enda

Laila Andersson

(1938 – )

Skuespillerinde. Født 28/5 1938.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Både Laila Anderssons teater- og filmkarriere er fuld af modsætninger. Hun havde som ung stor succes som Brecht-skuespillerinde på Aalborg Teater, men fik aldrig for alvor omsat talentet til de københavnske scener. Og hendes Bodil-belønnede titelrollepræstation i "Gudrun" (1964) var hun selv ikke særlig glad for - med god grund, kan man nu se. Men de københavnske filmkritikere bød hendes friske, jordbundne type og uaffekterede spillestil velkommen i denne Johannes V. Jensen-filmatisering, der dog præges af iscenesætter Ankers svigt som personinstruktør. - "Figuren er for idealiseret", som hun selv udtalte samme år som premieren.

Man troede, at nye udfordrende filmopgaver ville få hendes markant gode filmudstråling og det oplagte talent til at udfolde sig yderligere, men rollerne kom aldrig. Efter "Gudrun" holdt Laila Andersson 4-5 års pause, da hun fik en søn, og så var hendes store filmchance forpasset. Siden blev det til biroller, bl. a. som titelpersonens mor i Gabriel Axels "Christian" (1989). På tv fik hun flere og større roller, bl. a. i O'Neills "Måne for de mislykkede" (1964), og hun var Malene Bundgård i Hans Kirk-serien "Fiskerne" (1977). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Fuglene over sundet 2016 Else DK/Spillefilm
På tredjedagen 2012 Vera DK/Kort fiktion
R 2010 Bedstemor DK/Spillefilm
Cecilia 1991 Signe Tv-film
Christian 1989 Christians mor DK/Spillefilm
Else Kant 1978 Medvirkende Tv-serie
Vil du se min smukke navle? 1978 Claus' mor DK/Spillefilm
Vinterbørn 1978 Sygeplejerske DK/Spillefilm
Fiskerne 1977 Malene Bundgaard Tv-serie
Solens børn 1972 Melania Tv-film
Nattens frelse 1971 Nata Tv-film
Indbildt hanrej 1971 Kammerpigen Tv-film
Juno og påfuglen 1967 Medvirkende Tv-film
Undtagelsen og reglen 1967 Medvirkende Tv-film
Læn Dem ikke ud 1966 Medvirkende Tv-film
Gudrun 1963 Gudrun DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.