enda

Masja Dessau

(1955 – )

Skuespiller. Født 2/11 1955. Datter af skuespillerinde Bente Dessau og forfatter og dramaturg Frederik Dessau. Holdt op som skuespiller i 1986 og har siden uddannet sig til psykolog.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Hun brød igennem som teenagedatteren Susanne i Hans Kristensens fire afsnit lange tv-serie "John, Alice, Peter, Susanne og lille Verner" (1976).
En solid, indfølt skildring af de familiekonflikter, der opstår i et arbejderhjem, da faderen (Jens Okking) bliver arbejdsløs og familien forflyttes fra Nørrebro til betonbyggeri i omegnen. Og det var netop Okking, der opdagede hendes potentiale til rollen: kønt ydre forenet med en naturlig replik og et svagt, men attraktivt skær af noget trodsigt og uafhængigt. Hun spiller ikke på sit lillepige-udseende.

Det lykkedes hende dog aldrig at gøre sig afgørende fri af typen: den sexede, velskabte pige, hvis anstrøg af barnlig uskyld kun øger hendes tiltrækning. Hun vækker lyster, men hvem er hun ellers? Hun forsvarer med erotisk sødme sin indladende forførerske i "Rend mig i traditionerne" (1979), men hendes birolleopgaver har sjældent mange nuancer. Hun er den stakkels datter af Poul Reichhardts gale præst i "Slægten (1978)", samt lærerinde i "Take It Easy" (1986) - ikke synderligt inspirerende småroller. I "Det parallelle lig" ses hun som afklædt mordoffer. - "Jeg var så dum ikke at læse manuskriptet, før jeg sagde ja tak," sagde hun bagefter, i 1989. Da havde hun opgivet skuespillerkarrieren. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Take It Easy 1986 Frk. Andersson, lærerinde DK/Spillefilm
Anthonsen 1984 Medvirkende Tv-serie
Det parallelle lig 1982 Marie Louise Bentzen, Karens datter DK/Spillefilm
Uvejr 1980 Medvirkende Tv-film
Sanct Hansaften-spil 1979 Medvirkende Tv-film
Rend mig i traditionerne 1979 Pigen fra Farum DK/Spillefilm
Matador 1978 Ny pige hos Varnæs (forkølet) Tv-serie
Slægten 1978 Clara, deres datter DK/Spillefilm
Louises hus 1977 Gitte Tv-film
Nyt legetøj 1977 Marianne, barnepige DK/Spillefilm
John, Alice, Peter, Susanne og lille Verner 1976 Susanne, datter Tv-serie
Julefrokosten 1976 Jette DK/Spillefilm
Den dobbelte mand 1976 Luder DK/Spillefilm
Weekend 1962 Barn DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.