enda

Klaus Rifbjerg

(1931 – 2015)

Forfatter. Født 15. december 1931, død 4. april 2015.

Klaus Rifbjerg var som skønlitterær forfatter og digter et kulturradikalt fyrtårn, men han var også et filmmenneske, der havde afgørende betydning for dansk films udvikling.

Klaus Rifbjerg indledte i begyndelsen af 1960’erne et tæt og langvarigt samarbejde med filminstruktøren Palle Kjærulff-Schmidt, og i 1962 stod de bag den første moderne danske film, ’Weekend’, der med tydelig inspiration fra den franske nybølge ofte omtales som et regulært nybrud i dansk film. Selv om filmen ikke var nogen stor publikumssucces vakte dens beske generationsportræt af yngre velfærdsdanskere dog en del debat i medierne. Samarbejdet mellem Rifbjerg og Kjærulff-Schmidt fortsatte med succes med bl.a. erindringsfilmen ’Der var engang en krig’ (1966) om drengeliv og opvækst under den tyske besættelse.

Rifbjerg skrev siden flere manuskripter til både spillefilm, tv-film og dokumentarfilm, bl.a. Erik Ballings ’Jeg er sgu min egen’ (1967) og ’Det var en lørdag aften’ (1968) samt Ole Roos’ filmatisering af Tom Kristensens ’Hærværk (1977) og Herman Bang-filmatiseringen ’Ved vejen’ (1988) instrueret af Max von Sydow, ligesom han flere gange har samarbejdet med dokumentaristen Jørgen Leth.

I Lars von Triers tv-koncept ’Lærerværelset’ (1994), en forløber for reality-tv, optrådte Rifbjerg som den onde skoleinspektør, der griller kendte danskere i en psykologisk selskabsleg for åben skærm.
Filmografi Priser Festivals
Titel År Funktion Category
Dom over død mand 2012 Manus U/Spillefilm
Noget om Halfdan 2006 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Charlie Butterfly 2002 Manus DK/Spillefilm
Store Klaus og lille Lars 1999 Medvirkende Tv-dokumentar
At gå op ad væggen 1997 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Skyernes skygge rammer mig 1996 Manus DK/Kort fiktion
Lyse tider 1995 Manus Tv-film
Lærerværelset 1994 'Skoleinspektør' Tv-serie
Fra Brandes til Rifbjerg 1993 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Dansk litteratur 1989 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Ved vejen 1988 Manus DK/Spillefilm
Falsk forår 1988 Manus Tv-film
Tukuma 1984 Manus DK/Spillefilm
Pelota 1983 Manus DK/Dokumentarfilm
Udenrigskorrespondenten 1983 Manus DK/Spillefilm
Den umulige drøm 1982 Manus U/Spillefilm
Thorvald og Linda 1982 Dialog DK/Spillefilm
Vores år 1980 Manus Tv-serie
Ludvigsbakke 1978 Manus Tv-serie
Hærværk 1977 Manus DK/Spillefilm
Klaus Rifbjerg 1975 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
En landsbydegns dagbog 1975 Manus Tv-film
Jo værre, jo bedre 1975 Manus Tv-film
Vejen til vælgerne 1974 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Det lykkelige skibbrud 1974 Manus Tv-film
Privatlivets fred 1973 Manus Tv-film
Gips 1973 Manus Tv-film
Laila Løvehjerte 1972 Manus Tv-film
På vej til Hilda 1972 Manus Tv-film
Ferien 1971 Manus Tv-film
Automobilkirkegården 1971 Dansk version Tv-film
Danske billeder 1970 dansk speak, Manus, Produktion, Speakerkommentar DK/Dokumentarfilm
Udviklinger 1970 Manus Tv-film
Hele den tyrkiske musik 1970 Manus Tv-serie
Premiere 1970 Manus Tv-film
I den grønne skov 1968 Manus DK/Spillefilm
Det var en lørdag aften 1968 Manus, Sangtekster DK/Spillefilm
Historien om Barbara 1967 Manus DK/Spillefilm
Jeg er sgu min egen! 1967 Manus DK/Spillefilm
Der var engang en krig 1966 Manus DK/Spillefilm
Hva' skal vi lave 1966 Manus Tv-film
Sommerkrig 1965 Manus DK/Kort fiktion
To 1964 Manus DK/Spillefilm
Elskeren 1964 Dansk bearbejdning Tv-film
Harlekin ægtemand 1963 Manus Tv-film
Weekend 1962 Manus DK/Spillefilm
Kollektionen 1962 Dansk bearbejdning Tv-film
De sjove år 1959 Manus DK/Spillefilm
Sparegrisens filmrevy nr. 3 1957 Redaktør DK/Dokumentarfilm
Filmforum S 09 1955 Medvirkende Lydoptagelser
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.