enda

Lene Brøndum

(1947 - )

Skuespiller. Født 26/6 1947.

Uddannet på Statens Teaterskole 1972.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Forført, forsmået og forladt - det har ofte været den skæbne, der overgår Lene Brøndums jævne hverdagspiger. Med sine store grågrønne øjne, barnlige træk, kleine statur og sin impulsive replik giver hun ofte sine figurer et skær af det tragikomiske eller det grotesk naive. Sjov kan hun være og også glimtvis rørende.


Men det er påfaldende, at da hun endelig fik en rolle, der overhovedet ikke spiller på det klovneagtige - som den lykkeligt gifte og gravide Tenna, der i "Vinterbørn" (1978) får et vanskabt barn - står hun for filmens mest følelsesintense præstation.


Hun har også den særstilling at være den eneste kvinde, der ud over Yvonne har tiltvunget sig en betydningsfuld rolle i Olsen-bandens snævre kreds - som Børges landlige, naive kæreste Fie, der er gravid og derfor udløser et hastebryllup. Graviditeten er også afgørende i hendes næste to roller i "Vinterbørn" og tv-serien "Matador" (1978-81). I sidstnævnte er det frisøren Agneta, der gøres gravid af Espen Hagens Arnold, førstemand i Skjerns Magasin.


Hun er Solbjørg Højfeldts sørgmodige veninde i "Slingrevalsen" (1981), og i Edward Flemings farceforenklede Panduro-filmatisering "De uanstændige" (1983) lægger hun som stuepige krop til heltens seksuelle indvielse. Men en langt bedre erotisk rolle får hun i Anders Refns Gustav Wied-film "Sort høst" (1993), hvor hun med lutter antydninger giver sin Ane Kokkepige varme og gnist. En rolle, der fortjent blev Bodil-nomineret.


Blandt hendes senere roller er moderen i børnefilm "Viktor og Viktoria" (1993) og Vera Hansen i tv-serien "Landsbyen" (1991). Hun er meget intens og rørende som 'husmoderen' i kollektivet af udviklingshæmmede i Vibeke Gads tv-film "Tusindfryd" (1998) efter Martha Christensen. Herfra er der et trin ned til hendes mest bizarre rolle i Morten Korch-forvanskningen "Fruen på Hamre" (2000), hvor hun spiller en mand - en fanatisk præst. Om komikken er frivillig eller ufrivillig kan være svært at afgøre.


For sin eneste større rolle fik hun den eftertragtede svenske Guldbille-pris som året bedste skuespillerinde. Hendes figur Lille er fortælleren i Kjell Gredes drama om maleren Krøyer og hans Skagens-klike, "Hip Hip Hurra" (1987), og det er da også en intenst lidenskabelig præstation, som dog går lidt for godt i harmoni med filmens skingert overspændte tonefald. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Titel År Funktion Category
Melon Rainbow 2015 Mormor DK/Kort fiktion
Parterapi 2010 Bos mor DK/Spillefilm
Gaven 2008 Else DK/Spillefilm
Jolly Roger 2001 Kvindelig djævel DK/Spillefilm
Fruen på Hamre 2000 Præst DK/Spillefilm
Tusindfryd 1998 Gudrun Tv-film
Bryggeren 1996 Jomfru Jensen Tv-serie
Kun en pige 1995 Fru Bisgaard DK/Spillefilm
Luischen 1993 Fru Rosing Tv-film
Viktor og Viktoria 1993 Medvirkende DK/Spillefilm
De frigjorte 1993 Fru Sørensen DK/Spillefilm
Sort høst 1993 Ane Kokkepige DK/Spillefilm
Landsbyen 1991 Vera, Pouls kone Tv-serie
Manden der ville være skyldig 1990 Sygeplejerske DK/Spillefilm
Retfærdighedens rytter 1989 Mor DK/Kort fiktion
En flicka kikar i ett fönster 1987 Karin Tv-film
Hip hip hurra 1987 Lille U/Spillefilm
Kedsomhedens gåde 1986 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Prinsessen og den flyvende skomager 1986 Stemme U/Spillefilm
Barndommens gade 1986 Gæster DK/Spillefilm
Mor er major 1985 Solaima Tv-serie
Elise 1985 Anne DK/Spillefilm
I Johannes verden 1983 Gladys Aalestrup Tv-film
Kasimir og Karoline 1983 Servitrice Tv-film
Syv billeder fra Hærvejen 1983 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
De uanstændige 1983 Hjørdis, stuepige DK/Spillefilm
Slingrevalsen 1981 Maja, Karens veninde DK/Spillefilm
Dette er et tv-apparat 1980 Medvirkende Tv-film
Olsen-banden overgiver sig aldrig 1979 Fie DK/Spillefilm
Else Kant 1978 Medvirkende Tv-serie
Ludvigsbakke 1978 Sofie Tv-serie
Matador 1978 Agnete Hansen, Arnolds forlovede Tv-serie
Vinterbørn 1978 Tenna DK/Spillefilm
En ordentlig omgang 1977 Medvirkende Tv-film
Når det kniber 1977 Medvirkende Tv-film
Familien Gyldenkål vinder valget 1977 Nabo DK/Spillefilm
Pas på ryggen, professor! 1977 Studine DK/Spillefilm
Barselstuen 1976 Medvirkende Tv-film
Olsen-banden ser rødt 1976 Fie DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.