enda

Skyldig - ikke skyldig?

Jørgen Roos, Danmark, 1953

15 min.DK/Dokumentarfilm

Filmen indledes med scener af en indbrudstyv, der overraskes af en vagt, men derefter følger Otto Chr. Petersens retssag. Han anklages for at have rod i sin økonomi og ligge samfundet til byrde.
Hans uansvarlige opførelse hele livet gennemgåes, vi ser bl.a. hvordan han tømmer sin sparegris og sælger legetøj til spotpriser. Som ung levede han hele tiden på kredit og fik mange gældsposter.
Anklageren mener Otto Chr. Petersen har berøvet samfundet store midler, og at han ikke har erkendt sin pligt til at spare op. Opsparing er med til finansere samfundet!
Forsvaren mener, at samfundet ikke kan blande sig i private menneskers gøren og laden, og at retsagen skal afvises.
Sidste vidne i sagen er en 5-årig dreng. Han har ikke lært at skrive og læse - præcis ligesom Otte Chr. Petersen aldrig har lært at administrere sin økonomi. Er man skyldig i noget man aldrig har lært?
Den endelige dom bliver aldrig afsat, og filmen afsluttes med en speak, der fortæller at samfundet IKKE blander sig, men at vi alle har et moralsk ansvar til opsparing og orden i økonomien.
Grundoplysninger Credits Festivaler og priser
Original titel Skyldig - ikke skyldig?
Dansk titel Skyldig - ikke skyldig?
Instruktør Jørgen Roos
Manuskript Ib Romer Jørgensen
Fotograf Paul Solbjerghøj
Komponist Bent Fabricius-Bjerre
Produktionsland Danmark
Produktionsselskab Teknisk Film Compagni
Dansk distribution Statens Filmcentral
Tekniske data Sort-hvid, Tone

Selskaber

Produktionsselskab Teknisk Film Compagni
Dansk distribution Statens Filmcentral

Instruktion

Instruktion Jørgen Roos

Manus

Manus Ib Romer Jørgensen

Foto

Foto Paul Solbjerghøj

Musik

Musik Bent Fabricius-Bjerre

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.