enda

Lise Thomsen

(1914 – 2003)

Skuespiller. Født 26/12 1914, død 26/11 2003 - 88 år gammel. Mor til skuespiller Lane Lind (f. 1945).

Uddannet på Det kgl. Teaters elevskole 1936-38.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Hun huskes bedst for en ganske flot, men lettere godtkøbsagtig glamour i roller, der kalder på kynisk hverdagsindsigt. Allerede som ung ved hun en del om livet og er ikke bange for at formidle det, og hendes spil har en moderne, usentimental tone, der gør indtryk.


Hun er Max Hansens søde plejesøster i "Wienerbarnet" (1941), der domineres helt af denne vitale operettestjerne, men hun er mindre fad end de fleste danske film-ingénuer. En langt mere markant indsats er hendes vulgære ekspeditrice i Arne Weels "En Forbryder" (1941) - den første danske film påvirket af Frankrigs poetiske realisme. Her yder hun i sin eneste hovedrolle krast ligefremt spil uden angst for at virke usympatisk. Og den samme hvashed udmærker hendes portræt af den snobbede, letsindige københavnerpige Aase Iversen, der bliver logerende på Ib Schønbergs lille pensionat for ufrivilligt gravide kvinder i Ole Palsbos "Diskret Ophold" (1946). Her er hun hård og fremfusende, men kommer på bedre tanker.


I "Billet Mrk." (1946) er hun forrygende skarp og flottere end nogensinde som luder i den lavere luksusklasse - hendes samspil med Gunnar Lauring er en nydelse i dette seværdige melodrama. Derimod er hendes filmprimadonna i den kuriøse komedie om filmfolk, "Lise kommer til byen" (1947) ret intetsigende (og uklædeligt sminket).


Hendes frimodige optræden som vulgær nøgendanserinde i den ellers meget moralske "Unge piger forsvinder i København" (1951) synes at have forskrækket instruktører og producenter så meget, at der gik seks år, før hun igen fik en rolle. Men nu var der tale om miniroller, f. eks. i tre af 1960'ernes erotiske film. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Fortsættelse følger 1977 Kontordame Tv-serie
Terror 1977 S-togspassager DK/Spillefilm
Engang bli'r Danmark frit 1974 Medvirkende Tv-film
Nøddebo Præstegård 1974 Enke DK/Spillefilm
Sank Hansaften-spil 1972 Medvirkende Tv-film
Charles 1969 Medvirkende Tv-film
Mig og min lillebror og storsmuglerne 1968 Fru Holm DK/Spillefilm
Dyrlægens plejebørn 1968 Ane, Oles kone DK/Spillefilm
Jeg - en kvinde 2 1968 Dame, der tilkalder ambulance DK/Spillefilm
Bukserne 1967 Dame på café Tv-film
Ankomst indtil videre 1967 Bartender i underverden Tv-film
Gidslet 1967 Medvirkende Tv-film
Mig og min lillebror 1967 Fru Holm DK/Spillefilm
Jeg - en marki 1967 Kontordame på paskontor DK/Spillefilm
Min kones ferie 1967 Grosserer Thomsens sekretær DK/Spillefilm
Dyden går amok 1966 Elly, Monnis kone DK/Spillefilm
Jeg - en elsker 1966 Medvirkende DK/Spillefilm
Matador 1965 Medvirkende Tv-film
I krydsild 1965 Medvirkende Tv-film
Jensen længe leve! 1965 En beruset kvinde DK/Spillefilm
Mor bag rattet 1965 Veninde DK/Spillefilm
Alt for kvinden 1964 Medvirkende DK/Spillefilm
Problemet - piger 1963 Kvinde Tv-film
Støv for alle pengene 1963 Medvirkende DK/Spillefilm
Kollektionen 1962 Medvirkende Tv-film
Den hvide hingst 1961 Oles mor DK/Spillefilm
Løgn og løvebrøl 1961 Medvirkende DK/Spillefilm
Krudt og klunker 1958 Nyhavnspigen DK/Spillefilm
Englen i sort 1957 Medvirkende DK/Spillefilm
Sønnen fra Amerika 1957 Datter på kroen DK/Spillefilm
Naalen 1951 Danselærerinde DK/Spillefilm
Unge piger forsvinder i København 1951 Vivi Petersen, danserinde i "Rixi" DK/Spillefilm
Hvor er Far? 1948 Dyveke, mannequin DK/Spillefilm
Lise kommer til Byen 1947 Nanna, filmskuespillerinde DK/Spillefilm
Diskret ophold 1946 Aase Iversen DK/Spillefilm
Billet Mrk. 1946 Gurli Steen DK/Spillefilm
Afsporet 1942 Misse Lillebil, prostitueret DK/Spillefilm
En Forbryder 1941 Edith, Eriks kone DK/Spillefilm
Wienerbarnet 1941 Grethe, Emilius' datter DK/Spillefilm
Gaa med mig hjem 1941 Betty, gæst i pension Centrum DK/Spillefilm
I de gode gamle Dage 1940 Jomfru Jytte Rose, fyrst Ivars datter DK/Spillefilm
I Dag begynder Livet 1939 Nelly, kordame DK/Spillefilm
Blaavand melder Storm 1938 Inger, Jens Olesens svigerinde DK/Spillefilm
Danmark for Folket 1937 Inger, DSU-pige DK/Kort fiktion
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.