enda

Lisbet Lundquist

(1944 - )

Skuespiller. Født 25/3 1944. Gift 1º 1970-75 med skuespiller Peter Steen, 2º med entertainer Eddie Skoller og 3º - siden 1993 - med skuespiller Søren Østergaard.

Debut på ABC-Teatret i 1970. Overvejende lystspil- og revyoptræden, men også dramatiske roller. Medlem af kvindekvartetten Byens Bedste Bryster, som har lavet cabaretforestillinger siden slutningen af 80'erne.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


At hun kunne gå direkte fra sexfilm til børnefilm, er ikke tilfældigt. Blandt de dejlige damer, der medvirkede i de mange erotiske film i perioden 1970-75, er hun umiddelbart den sødeste, med et blondt, blåøjet, som oftest storsmilende barnehovede på en langlemmet krop. Da forfatteren Carsten Jensen i midten af 1980'erne kaldte hende 'den permanente skolepige', var det derfor ikke skudt helt forbi: i datidens sexfilm spillede hun i hvert fald aldrig på det lummert udfordrende, snarere på det uskyldigt livsglade.


Efter ultrakort optræden i Jesper Høms "Smil Emil" (1969) og Franz Ernsts "Ang.: Lone" (1970) kommer hun skidt fra start i to mindre biroller: som fjollet hystade i Jens-Jørgen Thorsens Henry Miller-film "Stille dage i Clichy" (1970), løbende topløs ned ad en parisisk gade, og som den nøgendansende Synnøve i den katastrofale Myklefilmatisering "Den røde rubin" (1970) - en medvirken, hun selv kalder "et sort kapitel".


Danske blondiner var omkring 1970 i høj kurs blandt udenlandske instruktører og producenter, og hun fik samme år en lille rolle i den engelsk-danske produktion "Whirlpool" (1970) med den alternative titel, "She Died with Her Boots on". Dette erotiske gyser-melodrama af spanieren José Ramón Larraz blev optaget i England og fik aldrig dansk premiere.


De første ansatser til dramatisk talent viser hun som stripper i Annelise Hovmands "Et døgn med Ilse" (1971), men hun kommer først ud af sex-båsen i den solbeskinnede, dramatisk tyndbenede børnefilm "Familien med de 100 børn" (1972), hvor hun har en lidet krævende hygge-hovedrolle som Mor Katinka. Samme år er hun dog tilbage i båsen igen i Blicher-filmen "Præsten i Vejlby", hvor hun tumles to gange i høet, først af Erik Wedersøe, så af Claus Nissen og ender i seng med Jens Okking.


Efter nogle uinspirerende småroller (dog også en i Leif Panduro-tv-stykket "Anne og Paul" (1975)) får hun hovedrollen som Mille (kaldet Mille Tusindpik) i Peter Refns kønsrolledrama "Violer er blå" (1975), som blev en publikumssucces, nok mere takket være talrige nøgenscener end på grund af dens ordrigdom om kønsroller og frigørelse. Lundquist synes med god grund utilpas i den svagt definerede rolle.


Sin bedste filmpræstation yder hun i Esben Høilund-Carlsens parforholdskomedie "Slingrevalsen" (1981), hvor hun falder fint ind i det bittersøde ensemblespil som Ulf Pilgaards kone. Og i samme instruktørs tv-film "Eddie Holms andet liv" (1985) har hun en karakterrolle som mor.


Hun ses i mindre roller i "Frække Frida og de frygtløse spioner" (1994) og "Farligt venskab" (1995) og dukker op i tv-serien "Rejseholdet" (2000-01) med en overbevisende præstation som politimanden IPs (Waage Sandø) neurotiske og ambitiøse skuespillerkone Kirsten. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Litteratur: Lisbet Lundquist: Dovne piger syer med lang tråd - delvist sandfærdige erindringer (1998).

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Rita 1 2012 Lillebeth Tv-serie
Anstalten 2011 Ernsts mor Tv-serie
Caroline - den sidste rejse 2010 Augusta DK/Spillefilm
Næste skridt 2007 Mads' mor DK/Spillefilm
Min skøre familie Robinson 2007 Farmor Lovise U/Spillefilm
Han, hun og Strindberg 2006 Vivi DK/Spillefilm
Hjerteflimmer 2006 Fru Rager Tv-serie
Mørke 2005 Caroline DK/Spillefilm
Forbrydelser 2004 Scanningsdamen DK/Spillefilm
Rejseholdet 2000 Kirsten Jørgensen Tv-serie
Olsen bandens første kup 1999 Ragnhild Clausen Tv-serie
Den store kul-tur 1996 Snob Tv-film
Farligt venskab 1995 Teis' mor DK/Spillefilm
Flemming og Berit 1994 Skattevæsnet Tv-serie
Frække Frida og de frygtløse spioner 1994 Nabokonen DK/Spillefilm
Tre ludere og en lommetyv 1993 Medvirkende Tv-serie
Parløb 1990 Lene Tv-serie
Den gode, den onde & den virk'li sjove 1990 Medvirkende Tv-serie
Eddie Holms andet liv 1986 Moderen Tv-film
Klitgården 1985 Nadja Tv-serie
Dansk naturgas 1981 Manus Tv-serie
Slingrevalsen 1981 Lis, Bloms kone DK/Spillefilm
Verden er fuld af børn 1980 Kollektivist DK/Spillefilm
Den hemmelige skuffe 1979 Medvirkende Tv-film
Pas på ryggen, professor! 1977 Kerstin DK/Spillefilm
Smølferne og den fortryllede fløjte 1976 Stemme U/Spillefilm
En by i provinsen 1976 Paula Hermes Tv-serie
Vil du med en tur på landet? 1975 Medvirkende Tv-film
Anne og Paul 1975 Gitte Tv-film
Violer er blå 1975 Mille DK/Spillefilm
Mr. President 1974 Medvirkende Tv-film
Kys det hele fra mig 1974 Medvirkende Tv-film
Skipper & Co. 1974 Tomler DK/Spillefilm
Solstik på badehotellet 1973 Mona Miller DK/Spillefilm
Mig og mafiaen 1973 Majbritt DK/Spillefilm
Familien med de 100 børn 1972 Mor Katinka DK/Spillefilm
Præsten i Vejlby 1972 Mine DK/Spillefilm
Lenin, din gavtyv! 1972 Liza (fyrstinde Zenia) DK/Spillefilm
Et døgn med Ilse 1971 Hanne, Ilses veninde DK/Spillefilm
Whirlpool 1970 Medvirkende DK/Spillefilm
Stille dage i Clichy 1970 Jeanne DK/Spillefilm
Ang.: Lone 1970 Medvirkende DK/Spillefilm
Den røde rubin 1970 Synnøve DK/Spillefilm
Smil Emil 1969 Medvirkende DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.