enda

Morten Henriksen

(1950 – )

Instruktør, født 30/4 1950. Mag.art. i nordisk litteratur, Københavns Universitet, 1979.
Filminstruktør fra Den Danske Filmskole, 1979. Studier og kurser i "character development" i USA, 1994.

Morten Henriksen skrev manuskripter og lavede dokumentarudsendelser og drama for tv, før han instruerede sin første spillefilm "De nøgne træer" i 1991, efter Tage Skou Hansens debutroman fra 1957.

I 1997 lavede han en kortfilm for børn, "Hænderne op!", som vandt Krystalbjørnen på årets filmfestival i Berlin og efterfølgende endnu en filmatisering efter P.O. Engquists roman "Magnetisørens femte vinter". Efter årtusindskiftet har Morten Henriksen helliget sig dokumentarfilmen. I "Bag Blixens maske" er udgangspunktet selvbiografisk, idet han fortæller historien om sin far, professor Aage Henriksens, forhold til forfatterinden og de store konsekvenser det får for hans liv.

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Bag Blixens maske 2011 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Det Værste Job - Med Ret Til At Dræbe 2003 Instruktion
Med ret til at dræbe 2003 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Magnetisørens femte vinter 1999 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Hænderne op 1997 Instruktion
Hænderne op! 1997 Instruktion, Manus DK/Kort fiktion
Arne Treholt - en skæbne 1993 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
De nøgne træer 1991 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
300 mil til himlen 1989 Instruktørassistent DK/Spillefilm
Den skjulte virkelighed 1988 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Sorg-agre 1987 Instruktion, Manus Tv-film
Gurli 1984 Instruktion, Manus Tv-film
Saxofonen 1980 Instruktion, Manus Tv-film
Siggis nat 1979 Instruktion, Manus DK/Kort fiktion
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Festivals

Festival Festival dato Film
Wellington - New Zealand Film Festival 2012-07-19 Bag Blixens maske
Göteborg International Film Festival 2012-01-27 Bag Blixens maske
Amsterdam, IDFA 2011-11-16 Bag Blixens maske
Lübeck, Nordische Filmtage 2004-11-04 Med ret til at dræbe
Torun, Camerimage 1999-11-27 Magnetisørens femte vinter
Ghent Flanders Int. Film Festival 1999-10-05 Magnetisørens femte vinter
Cannes, Festival de 1999-05-12 Magnetisørens femte vinter
Berlinale 1999-02-10 Magnetisørens femte vinter
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.