enda

Lily Broberg

(1923 - 1989)

Skuespillerinde. Født 19/9 1923, død 30/7 1989 - 65 år gammel. Dannede par med skuespiller og instruktør Bent Christensen (1929-92).

Begyndte at optræde som 14-årig og havde solid erfaring som revy-skuespiller, inden hun blev optaget på Det kgl. Teaters elevskole i 1946. Frem til 1952 var hun ansat ved teatret, men valgte så at forsøge sig i direktørstolen på Frederiksberg Teater. Det varede to år og siden har hun haft engagementer ved en lang række københavnske scener. Jens Kistrup skriver: "Det muntre, håndfaste og kontante i hendes sceniske udtryksform har skabt hendes sikre folkelige position, men har også gjort det muligt for hende at opnå en direkte kontakt med mere komplicerede og nuancerede karakterer på grænsen mellem komedie og tragedie" (Dansk biografisk leksikon, 1979).

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Fra starten var hun en gæv humør- og syngepige med en enorm folkelig appel i revyer, musicals og operetter. Siden kom der mange andre strenge på et næsten altid rent klingende instrument.

Hendes to første farce-hovedroller i 1944 dyrker den friske ungpigecharme. I sin debutfilm "Lev Livet let" trutter hun i saksofon og tuller rundt med Chr. Arhoff i instruktøren Stig Lommers forvirrede forviklinger, mens hun i den umiddelbart efterfølgende "Bedstemor gaar amok" er cirkusprinsesse og glimtvis overordentlig fotogén.

Hun længtes efter dramatiske roller og bad om at blive prøvefilmet til rollen som den gravide, sky hushjælp i Ole Palsbos "Diskret Ophold" (1946). - "Det er jo ikke en pin-up, vi skal bruge," sagde Palsbo skeptisk, men da han så hendes prøve, fik hun rollen. Det er, som der står i Jørgen Stegelmanns "- og Ib Schønberg" : "En vidunderlig præstation, både når hun på egen hånd sjokker rundt med fedtet hår og tyggende på en agurk, og når hun sidder ved Schønbergs side og skal bekende, hvem der forførte hende. Thyra er tung af tyendets slaveagtige undselighed, og samtidig et menneske, hvis tavse sorg er så gribende."

Hun skrev i 1956, at denne præstation blev 'meget afgørende' og 'skillevejen' - nu havde hun bevist, hun var skuespillerinde og ikke bare sexet humørbombe. Det førte til Det kgl. Teater, men ikke til særlig mange interessante filmroller. Hun viser sin professionalisme som sladrevorn stuepige i "Hr. Petit", en ret lille rolle, og hun er Palles søde mor i Astrid Henning-Jensens lille genistreg af en børnefilm "Palle alene i verden" (1949). I Palsbos "Kampen mod uretten" (1949) gentager hun som børnehjemspige i store træk sin præstation fra "Diskret Ophold".

Hun spiller en stik modsat type som den tuberkuloseramte Grethe Thordahls solidariske kontorkollega i det gedigne problemdrama "I gabestokken" (1950) - begavet og hurtig i replikken. Og "Bag de røde porte" (1951) giver hende - både dramatisk og musikalsk - en del at rive i som teltholderen Ib Schønbergs datter. Varmere og mere humørfyldt bakkesangerinde end den, der synger den sentimentale "Fra søndag nat til mandag morgen", kan næppe opdrives. Og i disse omgivelser er hun langt mere hjemme end som småforkælet primadonna i musicalen "Mød mig på Cassiopeia" (1951), hvor den sanglige kunnen ikke slår helt til og hun iøvrigt viser, at hun ikke kan spille intrigant beregnende.

Hun charmerer nationen i den populære, men tyndbenede "Rekrut 67 Petersen" (1952), og opdyrker derefter en mærkelig evne til at medvirke i dårlige film. F.eks. "Pigen og vandpytten" (1958), hvor hendes daværende samlever Bent Christensen med brask og bram lancerer hende som afbleget blondine - uklædeligt og nok hendes eneste direkte mislykkede præstation. Og "Seksdagesløbet" (1958) gør hende bare trist og bleg i Forumbanens ægteskabsdrama.

I "Pigen i søgelyset" (1959) finder hun med held en ny sarkastisk sofistikeret tone i en kommenterende birolle, mens hun i "Harry og kammertjeneren" (1961) er tilbage i det gode gamle rollefag som stamcaféens varme- og hyggespredende værtinde. Siden er hun med til at give folkekomedier som Erik Ballings "Den kære familie" (62) og Finn Henriksens "Bussen" (63) kvalitet. Men først i "Matador" får hun igen en rolle, der fuldt ud er talentet værdig - hendes solide, hverdagslige grisehandlerkone Katrine behøver hverken at skilte med varme eller klogskab: blik og tone afslører alt om en moden kvinde uden illusioner, men også uden forhærdelse. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Sidste akt 1987 Molly DK/Spillefilm
Opfinderkontoret 1982 Medvirkende Tv-serie
Een stor familie 1982 Illiona Ruf Andersen Tv-serie
Det parallelle lig 1982 Fru Mikkelsen DK/Spillefilm
Krigsdøtre 1981 Medvirkende Tv-serie
Danmark er lukket 1980 Casabianca DK/Spillefilm
Komedie i grænselandet 1979 Medvirkende Tv-film
Styrmand Karlsens flammer 1979 Medvirkende Tv-film
Drømmeland 1978 Medvirkende Tv-film
Matador 1978 Katrine Larsen Tv-serie
Ludvigsbakke 1978 Fru Brandt Tv-serie
Ret beset 1978 Fru Thomsen Tv-serie
Troubadouren 1977 Karls mor Tv-film
Eventyr på fodrejsen 1977 Medvirkende Tv-film
Louises hus 1977 Kamma Tv-film
Kirkebakke boligby 1977 Fru Vivaldi Tv-serie
Alt på et bræt 1977 Fru Svendsen DK/Spillefilm
Pas på ryggen, professor! 1977 Cecilies mor DK/Spillefilm
Brandtomten 1976 Medvirkende Tv-film
Barselstuen 1976 Medvirkende Tv-film
Affæren i Mølleby 1976 Mortensens værtinde DK/Spillefilm
Ægteskabet mellem lyst og nød 1975 Louise Tv-film
Luder 1975 Medvirkende Tv-film
Jo værre, jo bedre 1975 Medvirkende Tv-film
Ørknens luftsyn 1975 Louise Tv-film
Ejendomsretten 1975 Medvirkende Tv-film
Hånden på hjertet - hvem skal ha' det? 1975 Medvirkende Tv-film
Familien Gyldenkål 1975 Phieselsknasts kone DK/Spillefilm
Sønnen fra Vingården 1975 Nicoline DK/Spillefilm
Den meget talende barber 1974 Gunhild Tv-film
Et dukkehjem 1974 Anne-Marie Tv-film
Pigen og drømmeslottet 1974 Berthe DK/Spillefilm
Askepot 1973 Medvirkende Tv-film
Fætrene på Torndal 1973 Signe, husbestyrerinde DK/Spillefilm
Dukkens død 1972 Dagmar Tv-film
Nu går den på Dagmar 1972 Tilskuer DK/Spillefilm
Den fine mand 1971 Fru Jourdain Tv-film
Hosekræmmeren 1971 Hosekræmmerens kone DK/Spillefilm
Med kærlig hilsen 1971 Madglad kvinde i tog i 1890 DK/Spillefilm
Sulevælling I 1970 Sarah Kahn Tv-film
Sulevælling II 1970 Medvirkende Tv-film
De fem i fedtefadet 1970 Kokkepigen Johanne DK/Spillefilm
Hyggekrogen 1969 Medvirkende Tv-film
Damernes ven 1969 Annie Halbom, fru Jonsens søster DK/Spillefilm
Helle for Lykke 1969 Pouls mor DK/Spillefilm
De fem og spionerne 1969 Kokkepigen Johanne DK/Spillefilm
Københavnerliv 1968 Fru Madsen Tv-serie
Hænderne op 1968 Medvirkende Tv-film
Stormvarsel 1968 Dora DK/Spillefilm
Mig og min lillebror 1967 Annelise Hansen DK/Spillefilm
Cirkusrevyen 67 1967 Medvirkende DK/Spillefilm
Antigone 1967 Medvirkende Tv-film
Flagermusen 1966 Rosalinde, Eisensteins kone DK/Spillefilm
Soyas tagsten 1966 Sif Tvebo DK/Spillefilm
Dyden går amok 1966 Mille, Ivars kone DK/Spillefilm
Hold da helt ferie 1965 Marianne Justesen DK/Spillefilm
Sytten 1965 Frk Rosegod DK/Spillefilm
Bussen 1963 Emma DK/Spillefilm
April 1963 Inger Behrens DK/Spillefilm
Sømænd og svigermødre 1962 Tante Rosa DK/Spillefilm
Det tossede paradis 1962 Anne-Sofie DK/Spillefilm
Det stod i avisen 1962 Chaufførens forlovede DK/Spillefilm
Den kære familie 1962 Julia Hansen, sangerinde DK/Spillefilm
Løgn og løvebrøl 1961 Lucilla Hansen, stewardesse DK/Spillefilm
Mester Pierre Pathelin 1961 Medvirkende Tv-film
Harry og kammertjeneren 1961 Trine, Café Dråbens værtinde DK/Spillefilm
Helligtrekongersaften 1961 Medvirkende Tv-film
Komtessen 1961 Ragnhild, pige på Hardenborg DK/Spillefilm
Kvindelist og kærlighed 1960 Lillian, Andreas' kone DK/Spillefilm
Pigen i søgelyset 1959 LIs, Chris' veninde DK/Spillefilm
Pigen og vandpytten 1958 Mai Grøndahl, skuespillerinde DK/Spillefilm
6-dagesløbet 1958 Lilian, Ivans kone DK/Spillefilm
Der var engang en gade 1957 Albertina Hansen DK/Spillefilm
Lån mig din kone 1957 Ulla, Torbens kone DK/Spillefilm
Tag til marked i Fjordby 1957 Gunhild, stærk dame DK/Spillefilm
Færgekroen 1956 Kamilla DK/Spillefilm
Kispus 1956 Svends tidligere kone DK/Spillefilm
Karen, Maren og Mette 1954 Karen Kruse DK/Spillefilm
Himlen er blå 1954 Medvirkende DK/Spillefilm
Spurve under taget 1953 Instruktion Tv-film
Nej 1953 Instruktion Tv-film
Landsbyfrieri 1953 Instruktion Tv-film
Du bliver aldrig fri 1953 Instruktion Tv-film
En borgerpligt 1953 Medvirkende DK/Reklamefilm
Min søn Peter 1953 Herdis Winkel, Lydias veninde DK/Spillefilm
Vandmøllen i Appeninerne 1952 Instruktion Tv-film
Rekrut 67 Petersen 1952 Grete Petersen DK/Spillefilm
Husmandstøsen 1952 Marie, en Pige DK/Spillefilm
Mød mig på Cassiopeia 1951 Irene, operetteprimadonna DK/Spillefilm
Bag de røde porte 1951 Gulnare, Labardis datter DK/Spillefilm
Frihed forpligter 1951 Medvirkende DK/Kort fiktion
Politikens filmjournal 097 1951 Medvirkende Dokumentariske optagelser
Fireogtyve timer 1951 Medvirkende DK/Spillefilm
Op og ned langs kysten 1950 Fru vekselerer Winther DK/Spillefilm
I gabestokken 1950 Rita, Bentes veninde DK/Spillefilm
De røde heste 1950 Henriette, Oles tidligere kæreste DK/Spillefilm
Palle alene i verden 1949 Palles mor DK/Kort fiktion
Det gælder os alle 1949 Karen DK/Spillefilm
Kampen mod uretten 1949 Anna, en tjenestepige DK/Spillefilm
Hr. Petit 1948 Lisson, stuepige DK/Spillefilm
Diskret ophold 1946 Thyra Larsen DK/Spillefilm
Op med lille Martha 1946 Inger Berg DK/Spillefilm
Hans store Aften 1946 Mary, Petersens kone DK/Spillefilm
Panik i Familien 1945 Fru Hansen DK/Spillefilm
En ny Dag gryer 1945 Medvirkende DK/Spillefilm
Mens Sagføreren sover 1945 Hotelreceptionist DK/Spillefilm
Lev Livet let 1944 Grethe Hansen, kontorassistent DK/Spillefilm
Bedstemor gaar amok 1944 Eva Voldini, cirkusartist DK/Spillefilm
Dumbo 1941 Fru Jumbo U/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.