enda

Lene Tiemroth

(1943 – 2016)

Skuespiller. Født 16/7 1943, død 3/11 2016. Datter af skuespillerparret Edvin Tiemroth (1915-84) og Clara Østø (1911-83).

Uddannet på Det kgl. Teaters elevskole 1963-66.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Banal ungpige var hun sidst af alt, og hendes hovedrolledebut som korpige i Dirch-Passer-folkekomedien "Pigen og greven" (1966) er derfor et af de mere bizarre eksempler på fejl-casting i dansk film. Den blev fulgt op af endnu en ingenue-rolle, denne gang mindre, i Erik Ballings "Det var en lørdag aften" (1968), men den lette genre er ikke Tiemroths force.


Hun viser lidt af sit seriøse potentiale som den bunkepulede trælkvinde i Per Kirkeby og Paul Gernes' "Normannerne" (1976) og i en mindre rolle som Allan Olsens mor i Besættelsesfilmen "Forræderne" (1983). Og hun illuderer især godt som Stine Bierlich' undertrykte mor i Linda Wendels ganske krasse afgangsfilm fra Filmskolen, "I lige linie" (1984). Her røber hun sin egentlige styrke - at spille livsmærkede kvinder med usminket ligefremhed.


Årene har givet hendes markante ansigt ekstra udtrykskraft, og i Dogmesuccesen "Italiensk for begyndere" (2000) får hun igen en birolle på niveau med talentet som frisøren Ann Eleonora Jørgensens labile, døende misbrugermor - et taberportræt af kompromisløs konsekvens. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Hvordan vi slipper af med de andre 2007 Gerda DK/Spillefilm
Kunsten at græde i kor 2007 Psykiater DK/Spillefilm
Cecilie 2007 Medvirkende DK/Spillefilm
Den rette ånd 2005 Fru Rasmussen DK/Spillefilm
Den gode strømer 2004 Bitten DK/Spillefilm
Tvilling 2003 Gunilda DK/Spillefilm
Afgrunden 2003 Jesta DK/Spillefilm
Manden bag døren 2003 Dommer DK/Spillefilm
Nikolaj og Julie 2002 Lis Tv-serie
Italiensk for begyndere 2000 Karens mor DK/Spillefilm
Alle elsker Debbie 1987 Kunde i parfumeafdeling Tv-serie
Hip hip hurra 1987 Elsie U/Spillefilm
I lige linie 1984 Medvirkende DK/Kort fiktion
Forræderne 1983 Ida Bunken, Hardys mor DK/Spillefilm
Strejferne 1980 Grete Tv-film
Else Kant 1978 Medvirkende Tv-serie
Ludvigsbakke 1978 Frk. Kaas Tv-serie
Frøken Julie 1976 Kristine Tv-film
En by i provinsen 1976 Agnete Gormsen Tv-serie
Normannerne 1976 Trælkvinde, der ofres DK/Spillefilm
Regnestykke 1975 Medvirkende Tv-film
Spild og service 1975 Medvirkende Tv-film
Tårnet 1972 Medvirkende DK/Kort fiktion
Werner Holgersen 1972 Medvirkende Tv-film
Werner Holgersen - Eventyret i dansk politik 1972 Ebba Tv-film
Nu kan det snart være nok 1972 Læserbrevsredaktøren Tv-film
Onkel Vanja 1971 Sonja Tv-film
Hjemme hos William 1971 Kvinde Tv-film
Deadline 1971 Anne, Jørgens kone U/Spillefilm
Hele den tyrkiske musik 1970 Tyrk Tv-serie
Løftet I 1969 Medvirkende Tv-film
Det er måske det, der har gjort os så smukke 1969 Medvirkende Tv-film
Cirkulæret 1968 Medvirkende Tv-film
En maler kommer sjældent alene 1968 Anna Tv-film
Det var en lørdag aften 1968 Gudrun DK/Spillefilm
Antigone 1967 Medvirkende Tv-film
Det blå billede 1967 Medvirkende DK/Kort fiktion
Skært kød til frk. Afsenius 1967 Medvirkende Tv-film
Pigen og greven 1966 Susanne 'Sus' Hansen DK/Spillefilm
Hvem er jeg? 1966 Medvirkende Tv-film
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.