enda

Ove Rud

(1923 – 2007)

Skuespiller. Født 16/12 1923, død 21/9 2007 - 83 år gammel.

Uddannet på De frederiksbergske Teatres elevskole 1948.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Han debuterer i en hovedrolle som den tuberkuloseramte Grethe Thordahls moderdominerede ægtemand i det gedigne problemdrama "I gabestokken" (1950) - en rolle han spiller på sin alvortunge maske af evig bekymring og værdig sorg.


En kompromisløst ucharmerende præstation, der understreger det skæve i forholdet til den sensuelle Thordahl, dengang på højden af sin skønhed. Siden brugte Carl Th. Dreyer hans sobre værdighed som præsten i "Ordet" (1955). Derefter fik han mest småroller og er senest set som Louis Pasteur i "Bryggeren" (1996). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Blinkende lygter 2000 Ældre mand DK/Spillefilm
Bryggeren 1996 Pasteur Tv-serie
Matador 1978 Instruktør på teatret Tv-serie
Skytten 1977 Ældre gentleman DK/Spillefilm
Pas på ryggen, professor! 1977 Universitetsrektor DK/Spillefilm
Jørns historie 1976 Medvirkende Tv-film
Mindesmærket 1972 Lokal beboer Tv-film
Ekko af et skud 1970 Jens Glud, anmelder DK/Spillefilm
Brevet 1967 Medvirkende DK/Kort fiktion
Mennesker mødes og sød musik opstår i hjertet 1967 Præst DK/Spillefilm
Gys og gæve tanter 1966 Præsten DK/Spillefilm
Een pige og 39 sømænd 1965 Poul, maskinmester DK/Spillefilm
Paradis retur 1964 Frihedskæmper DK/Spillefilm
Jetpiloter 1961 Chef på MTB'erne DK/Spillefilm
Far til fire med fuld musik 1961 Købmand Rasmussen DK/Spillefilm
Min kone fra Paris 1961 Doktor Schmidt DK/Spillefilm
Gamle melodier 1960 Medvirkende Tv-film
Det skete på Møllegaarden 1960 Toldassistent Jørgensen DK/Spillefilm
Forelsket i København 1960 Arkitekt på Seven Seas DK/Spillefilm
Poeten og Lillemor og Lotte 1960 Vred ung mand DK/Spillefilm
Sømand i knibe 1960 Orlogskaptajn Hede DK/Spillefilm
Manden i månen 1957 Medvirkende Tv-film
Bundfald 1957 En opdager DK/Spillefilm
Candida 1956 Medvirkende Tv-film
Flintesønnerne 1956 Hans DK/Spillefilm
Ordet 1955 Sognepræst DK/Spillefilm
En sømand går i land 1954 Sømand DK/Spillefilm
Fløjtespilleren 1953 Otto Frank, ingeniør DK/Spillefilm
Det gælder livet 1953 Hospitalslægen DK/Spillefilm
I gabestokken 1950 Viggo Bagg, prokurist DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.