1958 Speaker DK/Dokumentarfilm
Forellen 1958 Medvirkende Tv-film
Helte 1958 Medvirkende Tv-film
Boubouroche 1958 Medvirkende Tv-film
Spion 503 1958 Medlem af Frihedsraadet DK/Spillefilm
Korsikaneren 1957 Medvirkende Tv-film
Geografi og kærlighed 1957 Medvirkende Tv-film
Tre piger fra Jylland 1957 Kaptajn Henrik Holden DK/Spillefilm
Skarpe skud i Nyhavn 1957 Kriminalassistent Knudsen U/Spillefilm
Den lange julemiddag 1957 Medvirkende Tv-film
Englen i sort 1957 Medvirkende DK/Spillefilm
Natlogi betalt 1957 Otto, portier på Snack Hotel DK/Spillefilm
Telefonboksen 1956 Medvirkende Tv-film
Kristiane af Marstal 1956 Poul Nielsen, skipper DK/Spillefilm
Et sogn søger sammen 1956 Speaker DK/Dokumentarfilm
Bedre æg 1955 Speaker DK/Dokumentarfilm
Faren ved lastning og losning 1955 Speaker U/Dokumentarfilm
Der kom en dag 1955 Knud Tømrer DK/Spillefilm
Tre finder en kro 1955 Carsten Edelsberg, godsejer DK/Spillefilm
Jyske kyst 1954 Speaker DK/Dokumentarfilm
Tran 1954 Medvirkende Tv-film
Flittige høns 1954 Speaker DK/Dokumentarfilm
Levende kyllinger 1953 Speaker DK/Dokumentarfilm
Kong Renés datter 1953 Ridder Almerik Tv-film
Sønnen 1953 Max DK/Spillefilm
Det gælder livet 1953 Henningsens læge DK/Spillefilm
Kærlighedsdoktoren 1952 Lrs. Erik Bruun DK/Spillefilm
Ta' Pelle med 1952 Børge Andersen, bestyrer DK/Spillefilm
Avismanden 1952 Rudolf DK/Spillefilm
Arven 1951 Lars Nygaard DK/Kort fiktion
Familien Schmidt 1951 Jørgen, Fru Schmidts søn DK/Spillefilm
Alt dette og Island med 1951 Høst DK/Spillefilm
Naalen 1951 Politiassistent DK/Spillefilm
Fra den gamle købmandsgård 1951 Viggo Haarstad, automobilrepræsentant DK/Spillefilm
Det sande ansigt 1951 Kriminalbetjent DK/Spillefilm
Unge piger forsvinder i København 1951 En sømand DK/Spillefilm
Den opvakte jomfru 1950 Journalisten DK/Spillefilm
Smedestræde 4 1950 Holm, kriminalbetjent DK/Spillefilm
Danske kunstskatte til England 1948 Speaker DK/Dokumentarfilm
Penge som Græs 1948 Bertel, fru Skures søn DK/Spillefilm
Støt står den danske sømand 1948 Styrmand paa "Jette" DK/Spillefilm
Stjerneskud 1947 Mand ved pølsevogn DK/Spillefilm
Lise kommer til Byen 1947 Filmoperatør DK/Spillefilm
Familien Swedenhielm 1947 Togpassager DK/Spillefilm
De røde Enge 1945 Hansen, sabotør DK/Spillefilm
Den usynlige Hær 1945 Mand, der fortæller rygte videre DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.