enda

Lily Weiding

(1924 - )

Skuespiller. Født 22/10 1924 (Lilli Vejding). Gift 1º med skuespiller Sigfred Johansen (1908-53), 2º med skuespiller Mogens Wieth (1919-62), 3º med skuespiller Morten Grundwald (f. 1934). Mor til skuespiller Julie Wieth (f. 1960).

Debuterede i 1942 på Frederiksberg teater. 1943-45 gennemgik hun Det kgl. Teaters elevskole og var ansat på nationalscenen til 1947. Herefter engagementer ved skiftende teatre i hovedstaden og fra 1958-66 igen på Det kgl. Teater. I 1973 blev hun 'førstedame' på Bristolteatret, hvor ægtemanden Morten Grundwald var leder. Da han overtog Betty Nansen Teatret i 1980 spillede hun store roller dér, og så sent som i slutningen af 90'erne har hun haft fremtrædende roller, bl.a. på Husets Teater. "Et af hendes væsentligste virkemidler er den store beherskelse af stemmen, der kan være tørt konstaterende, vittig eller lunerig. Hun er en karakterskuespiller, der plejer sit talent. Med sine begrænsninger inden for den rumlige figurtegning er hendes force talentets spændvidde, gående fra naturalisme, psykoanalyse frem til en absurd spillestil, der gør hende til en moderne skuespiller i dybeste forstand" (citeret fra Henriette Buus' artikel i Dansk Kvindebiografisk Leksikon).

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Klassisk smuk på en karaktérfuld måde er hun 1940'ernes mest fængslende film-ingénue.

Renfærdigheden bliver aldrig fersk, men holdes poetisk svævende af et skær af uskyld, der også rummer viljestyrke og intelligens. Men mest karakteristisk er måske hendes stemme, der kan lyde barnligt undrende, som om hun lige er vågnet fra en sær drøm.


Desværre har dansk film relativt sjældent haft bud efter hende med fristende opgaver - og hun har sagt nej til en del. Men filmkarrierens start blev dramatisk. 18 år gammel var hun den sagesløse heltinde i en af dansk films mest eklatante fiaskoer - den legendariske stumfilminstruktør Benjamin Christensens svanesang, det ufrivilligt komiske spiondrama "Damen med de lyse Handsker" (1942).
Hun er blændende dejlig i den kuriøse komedie "De Kloge og vi Gale" (1945), hvor hun med et glimt i øjet forsøger at rette op på faderen Poul Reumerts arbejdsmoral. I enkelte scener opbløder hun endda det stærkt mekaniske i Reumerts spil, får ham til at slappe en kende af og blive rigtig charmerende.


I Charles Tharnæs' lige så aparte, smask-sentimentale "Oktober-Roser" (1946) har hun - pudsigt rundkindet - en utaknemmelig rolle, som en umoden teenager forelsket i sin far, spillet af Sigfred Johansen (som hun kort efter blev gift med i det virkelige liv).


En lidt tynd, men bedre rolle har hun i "Billet mrk." (1946), hvor hun er en kærlig ugift mor, der ikke vil af med sit barn.


Alvoren ligger naturligst for hende, som i Bjarne og Astrid Henning-Jensens stilrene film noir, "Kristinus Bergman" (1948), hvor hun forlener en lidt tyndt skrevet rolle som husholderske for forbryderduoen Ebbe Rode og Preben Neergaard med betydelig vægt og iøvrigt er lysende smukt fotograferet i petroleumlampens skær. Også i Johan Jacobsens "Tre år efter" (1948) placeres hun centralt som datter af Angelo Bruuns værnemager og forelsket i Hans-Henrik Krauses forbitrede frihedskæmper. Men så var det ubegribeligt nok næsten slut med de krævende opgaver.


Hun forsvarer med ynde en spinkel komedierolle i "Tante Tut fra Paris" (1956), hvor hun - som også privat - er Mogens Wieths hustru. Og som skuespillermoderen i "Ingen tid til kærtegn" (1957) viser hun nobel skønhed i en halvkedelig rolle.


Om det efterfølgende tiårs småroller i folkekomedier jo mindre sagt, des bedre. Et kønt lille come-back i det seriøse rollefag fik hun som et af svindleren Erik Mørks ofre i den noget stivbenede Sandemosefilm "Tjærehandleren" (1971). Men betydeligere er hendes hudløse excentrikerportræt i Søren Kragh-Jacobsens og Hans Hansens tv-film "Livet er en god grund" (1985), hvor hun spiller sammen med Poul Bundgaard, der er stilfærdig stationsforstander og nylig enkemand.


Senest er hun set som suveræn autoritetsfigur i Morten Korch-serien på TV2, med udstråling af en styrkegrad, der får mange af de øvrige medvirkende til at falde i ét med tapetet. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Arriettys hemmelige verden 2010 Sadako U/Spillefilm
Ponyo på klippen ved havet 2009 Moden kvinde U/Spillefilm
Anja & Viktor - i medgang og modgang 2008 Fru Bernstein DK/Spillefilm
Det levende slot 2004 Madame Suliman U/Spillefilm
De grønne slagtere 2003 Fru Juhl DK/Spillefilm
En vild familie 2002 Cordelia U/Spillefilm
Trækfugle 2001 Olga DK/Kort fiktion
Dinosaurerne 2000 Baline U/Spillefilm
Ved Stillebækken 1999 Faster Jette, Claus' kusine Tv-serie
Hænderne op! 1997 Fru Buus DK/Kort fiktion
Hjem til fem 1995 Elisabeths mor Tv-serie
Den sommer ved havet 1994 Medvirkende Tv-film
Det forsømte forår 1992 Fru Ellerstrøm DK/Spillefilm
En dag i oktober 1991 Sekretær DK/Spillefilm
Min nabo Totoro 1988 Bedste U/Spillefilm
Jul på slottet 1986 Fedorika Tv-serie
Livet er en god grund 1985 Gerda Gerner Tv-film
I hvilket vand 1985 Medvirkende DK/Kort fiktion
Sanct Hansaften-spil 1979 Kierlighedens Genie Tv-film
Fiskerne 1977 Fru Brink Tv-serie
Evighedens frø - H.C. Andersens sidste år 1975 Medvirkende Tv-film
Olsen-bandens sidste bedrifter 1974 Dame, der efterstræber Benny DK/Spillefilm
I Adams verden 1973 Lillian Tv-film
Tjærehandleren 1971 Else Hagedorn DK/Spillefilm
Et godt liv 1970 Elisa Tv-film
Vor by 1970 Mrs. Gibbs Tv-film
Hjemmet 1969 Magda Hansen Tv-film
Martha 1967 Frk. Brun, O.P. Andersens sekretær DK/Spillefilm
Vildanden 1966 Medvirkende Tv-film
Halløj i himmelsengen 1965 Grevinde de Sauterne DK/Spillefilm
Nøgen 1964 Ersilla Drei Tv-film
Candida 1964 Candida Tv-film
Midsommerdrøm i fattighuset 1962 Ellen Tv-film
Den korte dag er lang nok 1962 Medvirkende Tv-film
3 må man være 1959 Speaker DK/Spillefilm
Ingen tid til kærtegn 1957 Maria Lehmann, skuespiller, Lenes mor DK/Spillefilm
De røde tjørne 1957 Eva Tv-film
Tante Tut fra Paris 1956 Asta, Claus' kone DK/Spillefilm
En af tusind 1952 Medvirkende Tv-film
Kristinus Bergman 1948 Maria Tange DK/Spillefilm
Tre år efter 1948 Ilse, Ægteparret Hylmarks Datter DK/Spillefilm
Sjællands sanger 1948 Speaker DK/Dokumentarfilm
Familien Swedenhielm 1947 Astrid, Bos kæreste DK/Spillefilm
Oktober-Roser 1946 Birks datter DK/Spillefilm
Billet Mrk. 1946 Asta, Ramløvs Søster DK/Spillefilm
De kloge og vi gale 1945 Ulla, Irenes datter DK/Spillefilm
Damen med de lyse Handsker 1942 Irene, stenograf DK/Spillefilm
Tyrannens Fald 1942 Ulla Kryger, Idas Søster DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.