enda

Lotte Tarp

(1945 - 2002)

Skuespiller, manuskriptforfatter. Født 14/2 1945, død 24/10 2002 - 57 år gammel.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Fra blond bimbo til seriøs skuespillerinde, fra nøgenheds-pionér til respekteret forfatterinde - Lotte Tarps karriereforløb kunne næppe klare troværdighedskriteriet som fiktion.


Seriøsiteten var i starten af 1960'erne camoufleret af en kropspragt, som hun frejdigt blottede i mindre eller småbitte roller. Det vakte en del presseopsigt, fordi hun i den henseende var 6-7 år forud for sin tid.


Hun debuterede som 16-årig, sikkert typeplaceret som mut, erotisk fristende barnepige for de frustrerede, kone-byttende 30-årige i "Weekend" (1962), der er Palle Kjærulff-Schmidts og Klaus Rifbjergs bud på dansk ny bølge. Men sin første lidt større birolle fik hun i Peer Guldbrandsens "Premiere i helvede" (1964), hvor hun virker fejlplaceret som ekshibitionistisk bitch, langt fra hendes naturlige rollefag. Nøgenscenerne fortsætter i den svenske "Morianerna"/"Mordgåden i Ulriksdal" (1964) af den kulørte Arne Mattson.


Men i England, hvor man værdsatte dette stykke danish pastry (som hun blev kaldt) er hun på mere åndsbeslægtet munter hylde i Michael Winners kriminalkomedie "The Jokers"/"En krone på højkant" (1966), dog stadig mest til pynt. Og i "Olsen-banden" (1968), den første i serien, er hun som Bennys frække forlovede med glimt i øjet igen et skridt på vej i rigtig retning. Men serien dropper figuren efter denne film.


Efter at hendes roller har svinget svimlende fra trivi-skurkinde i "De røde heste" (1968) til modernistisk cool heltinde i fremtidsfilmen "Manden, der tænkte ting" (1969) kommer der mere hold på tingene, da ægtemanden, forfatteren og instruktøren Henrik Stangerup viser hende som en habil realistisk skuespillerinde i sin debutfilm "Giv Gud en chance om søndagen" (1970), hvor hun uden større falbelader er sober præstefrue.


Og derpå spilles det store følelsesregister ud i samme instruktørs ambitiøse drama "Farlige kys" (1972), hvor hun i en Bodilbelønnet præstation som psykiatrisk patient gennemfører det store opgør med normaliteten i det grænseoverskridende forhold til lægen Erik Wedersøe. En rolle, der var skrevet til - og i flere henseender inspireret af - netop hende.


At dette lidenskabelige, hudløse portræt ikke - i hvert fald hidtil - har ført til andet end nogle småroller, et par lidt bedre tv-serieroller og en utaknemmelig hovedrolle som frustreret borgerfrue i svenskeren Stig Björkmans stileksperiment "Kvindesind" (1980), er stadig en uløst gåde.

Hun skrev i slutningen af 1980'erne stykket "Amagertorv 4" om Agnes Henningsen, og i 1991 gennemgik hun Filmskolens manuskriptuddannelse. Hendes afslutningsmanuskript blev til tv-filmen "Længe leve friheden" (1993) med Ebbe Rode, instrueret af Birger Larsen. Hun har også været medforfatter til fire afsnit af tv-serien "Landsbyen" (1991), samt afsnit 22, 27 og 37 af "Taxa" (1997-99). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Litteratur: Lotte Tarp: Det skulle nødig hedde sig (1998, selvbiografi).

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Livshunger 2002 Medvirkende Tv-serie
To kvinder 2001 Manus DK/Kort fiktion
Hotellet 2000 Manus Tv-serie
Karrusel 1998 Elisabeth, receptionist Tv-serie
Hjem til fem 1995 Manus Tv-serie
Længe leve friheden 1993 Manus Tv-film
Brudevalsen 1991 Manus DK/Kort fiktion
Landsbyen 1991 Episodeforfatter Tv-serie
Een gang strømer... 1987 Medvirkende Tv-serie
Prinsessen og den flyvende skomager 1986 Stemme U/Spillefilm
Klitgården 1985 Ulla Tv-serie
Bag jalousien 1984 Ellen U/Spillefilm
SK-917 har nettopp landet.. 1983 Dansk flyvertinne Tv-serie
Med Lille Klas i kufferten 1983 Dansk stemme for (6) U/Spillefilm
Mille og Mikkel 1982 Emilie Berg Hansen Tv-serie
Kvindesind 1980 Lene DK/Spillefilm
Måneskin 1979 Medvirkende Tv-film
Strandvaskeren 1978 Inga Lill, strandvaskeren Tv-serie
Hjerter er trumf 1976 Lone Bang DK/Spillefilm
Piger i trøjen 2 1976 Journalist DK/Spillefilm
Farlige kys 1972 Birthe Kold, psykiatrisk patient DK/Spillefilm
Premiere 1970 Anja Tv-film
Giv Gud en chance om søndagen 1970 Hanne, præstens kone DK/Spillefilm
Manden der tænkte ting 1969 Susanne DK/Spillefilm
Mig og min lillebror og Bølle 1969 Fru Bossholm DK/Spillefilm
Eftermiddagsgæsten 1968 Værtinden, Edith DK/Kort fiktion
De røde heste 1968 Henriette DK/Spillefilm
Olsen-banden 1968 Ulla DK/Spillefilm
Mennesker mødes og sød musik opstår i hjertet 1967 Kose DK/Spillefilm
Jeg - en marki 1967 Baronesse DK/Spillefilm
Ih, du forbarmende! 1966 Miss 44 DK/Spillefilm
Premiere i helvede 1964 Medvirkende DK/Spillefilm
Don Olsen kommer til byen 1964 Tamburmajor DK/Spillefilm
Weekend 1962 Birthe, barnepige DK/Spillefilm
Det tossede paradis 1962 Karen DK/Spillefilm
Elsk din næste 0 Medvirkende DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.