enda
Person

Poul Bundgaard

(1922 – 1998)

Sanger, skuespiller. Født 27/10 1922, død 3/6 1998 - 75 år gammel.

Oprindelig uddannet som købmand, men fik i 1946 ansættelse i koret på Nørrebros Teater. Året efter debuterede han som operettesanger samme sted og herefter fulgte en lang række roller i populære stykker. I 1957 fik han ansættelse ved Det kgl. Teater som tenorsolist, men det blev bla. på grund af præstationsangst og en begyndende sceneskræk aldrig til de store partier. Poul Bundgaard udfoldede også sit talent i revygenren og indspillede en lang række plader. Hans sidste sceneoptræden fandt sted i 1980.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Rollen som den inkarnerede tøffelhelt Kjeld i 13 Olsen-bandefilm vejer tungest i Poul Bundgaards filmkarriere, der ellers er vidtfavnende og mangesidig som den folkekære mand selv. Bundgaard hævdede, at han ikke lignede Kjeld det mindste, men dementerede det gang på gang: han var et udpræget nervemenneske, der bebrejdede sig selv sit manglende mod. Frem for alt er han på film en langt blødere og mere labil tyk mand end sin konkurrent på feltet, Karl Stegger.

Bundgaard lægger et vældigt følelsespres i alle sin bedste filmpræstationer: "Jeg må følelsesmæssigt ned i helvede og op i skyerne, når jeg skal opleve en rolle, en figur. Jeg må mærke den helt ind til marven," udtalte han i 1966. Og hans store kriser som den evigt plagede og jagede Kjeld bliver ikke mindst morsomme og rørende, fordi de spilles ud som intense sjæledramaer i humoristisk småborgerperspektiv: den evigt følelsesbevægede Kjeld kommer aldrig let til noget.

I sine første fire film har han minimale, nærmest statistagtige roller; han skimtes allerede i "Teatertosset" (1944) og ses som fotografassistent i "Lise kommer til Byen" (1947) og som matros i "Støt står den danske sømand" (1948) med et par replikker i samspil med Ove Sprogøe. Sin første hovedrolle får han i det lommefilosofiske flop "Et eventyr om tre" (1954), hvor han spiller en figur, der synes inspireret af ham selv: en sangglad kommis. Han viser lidt af sin vitalitet, synger kønt nogle banale sange, men denne start kan ikke kaldes lovende.


Han er papir-ekspedient og halvskurk i en lidt større birolle i "Det er så yndigt at følges ad" (1954) og markerer sin selvironi i en lille rolle som en komisk operettesanger, der har mistet stemmen i Birgitte Reimer-filmen "Vi som går stjernevejen" (1956). Derefter går det sporadisk fremad i småroller. Hans evner som sanger udnyttes i "Poeten og Lillemor i forårshumør" (1961), hvor han er syngende bagersvend i selskab med bageren Dirch Passer, og han oplader også sin røst som en skibskok glad for våde varer i Annelise Reenbergs "Een pige og 39 sømænd" (1965) - en præstation, der fik rosende anmelderord.

Men ikke så mange som hans overraskende, springknivs-udstyrede skurk Kolick i Erik Ballings spionfilmsparodi "Slå først, Frede!" (1965), der blev hans gennembrud som karakterskuespiller. Med heftigt, men tøjlet temperament spiller en læderklædt Bundgaard dæmonien helt derud, hvor den bliver urkomisk i kontrast til Morten Grunwalds skødesløse jovialitet som Frede. En foregriben af samspillet i Olsen-banden, hvor Bundgaards Kjeld - med modsat fortegn - også er følelsesmennesket overfor for Grunwalds afglidende Benny.

Året efter har han en af sine bedste filmroller som de tre komtessers far, Grev Rambow, i Ebbe Langbergs vellykkede vaudevillefilm "Tre små piger" (1966) - han kan som få denne lidt altmodische stil på fingrene og er vittig og charmerende. Samme år kommer hovedrollen endelig - som kværulanten adjunkt Tvebo i Annelise Meineches "Soyas tagsten", hvor hans vitalitet er uimodstålig, da han får tagstenen i hovedet og springer ud som livsnyder. Bundgaard giver den hele armen, når han f. eks. kaster sig ud i ballet-positurer over et skrivebord og har tydeligvis ikke Balling til at graduere præstationen. Men selv en overspillende Bundgaard ligger milevidt over alt andet i filmen.

Tilbage hos Balling er han skæg og træfsikker som salvelsesfuld bagermester og værge for Daimi i "Jeg er sgu min egen" (1967). Den næste håndfuld biroller inden "Olsen-banden" (1968) er mindre bemærkelsesværdige.

Nu er det først og fremmest Kjeld, det gælder, blid, blød og hjerteskærende tvedelt, når han både skal tilfredsstille Kirsten Walthers bydende Yvonne og de to Bande-venner, der slider i ham for at få ham til at udføre væsensfremmede, risikable kup uden for hjemmets tryghed. Med gummisko og jordemodertaske og en naiv umiddelbarhed i alle reaktioner forankrer Kjeld Olsen-bandefilmene rent følelsesmæssigt. Hans pjokkede uskyld berøver deres aktiviteter reel farlighed og tilfører dem en fundamental menneskelighed.

Op gennem 1970''erne ligger Olsen-bandefilmene på et klart højere niveau end de fleste af de film, som Bundgaard ellers - lidt vel generøst - låner sit talent. Selv familie-sexstrimler med hard core-scener som Stjernetegnsfilmene medvirker det tidligere operahåb ved Det kgl. Teater gladeligt i. Unægtelig også en kontrast til et Olsenbande-højdepunkt som hans desperate kamp for at åbne en plastikindpakket SAS-menu op i "Olsen-banden går i krig" (1978). Komik i verdensklasse!

Men noget var på vej. Bundgaard ville være seriøs karakterskuespiller og blev det. I 1977 får han to roller, hvor han udvider registret kolossalt: som fremskridtsmanden Osborne, en blakket figur i Leif Panduros og Palle Kjærulff-Schmidts tv-film "Louises hus"; og som Den evige Kjær i Tom Kristensen-filmatiseringen "Hærværk", et drankerportræt, der fanger skyggen af mandens opløste format og derfor gør ham tragisk.

Og Bundgaard fortsætter i samme gode skure som Kirsten Olesens uforstående og uformående, men uendeligt velmenende far i Bille Augusts debutfilm "Honning måne" (1978). Her kommer hans stærkt emotionelle spil i særlig grad til sin ret, idet faderens scener ikke er lagt an på ydre dramatik, men på replikkernes undertekst og skuespillernes stumme udtrykskraft.

Han er sjov som den energiske, sangglade kapitalistskurk Multi-Max i Hans Kristensens komedie "Undskyld vi er her" (1980), og han har varme og smukke øjeblikke som den ensomme pensionist og privatdetektiv Hovard, der med metodisk alvor leder efter Tove Maës'' ikke-eksisterende kat i Erik Clausens komedie "Felix" (1982). En hovedrolle, der dog ikke helt lever op til talentets styrke. Og det gør karikaturen af en konservativ politiker i "Midt om natten" (1984) slet ikke.

Hans sidste betydelige præstation kommer i Søren Kragh-Jacobsens og Hans Hansens tv-film "Livet er en god grund" (1985), hvor han som pensioneret stationsforstander, mild og stille, ses i samspil med Lily Weiding - igen en film, der suger næring af hans livgivende personlighed og fint dæmpede følelsesintensitet.
Hans sidste år var mærket af sygdom (sukkersyge) og flere hospitalsindlæggelser. Og hans optræden som Kjeld i kørestol i "Olsen-bandens sidste stik" (1998) kunne man sagtens have været foruden, for til Kjeld hører Kirsten Walthers Yvonne, som jo var lovligt forhindret. Bundgaard har dog en kønt sentimental scene, hvor han synger "To som elsker hinanden". Men det kan ikke bøde på det makabre i, at hans død midt under optagelserne medførte, at nogle af hans scener måtte laves med Tommy Kenter som stand-in og med Kurt Ravns stemme. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Litteratur: Poul Bundgaard: Livet er skønt (1988). Centa Clemensen: Kære Poul (1998).

Filmografi Musik
Titel År Funktion Kategori
Olsen-bandens sidste stik 1998 Kjeld Jensen DK/Spillefilm
Længe leve friheden 1993 Medvirkende Tv-film
The julekalender 1993 Gammel Nok Tv-serie
Skønheden og udyret 1991 Maurice U/Spillefilm
Morfar ved muffen 1990 Hr. Philipsen Tv-serie
Casanova 1990 Ben Ali DK/Spillefilm
Manden der ville være skyldig 1990 Psykiater DK/Spillefilm
Nissebanden i Grønland 1989 Sognerådsmedlem Tv-serie
Oliver & Co 1988 Louis U/Spillefilm
Elvis Hansen - en samfundshjælper 1988 Alex von Porter DK/Spillefilm
Kampen om den røde ko 1987 Godsejer DK/Spillefilm
Tommelskruen 1986 Statsministeren Tv-film
Mesterdetektiven Basil Mus 1986 Doktor Hotson U/Spillefilm
Livet er en god grund 1985 Karl Godtfred Larsen Tv-film
Walter og Carlo - op på fars hat 1985 Ateza DK/Spillefilm
Årets længste dag 1984 Kokken Tv-film
Nissebanden 1984 Slagtermester Tv-serie
Midt om natten 1984 Bumand, politiker DK/Spillefilm
Rejseholdet 1983 Karstensen Tv-serie
Cykelsymfonien 1983 Medvirkende DK/Kort fiktion
Med Lille Klas i kufferten 1983 Udråberen U/Spillefilm
Hævn 1982 Medvirkende DK/Kort fiktion
Afbrudt møde 1982 Ebbe Lund Nielsen Tv-film
Henover midten 1982 Peter Svendsen Tv-serie
Felix 1982 Hovard Hansen, pensionist DK/Spillefilm
Edwins have 1982 Medvirkende Tv-film
Det parallelle lig 1982 Bedemand DK/Spillefilm
Olsen-banden over alle bjerge 1981 Kjeld DK/Spillefilm
Olsen-bandens flugt over plankeværket 1981 Kjeld DK/Spillefilm
Legitimation - for Deres skyld! 1980 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Undskyld vi er her 1980 Multi-Max, direktør DK/Spillefilm
Olsen-banden overgiver sig aldrig 1979 Kjeld DK/Spillefilm
I Skyttens tegn 1978 Efterretningschef DK/Spillefilm
Honning måne 1978 Kirstens far DK/Spillefilm
Olsen-banden går i krig 1978 Kjeld DK/Spillefilm
Louises hus 1977 Osborne Tv-film
Grus i systemet 1977 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
I skorpionens tegn 1977 Efterretningschef DK/Spillefilm
Olsen-banden deruda'' 1977 Kjeld DK/Spillefilm
Hærværk 1977 Den evige Kjær DK/Spillefilm
Superfos Glasuld - et isoleret tilfælde 1976 Kjeld DK/Reklamefilm
Olsen-banden ser rødt 1976 Kjeld DK/Spillefilm
Brand-Børge rykker ud 1976 Tankvognschauffør DK/Spillefilm
I løvens tegn 1976 Anton Møller, forlægger DK/Spillefilm
Justine & Juliette 1975 Medvirkende U/Spillefilm
Olsen-banden på sporet 1975 Kjeld DK/Spillefilm
Sønnen fra Vingården 1975 Morten DK/Spillefilm
I Tvillingernes tegn 1975 Miskendt opfinder DK/Spillefilm
Olsen-bandens sidste bedrifter 1974 Kjeld DK/Spillefilm
Nøddebo Præstegård 1974 Pastor Blicher DK/Spillefilm
Robin Hood 1973 Broder Tuck - en grævling U/Spillefilm
Olsen-banden går amok 1973 Kjeld DK/Spillefilm
Mig og mafiaen 1973 Vittorio Ferrucci DK/Spillefilm
Livsens ondskab 1972 Partikulier Eriksen Tv-serie
Den første kreds 1972 Oskolupov DK/Spillefilm
Olsen-bandens store kup 1972 Kjeld DK/Spillefilm
Takt og tone i himmelsengen 1972 Peter, butler DK/Spillefilm
Den fine mand 1971 Dansemester Tv-film
Olsen-banden i Jylland 1971 Kjeld DK/Spillefilm
Ballade på Christianshavn 1971 Hallandsen DK/Spillefilm
Svejk i anden verdenskrig 1970 Baloun Tv-film
Huset på Christianshavn 1970 Laurits Momsen Tv-serie
Rend mig i revolutionen 1970 Generalissimo Jesus Maria Salvadore DK/Spillefilm
Den røde rubin 1970 Jesper DK/Spillefilm
Flagermusen 1969 Alfred Tv-film
Aprilsnarrene 1969 Medvirkende Tv-film
Ta'' lidt solskin 1969 Bernhard Iversen DK/Spillefilm
Der kom en soldat 1969 Borgmester Dobbermann DK/Spillefilm
Olsen-banden på spanden 1969 Kjeld DK/Spillefilm
Sjov i gaden 1969 Fordrukken mand DK/Spillefilm
Må jeg lege med? 1968 Medvirkende Tv-film
Olsen-banden 1968 Kjeld DK/Spillefilm
Soldaterkammerater på bjørnetjeneste 1968 15 DK/Spillefilm
Det var en lørdag aften 1968 Hr. Olsen DK/Spillefilm
Jeg er sgu min egen! 1967 Hr. Hyldersen DK/Spillefilm
Smukke-Arne og Rosa 1967 Filminstruktøren DK/Spillefilm
Min kones ferie 1967 Hr. Danbo, dansk turist DK/Spillefilm
Far laver sovsen 1967 Forlægger DK/Spillefilm
Martha 1967 Alf, andenmester DK/Spillefilm
Onkel Joakims hemmelighed 1967 Søren, kok på Øresundsbåd DK/Spillefilm
Elsk... din næste 1967 Niels Røls, piccolo og tubavirtuos DK/Spillefilm
Jeg - en marki 1967 Bankdirektør DK/Spillefilm
Historien om Barbara 1967 Kolick DK/Spillefilm
Tre små piger 1966 Rambow DK/Spillefilm
Soyas tagsten 1966 Tvebo DK/Spillefilm
Flagermusen 1966 Falkes sangstemme DK/Spillefilm
Pigen og greven 1966 Skuespiller DK/Spillefilm
Slå først Frede 1965 Kolick DK/Spillefilm
Een pige og 39 sømænd 1965 Kok DK/Spillefilm
I rum sø 1964 Medvirkende Tv-film
Et minde om to mandage 1964 Medvirkende Tv-film
Da kongen var knægt 1963 Sang U/Spillefilm
Farinelli 1961 Farinelli Tv-film
Poeten og Lillemor i forårshumør 1961 Bagersvenden DK/Spillefilm
Lille rislende kilde 1959 Medvirkende Tv-film
Jomfruburet 1959 Baron Franz von Schobers stemme Tv-film
Lån mig din kone 1957 En portier DK/Spillefilm
Vi som går stjernevejen 1956 Tenorsanger DK/Spillefilm
Et eventyr om tre 1954 Poul, isenkramkommis og sanger DK/Spillefilm
Det er så yndigt at følges ad 1954 Erik DK/Spillefilm
Lyn-fotografen 1950 Petersen, fotograf ved "Billed-Revyen" DK/Spillefilm
Askepot 1950 Prinsen U/Spillefilm
Støt står den danske sømand 1948 Styrmand DK/Spillefilm
Mani 1947 Restaurantgæst DK/Spillefilm
Lise kommer til Byen 1947 Filmtekniker DK/Spillefilm
Familien Swedenhielm 1947 Mand i lufthavn DK/Spillefilm
Dumbo 1941 Direktøren U/Spillefilm
Musik År Film Funktion
To som elsker hinanden 1998 Olsen-bandens sidste stik Sang
Sommeren er Danmarks vin og brød 1987 Kampen om den røde ko Sang
Kong Christian 1978 I Skyttens tegn Sang
Altid frejdig når du går 1977 Hærværk Sang
Nuller 1975 Sønnen fra Vingården Sang
Så kom I velsignede drenge 1974 Nøddebo Præstegård Sang
En Jæger gik at jage 1971 Olsen-banden i Jylland Sang
Lykken er hverken Gods eller Guld 1969 Olsen-banden på spanden Sang
Miraklernes tid er ikke forbi 1969 Ta'' lidt solskin Sang
Et lille smil 1969 Ta'' lidt solskin Sang
Tusnelda 1969 Ta'' lidt solskin Sang
Die Zauberflöte 1968 Olsen-banden Sang
Serenade 1968 Soldaterkammerater på bjørnetjeneste Sang
Sov min lille bamse 1968 Soldaterkammerater på bjørnetjeneste Sang
Gaa med i Lunden 1968 Det var en lørdag aften Sang
Jeg - en gourmand 1967 Min kones ferie Sang
Kom til Norge, min far 1967 Min kones ferie Sang
Nattevandring 1967 Onkel Joakims hemmelighed Sang
Når en sømand går i land 1967 Onkel Joakims hemmelighed Sang
S/S Martha 1967 Martha Sang
Martha, Martha 1967 Martha Sang
Kære Martha 1967 Martha Sang
Noget er rigtigt, andet er forkert 1967 Min kones ferie Sang
Farvel, lille pige, farvel 1966 Tre små piger Sang
Vær som Bror 1966 Flagermusen Sang
En skål for gamle dage 1966 Tre små piger Sang
Dengang 1966 Tre små piger Sang
Det er rigtigt, det er galt 1966 Flagermusen Sang
Drømme har vinger 1966 Tre små piger Sang
Finale 1966 Flagermusen Sang
Jeg synger min morgensang 1965 Een pige og 39 sømænd Sang
Jeg synger min aftensang 1965 Een pige og 39 sømænd Sang
Santa Lucia 1965 Een pige og 39 sømænd Sang
Jeg er en mand der har mod 1965 Een pige og 39 sømænd Sang
Sig dejlige ting til mig 1964 Majorens oppasser Sang
Livet er dejligt 1954 Et eventyr om tre Sang
Op med humøret 1954 Et eventyr om tre Sang
Du er et eventyr 1954 Et eventyr om tre Sang