enda

Leif Sylvester Petersen

(1940 – )

Skuespiller, musiker, gøgler, maler. Født 18/4 1940. Gift med sanger Eva Madsen - ægteskabet opløst i 1991.

Oprindeligt tømrermester, men har udfoldet sit multitalent indenfor scenekunsten (bl.a. Clausen og Petersens Gadecirkus), musikken (Sylvester & Svalerne og Sylvester & Co.) og ikke mindst billedkunsten med en omfattende produktion af malerier og skulpturer.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Hans film- og tv-karriere er historien om stenansigtet, der kom til live. At det barske bøvehovede, han spillede i Clausen & Petersens populære gadeshow, var en maske som Stærk Mand, fremgår allerede af hans filmdebut i Erik Clausens "Cirkus Casablanca" (1981). Der er følsomt og humoristisk liv i de blå øjne indrammet af de groftskårne ansigtstræk, når Petersen i filmen skifter fra sin hårdhudede gøglerpersonlighed på scenen til den private, lidt naive taberskikkelse Ib.
"Cirkus Casablanca" blev Leif Sylvester Petersens hovedrolledebut, efter at han glimtvis havde medvirket i sin gøglerrolle fra gadeshowet i "Mig og Charly" (1978) og havde haft en mindre rolle i Li Vilstrups lidet sete atomkraftfilm "Hvem myrder hvem?" Selv om han siden mest har medvirket i bonkammeraten Erik Clausens ikke altid lige velspillede film, har ingen kunne sætte spørgsmålstegn ved skuespillertalentet. Trods uskolet replik er der i reglen troværdig styrke, vægt og karakter bag hans præstationer.


Han er narkogangster i Clausens komedie "Felix" (1982), ikke den store udfordring, men får en bedre rolle som titelfiguren i Jon Bang Carlsens tv-film "Kontrolløren" (1983), hvor han er en snæversynet portner, der konfronteres med en pakistansk indvandrerfamilie. Denne historie bærer han med samme selvfølgelighed som han sætter sig i centrum af Clausens "Rocking Silver" (1983), hvor han er havnearbejderen Benny, som bryder op fra sin familie for at gendanne ungdommens rockband.


Han viser sin varme som hovedpersonen Toppers savnede far i børnefilmen "Otto er et næsehorn" (1983), men er fejlplaceret som staldmanden Claude på galopbanen i krimien "Rainfox" (1984). Der er meget lidt Claude over Leif Sylvester Petersen. Bedre er han som bums i Clausens børnefilm "Tarzan Mama Mia" (1989) og endnu bedre i "De frigjorte" (1993) som Clausens overlevelsesdygtige, usentimentale arbejderkollega Iversen, der starter egen virksomhed.


At han også har fysiognomi og format til de lidt aparte roller, viser han som skærslipper i Jon Bang Carlsens "Carmen & Babyface" (1995) og den blinde komponist Anders i Carl Nielsen-filmen "Min fynske barndom" (1994).


Han overbeviser i en ukarakteristisk rolle som forhundset købmand i familiefilmen "En loppe kan også gø" (1996) og viser en ny rundhed og menneskelig fylde i en af de gennemgående roller i tv-serien "Taxa" (1997-99), hvor han som den snart gemytlige, snart lidt hverdagsgnavne automekaniker Tom forankrer serien i en troværdig virkelighed fuld af diesellugt. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Mennesker bliver spist 2015 Mester DK/Spillefilm
Kartellet 2014 Willy Halbo DK/Spillefilm
Viceværten 2012 Pensionist DK/Spillefilm
Rita 1 2012 Torben Tv-serie
Oldboys 2009 Svend Erik DK/Spillefilm
Klovn 2005 Leif Tv-serie
Pusher II 2004 Smeden DK/Spillefilm
TAXA 1997 Tom Tv-serie
Hvileløse hjerte 1996 Medvirkende DK/Kort fiktion
En loppe kan også gø 1996 Købmand Jørgensen DK/Spillefilm
Carmen & Babyface 1995 Skærsliberen DK/Spillefilm
Den sommer ved havet 1994 Medvirkende Tv-film
Min fynske barndom 1994 Blinde Anders DK/Spillefilm
De frigjorte 1993 Iversen DK/Spillefilm
Kielgasten 1990 General Guldfinger DK/Spillefilm
En god klovn 1989 Musik DK/Dokumentarfilm
Tarzan Mama Mia 1989 Ludvig DK/Spillefilm
Manden i Månen 1986 Scenograf DK/Spillefilm
Hodja fra Pjort 1985 Fangevogteren DK/Spillefilm
Nissebanden 1984 Tatovør Tv-serie
Anthonsen 1984 Håndværker Tv-serie
Rainfox 1984 Claude DK/Spillefilm
Midt om natten 1984 Vælgerforeningsrepræsentant DK/Spillefilm
Rocking Silver 1983 Musik, Benny, Supervisor DK/Spillefilm
Otto er et næsehorn 1983 Toppers far DK/Spillefilm
Felix 1982 Musik, Dennis DK/Spillefilm
Torvet 1981 Julemand Tv-serie
Cirkus Casablanca 1981 Musik, Ib Sylvester DK/Spillefilm
Har du set Alice? 1981 Musik DK/Spillefilm
Sorteper - Det kan du selv være 1980 Medvirkende DK/Kort fiktion
Dette er et tv-apparat 1980 Medvirkende Tv-film
Fantastisk tid 1980 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Trællenes oprør 1979 Stemme DK/Spillefilm
Den musikalske pythonslange 1979 Instruktion, Medvirkende, Manus Tv-film
Hvem myrder hvem? 1978 Medvirkende DK/Spillefilm
Mig og Charly 1978 Gøgler DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.