enda

Lau Lauritzen Jr.

(1910 – 1977)

Instruktør, skuespiller. Født 26/6 1910, død 13/5 1977 - 66 år gammel. Gift 2º i 1945 med skuespiller Lisbeth Movin (f. 1917). Sammen fik de datteren Nina Movin (f. 1959).

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Uddannet til alt andet inden for film end skuespiller medvirkede han alligevel i en snes af sine egne film, altid i hovedroller.


I interviews ironiserer han over filmanmeldernes gentagne forsikringer om, at han 'dækker rollen, men...' En sober kompetence anerkendes, men det kan være svært at få øje på et register ud over det mandigt tilforladelige. Hans replikføring er mærkeligt tonløs, og hans appeal som filmelsker ligner ofte mere snusfornuftig myndighed end forførerisk glød.


Alligevel blev han i sin yngre år - som en af dansk films få rendyrkede he-men - matiné-idol for en fanskare af brevskrivende 12-15-årige piger. De mange 1930'er-farcer, hvor han var køn elskværdig helt, og som han selv skrev og instruerede med Alice O'Fredericks, kunne da også sagtens kaperes af et børnepublikum og viste ham som en lidt stivbenet straight mand i samspil med datidens mere livlige komiske attraktioner: Ib Schønberg, Osvald Helmuth, Chr. Arhoff, Victor Borge (Børge Rosenbaum) og Arthur Jensen.


Faderen, den fremtrædende Fy og Bi-instruktør Lau Lauritzen Senior, satte gang i hans skuespillerkarriere ved at overtale sin all round-filmbegavede søn til spille styrmand i søstykket "Barken Margrethe" (1934), hvor han gør størst indtryk med en velskabt torso og et veltrænet boksetalent. Filmen blev en kæmpesucces, og derefter gik det slag i slag med medvirken i egne farcer, der ofte havde spændingsindslag, hvor unge Laus evidente handlekraft kunne komme til sin ret. Mere alvorlige toner anslår han som fisker i "Blåvand melder storm" (1938) og ishavs-forulykket i "Nordhavets Mænd" (1939). Og i "En ganske almindelig Pige" (1940) ses han som en initiativrig filmjournalist, der indskærper unge håbefulde starletter: "Film er tre ting - arbejde, arbejde og arbejde." En trosbekendelse, han ofte selv fulgte lidt for bogstaveligt som instruktør.


Det klæder ham med en skurkerolle som smart sagfører i Alice O'Fredericks og Jon Iversens opstemte komedie "Tag til Rønneby Kro" (1941). Men i Besættelsesperiodens fem år instruerede han - alene eller sammen med Alice O'Fredericks og Bodil Ipsen - ikke mindre end 22 film og lagde midlertidigt skuespillerjobbet på hylden. Han vendte tilbage som troværdig modstandsgruppeleder i prestigeproduktionen "De røde Enge" (1945), som han selv instruerede med Bodil Ipsen, og hvor han fremtræder uselvisk tørt, idet han - sikkert klogt - overlader følelsesudsving og dramatisk nerve til Poul Reichhardts ligestillede sabotør.


Samme år spillede han iøvrigt for første og eneste gang med i en anden instruktørs film, Johan Jacobsens konkurrerende modstandsfilm "Den usynlige Hær", der blev udsendt tre måneder før "De røde Enge". Hos Jacobsen har han en lille rolle som ubehagelig tysk Kriminalrath. Og Jacobsen gjorde gengæld og gæsteoptrådte som stikker i "De røde Enge". For begge instruktører - må man formode - en god modgift mod frelstheden.


Derefter gik der længere og længere mellem rollerne. Han spiller nærmest sig selv i den kuriøse meta-komedie "Lise kommer til Byen" (1947); sympatisk sømand i "Støt står den danske sømand" (1948), atter i skræddersyet sammenspil med Poul Reichhardt; og hvidkitlet bedrevider i alkoholikerdramaet "Café Paradis" (1950). Han er seksualmordanklaget arkitekt i det i datiden højt ansete drama "Det sande ansigt" (1951), ansporet til at spille rollen af sin medinstruktør Bodil Ipsen; og atter sømand i "En sømand går i land" (1954), hvor der er kommet noget tiltrækkende stoisk over hans taberfigur. Til gengæld brillerer han hverken som taxa-chauffør i "Taxa K 1640 efterlyses" (1956) eller som admiral i "Sømand i knibe" (1960), nu synligt ældet.


Inden han 24 år gammel debuterede som instruktør med farcen "Ud i den kolde Sne" (1934), uddannede han sig energisk som manuskriptforfatter, instruktørassistent, lydmand, filmudlejer og filmfotograf (han fotograferede undtagelsesvis "De røde heste" (1950)). 57 film fulgte efter, 31 instrueret sammen med Alice O'Fredericks, 5 med skuespillerinden Bodil Ipsen og 3 med skuespillerinden Lisbeth Movin - sidstnævnte blev hans anden hustru. Han instruerede 18 film alene, deriblandt solide dramaer som "Søren Søndervold" (1942) og "Farlig ungdom" (1953) og den vellykkede satiriske komedie "Vejrhanen" (1952). Farlig ungdom var den første danske ungdomsproblem-film og blev en stor publikums- og pressesucces. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]


Lau Jr. var gennem sin karriere tæt knyttet til produktionsselskabet ASA, som han grundlagde i 1936 sammen med Henning Karmark, John Olsen og Gutenberghus.


Fra 1948-65 var han leder af Kinopalæet.


Litteratur: Paw Kåre Pedersen: Unge Lau (2010) samt et omfattende website laujun.dk.

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Mig og min lillebror og Bølle 1969 Instruktion, Producent DK/Spillefilm
Mig og min lillebror og storsmuglerne 1968 Instruktion, Producent DK/Spillefilm
Mig og min lillebror 1967 Instruktion, Producent DK/Spillefilm
Jensen længe leve! 1965 Instruktion DK/Spillefilm
Sikke'n familie 1963 Fortæller, Producent DK/Spillefilm
Rikki og mændene 1962 Instruktion, Manus, Producent DK/Spillefilm
Sømænd og svigermødre 1962 Producent DK/Spillefilm
Min kone fra Paris 1961 Instruktion, Producent DK/Spillefilm
Far til fire med fuld musik 1961 Producent DK/Spillefilm
Sømand i knibe 1960 Admiral, Instruktion, Producent DK/Spillefilm
De sjove år 1959 Produktion, Producent DK/Spillefilm
Far til fire på Bornholm 1959 Producent DK/Spillefilm
Verdens rigeste pige 1958 Instruktion DK/Spillefilm
Far til fire og ulveungerne 1958 Producent DK/Spillefilm
Danmarks konge 1957 Instruktion, Speaker, Manus DK/Dokumentarfilm
Far til fire og onkel Sofus 1957 Producent DK/Spillefilm
Bundfald 1957 Producent DK/Spillefilm
Taxa K 1640 efterlyses 1956 Instruktion, Jakob Svendsen, taxachauffør, Producent DK/Spillefilm
Far til fire i byen 1956 Producent DK/Spillefilm
Far til fire på landet 1955 Producent DK/Spillefilm
En sømand går i land 1954 Instruktion, Frederik, matros, Producent DK/Spillefilm
Far til fire i sneen 1954 Producent DK/Spillefilm
Farlig ungdom 1953 Instruktion, Producent DK/Spillefilm
Far til fire 1953 Producent DK/Spillefilm
Vejrhanen 1952 Instruktion DK/Spillefilm
Her er vi igen 1952 Foto Antologi
Det sande ansigt 1951 Troels Rolf, arkitekt, Instruktion DK/Spillefilm
Den opvakte jomfru 1950 Instruktion DK/Spillefilm
Café Paradis 1950 Instruktion, Dr. Ivers, Producent DK/Spillefilm
Vejen til søen 1950 Speaker DK/Dokumentarfilm
De røde heste 1950 Foto DK/Spillefilm
Millionerne brænder 1950 Foto DK/Dokumentarfilm
Vi vil ha' et barn 1949 Instruktion DK/Spillefilm
Værelse søges! 1948 Speaker DK/Dokumentarfilm
Støt står den danske sømand 1948 Instruktion, Kaj, Matros, Producent DK/Spillefilm
Jag älskar dig, Karlsson! 1947 Instruktion U/Spillefilm
Familien Swedenhielm 1947 Instruktion DK/Spillefilm
Røverne fra Rold 1947 Instruktion DK/Spillefilm
Naar Katten er ude 1947 Instruktion DK/Spillefilm
Lise kommer til Byen 1947 Instruktion, Hans Berg, direktør DK/Spillefilm
Jeg elsker en anden 1946 Instruktion DK/Spillefilm
De røde Enge 1945 Instruktion, Toto, leder af sabotørgruppen DK/Spillefilm
Klingende toner 1945 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Affæren Birte 1945 Instruktion DK/Spillefilm
Panik i Familien 1945 Instruktion, Fortæller DK/Spillefilm
De kloge og vi gale 1945 Instruktion DK/Spillefilm
Den usynlige Hær 1945 Tysk kriminalrat DK/Spillefilm
Rejsefeber 1944 Instruktion DK/Kort fiktion
Dansk sport i smaaglimt 1944 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Frihed, Lighed og Louise 1944 Instruktion DK/Spillefilm
Bedstemor gaar amok 1944 Instruktør DK/Spillefilm
Det ender med Bryllup 1943 Instruktion DK/Spillefilm
Jeg mødte en Morder 1943 Instruktion DK/Spillefilm
Hans Onsdags-Veninde 1943 Instruktion DK/Spillefilm
Frøken Vildkat 1942 Instruktion DK/Spillefilm
Søren Søndervold 1942 Instruktion, Mand, der er ved at køre Søndervold over DK/Spillefilm
Afsporet 1942 Instruktion, En herre, der fløjter efter pigerne DK/Spillefilm
Far skal giftes 1941 Instruktion DK/Spillefilm
Tror du jeg er født i Gaar! 1941 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Frøken Kirkemus 1941 Instruktion DK/Spillefilm
Tag til Rønneby Kro 1941 Landsretssagfører Sørum DK/Spillefilm
Niels Pind og hans Dreng 1941 Teknisk assistance, Teknisk assistent DK/Spillefilm
En Desertør 1940 Instruktion DK/Spillefilm
Pas paa Svinget i Solby 1940 Instruktion DK/Spillefilm
Familien Olsen 1940 Instruktion DK/Spillefilm
Vestkystens Helte 1940 Instruktion, Manus U/Spillefilm
En ganske almindelig Pige 1940 Instruktion, Poul Hansen, Filmjournalist DK/Spillefilm
Nordhavets Mænd 1939 Instruktion, Sigurd Jernø DK/Spillefilm
De tre maaske fire 1939 Instruktion, Manus, Kontorist DK/Spillefilm
I Dag begynder Livet 1939 Instruktion DK/Spillefilm
Blaavand melder Storm 1938 Instruktion, Svens, Chr. Larsens søn, Manus DK/Spillefilm
Julia paa Glatis 1938 Instruktion, Erik Kruse U/Spillefilm
Alarm 1938 Kriminalforfatter Jess Clarck, Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Frk. Møllers Jubilæum 1937 Instruktion, Manus, Peter Juhl, ingeniør DK/Spillefilm
En fuldendt Gentleman 1937 Instruktion, Baron Henrik Falkenstjerne DK/Spillefilm
Der var engang en Vicevært 1937 Instruktion, Manus, Stemme i radioen DK/Spillefilm
Snushanerne 1936 Instruktion, Manus, Erik, Toldassistent DK/Spillefilm
Cirkus-Revyen 1936 Medvirkende, Instruktion DK/Spillefilm
Panserbasse 1936 Instruktion, Erik, Den gamle Opfinders nevø, Manus DK/Spillefilm
Kidnapped 1935 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Week-End 1935 Poul, kaproer, Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Hansen paa Frierfødder 1935 Instruktion DK/Reklamefilm
Bag Københavns Kulisser 1935 Lyd DK/Spillefilm
Ud i den kolde Sne 1934 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Barken Margrethe 1934 Manus, Styrmand Poul Hansen DK/Spillefilm
Med fuld Musik 1933 Manus, Mand på gaden, Lyd DK/Spillefilm
Københavnere 1933 Manus, Lyd DK/Spillefilm
Fem raske Piger 1933 Lyd DK/Spillefilm
Han, hun og Hamlet 1932 Manus, Lyd DK/Spillefilm
I Kantonnement 1931 Manus, Foto DK/Spillefilm
Krudt med Knald 1931 Manus, Foto DK/Spillefilm
Pas paa Pigerne 1930 Manus, Togpassager, Foto DK/Spillefilm
Hr. Tell og Søn 1930 Manus DK/Spillefilm
Højt paa en Kvist 1929 Manus, Politimand DK/Spillefilm
Rokokokoketteri Instruktion DK/Reklamefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.