enda

Klaus Bondam

(1963 - )

Skuespiller, politiker. Født 19/11 1963.

Uddannet på Skuespillerskolen ved Odense Teater 1988-92, efter en uddannelse som edb-assistent og tre års ansættelse som toldbetjent.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


De fleste kender Bondam som den samvittighedsfulde toastmaster, der bringer en tysk accent til ny ære og værdighed i Thomas Vinterbergs Dogme-drama "Festen" (1998).


Mens de hårrejsende familie-afsløringer hvirvler om ørene på ham, holder Bondam den noble maske og det tyske tonefald og forsøger stædigt at holde sammen på stumperne af familiepatriarken Henning Moritzens 60-års fødselsdag. Han er som en uskadt vrag-rest efter et totalforlis - komisk upåvirkelig for de katastrofer, der sker omkring ham. En meget morsom og stilsikker præstation.


Da han let kan udstråle en blød mellemting mellem noget anonymt og autoritært, ses han efter dette gennembrud i roller, der signalerer en vis myndighed. Først er han betjent i "Mimi og madammerne" (1998), dernæst præst i både "Mifunes sidste sang" (1999) og "Den eneste ene" (1999). Meget små roller, men i Mifune rammer han plet i en kort satirisk scene foran sin kirke med Jesper Asholts retarderede Rud.


Han fortsætter i biroller som receptionist i Dogmebrødrenes nytårs-eksperiment "D-dag" (2000) og advokat i Erik Clausens "Slip hestene løs" (2000). Og han er vittig som den forkælede og frusterede pornomodel med svenskerfrisure, Don J., i Jonas Elmers komedie "Monas verden" (2001). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Dan Dream 2017 TV-speaker DK/Spillefilm
The Spiral 2012 Torben Jensen Tv-serie
Dirch 2011 Hjertelæge DK/Spillefilm
Det regner med frikadeller 2009 Borgmester Shelbourne U/Spillefilm
Rejsen til Saturn 2008 Kurt Maj DK/Spillefilm
Den grimme ælling og mig 2006 Esmeralda DK/Spillefilm
Helt vildt 2006 Niller U/Spillefilm
Klovn 2005 Klaus Tv-serie
Villa, Volvo & Vicki 2004 Sven DK/Kort fiktion
Inkasso 2004 Sune DK/Spillefilm
H.C. Andersens eventyr 2004 Stemme Tv-serie
Krøniken 2004 Lærer Arne Dupont Tv-serie
Lykkevej 2003 Henrik DK/Spillefilm
Nikolaj og Julie 2002 Henning Tv-serie
Langt fra Las Vegas 2001 Niels Buckingham, tv-vært Tv-serie
Monas verden 2001 Jens Ole DK/Spillefilm
Et rigtigt menneske 2001 Ulrik DK/Spillefilm
En kort en lang 2001 Manus DK/Spillefilm
Absolut Holberg 2000 Ludvig Holberg Tv-film
Rejseholdet 2000 Hagested, justitsminister Tv-serie
Edderkoppen 2000 Gylling Tv-serie
Skjulte spor 2000 Simon Holbjerg, tv-journalist Tv-serie
Den eneste ene 1999 Præst DK/Spillefilm
Mifunes sidste sang 1999 Præst DK/Spillefilm
Tarzan 1999 Stemme U/Spillefilm
Festen 1998 Toastmasteren DK/Spillefilm
TAXA 1997 Medvirkende Tv-serie
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.