enda

Peter Mygind

(1963 – )

Skuespiller. Født 28/8 1963. Søn af skuespiller Jytte Abildstrøm.

Uddannet på Statens Teaterskole 1988-92, efter at have optrådt på Riddersalen i en årrække.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Fra springfyr og sprællemand til karakterskuespiller - Peter Mygind har gennemgået en stærk udvikling op gennem 1990'erne, hvor han målbevidst har opdyrket den seriøse side af sit talent.


Han ville på teaterskolen for at blive mere end den komisk-excentriske skuespiller, han først blev kendt som. Og nu er han en all round-skuespiller, der både kan bære en komedie som "Baby Doom" (1998) med en kombination af indlevelse og ironi og give vægt til et realistisk portræt af en moderne, overfladisk stress-mand i Åke Sandgrens Dogmefilm "Et rigtigt menneske" (2001).


Hans yngre mand af i dag er aldrig helt almindelig og rummer næsten altid noget ufærdigt og drenget. Umodenheden kan både blive abnorm som i "Riget" (1994 og 97) og sympatisk som i "Taxa" (1997-99), hvor man aldrig er i tvivl om, at der under overfladen banker et godt hjerte.


Han etablerede sig først som populær ung crazy-komiker - både på tv og live. Tv blev også det medie, hvor han siden markerede sig stærkest, nu som realistisk skuespiller. I 1994 så man ham første gang i ny, seriøs stil i Birger Larsens tv-mini-serie "Frihedens Skygge", hvor han som nyuddannet politimand er en lettere nørdet computer-ekspert.


Samme år kom gennembruddet i Lars von Triers "Riget" som den forkælede og selvoptagne medicinstuderende Mogge, der nær skræmmer livet af Solbjørg Højfeldt, bl.a. med et afhugget hoved.


Her spiller han på noget lettere skævt ved sit udseende (en svag muskulatur omkring det ene øje), accentueret af en stivnet mimik, der lader det groteske ved figuren tale for sig selv. Hans Mogge er et slags komisk omvandrende nul, uden skygge af den selverkendelse, der kunne få ham til at vige fra sin blinde afsporede forelskelse.


Lige så træfsikker er hans anden store tv-serierolle som den blide mor-dreng Andreas, der kommer til byen og får hår på brystet i "Taxa". Renfærdig troskyldighed lyser ud af det åbne blik, men hans lette, musikalske anslag og usentimentale følsomhed gør naiviteten spiselig.


Han ses som plaget glarmester i Wikke & Rasmussens "Hannibal & Jerry" (1997) inden sin første hovedrolle i Peter Gren Larsens "Baby Doom" (1998). Med sin gennemførte sans for timing er Mygind i høj grad med til at styre hverdagskomedien, hvor han spiller en barnligt overmodig karrierefyr, der får et skud for ambitionerne, da han bliver far og skal til at tage ansvar for andre end sig selv.


Han er den dæmoniske fremmede i Martin Schmidts novellegyser "Afmagt" (2000), ses som afbleget kriminalpsykolog i TV3s serie "Skjulte spor" (2000-01) og beholder den blonde hårfarve som faderen i Åke Sandgrens "Et rigtigt menneske" (2001), hvor han ikke bare rammer plet som overfladisk, forjaget sælgertype, men også overbeviser om de dybere følelser, da manden er ved at krakelere. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Så længe jeg lever 2018 Meisner DK/Spillefilm
Bedrag 2 2016 Finansminister Tv-serie
Big Hero 6 2014 Baymax U/Spillefilm
Min søsters børn i Afrika 2013 Onkel DK/Spillefilm
Borgen 3 2013 Michael Laugesen Tv-serie
Min søsters børn alene hjemme 2012 Onkel DK/Spillefilm
Kufferten 2012 Officer DK/Spillefilm
Forbrydelsen III 2012 Tage Steiner Tv-serie
Borgen 2 2011 Michael Laugesen Tv-serie
Min søsters børn vælter Nordjylland 2010 Onkel Erik DK/Spillefilm
Borgen 1 2010 Michael Laugesen Tv-serie
Monsterjægerne 2009 Tom DK/Spillefilm
Flammen & Citronen 2008 Aksel Winther DK/Spillefilm
Anna Pihl 2006 Jan Bøttger Tv-serie
De tre musketerer 2006 Buckingham DK/Spillefilm
Sprængfarlig bombe 2006 Tom Frej DK/Spillefilm
Lilo & Stitch 2002 Pleakley U/Spillefilm
Nikolaj og Julie 2002 Nikolaj Tv-serie
Et rigtigt menneske 2001 Walter, Lisas far DK/Spillefilm
Kys kys 2001 Per DK/Kort fiktion
Flyvende farmor 2001 Havnefoged DK/Spillefilm
Skjulte spor 2000 Jonas Kjærgård, profileringsekspert Tv-serie
Baby Doom 1998 Max DK/Spillefilm
Græsrødderne 1998 Flik U/Spillefilm
Afmagt 1998 Fremmed DK/Kort fiktion
Riget II 1997 Mogens Moesgaard, kaldet "Mogge" DK/Spillefilm
Hannibal & Jerry 1997 Glarmester DK/Spillefilm
Café Hector 1996 Carsten DK/Kort fiktion
Krystalbarnet 1996 Myrdal DK/Spillefilm
Charlot og Charlotte 1996 Journalist (2) Tv-serie
Pocahontas 1995 Wiggins U/Spillefilm
Frihedens skygge 1994 Frank Søndergaard, Medvirkende Tv-serie
Den nye familie 1994 Medvirkende Tv-film
The swan princess 1994 Stemme U/Spillefilm
Riget 1994 Mogens Moesgaard, kaldet "Mogge" DK/Spillefilm
I en del af verden 1993 John Tv-film
Interview 1992 Medvirkende Tv-film
Brudevalsen 1991 Medvirkende DK/Kort fiktion
Rimini 1991 Medvirkende DK/Kort fiktion
Høfeber 1991 Hubert DK/Spillefilm
Kiki - den lille heks 1989 Kat U/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.