enda

Preben Harris

(1935 – )

Skuespiller. Født 30/3 1935. Gift med skuespiller Bende Harris (f. Peters, 1939).

Uddannet på Aarhus Teaters elevskole 1955-57. Medstifter af Svalegangen i 1963 (sammen med John Hahn-Petersen), hvor han instruerede en lang række forestillinger. 1967-71 direktør for Gladsaxe Teater. 1971-2001 direktør for Folketeatret.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Folketeatrets dynamiske leder fra 1971 til 2001 har været en central skikkelse i dansk teaterliv og en talentfuld randfigur i dansk film. Dette udprægede teatermenneske har en instinktiv fornemmelse for at spille film.


Han debuterer i en ganske lille rolle som søvnig student i Werner Hedmanns Århus-producerede drama "Måske i morgen" (1964), som han også var med-manuskriptforfatter på og er siden ofte skurk eller ubehagelig autoritetsfigur. Men i tv-serien "Kald mig Liva" (1992) fik han et bemærkelsesværdigt gennembrud i det stik modsatte rollefag som den legendariske teaterdirektør og showman Frede Skaarup, Liva Weels ven og beskytter gennem årtier.


Her gennemlyser Harris' charme og gnist en rolle, hvor han tydeligvis kan trække på sin egen fornemmelse for teatrets verden. Hans efterfølgende roller har ikke været af samme standard, selv om de blev mere varierede. Han er sjov som kolerisk teaterdirektør i Ole Bornedals tv-serie "Charlot og Charlotte" (1996) og spiller faderskikkelse i Nikolaj Cederholms julekalender "Juletestamentet" (1995).


Hans Baron Frits Dale i TV2s langtids-serie "Morten Korch - Ved stillebækken" (1999-2000) har barsk autoritet, og han viser sin evne for det stumme, intense spil som den mystiske mand Davidsen fra English House i DRs ambitiøse serie "Edderkoppen" (2000). Men endnu bedre er han som den bistre far i Lotte Svendsens debutspillefilm "Bornholms stemme" (1999). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Hjælp, det er jul 2011 Helles far Tv-serie
Min pinlige familie og mutantdræbersneglene 2010 Skoleinspektør DK/Kort fiktion
Hævnen 2010 Patient på hospitalet DK/Spillefilm
Alice i Eventyrland 2010 Stemme U/Spillefilm
Headhunter 2009 Hjulman DK/Spillefilm
Album 2008 Kirstens far Tv-serie
En aften i Operaen 2006 Medvirkende DK/Kort fiktion
Hjerteflimmer 2006 Helweg Tv-serie
Tigerbrødre 2004 Hushovmester U/Spillefilm
Tid til forandring 2004 Chef på italiensk restaurant DK/Spillefilm
Krøniken 2004 Rektor Tv-serie
Til højre ved den gule hund 2003 Læge i lægehus DK/Spillefilm
At kende sandheden 2002 Pastor Bork DK/Spillefilm
Ørkenens juvel 2001 Gunnar DK/Spillefilm
En kort en lang 2001 Poul DK/Spillefilm
Edderkoppen 2000 Wilhelm Davidsen Tv-serie
Din for altid 1999 Medvirkende DK/Kort fiktion
Bornholms stemme 1999 Ernst DK/Spillefilm
I Kina spiser de hunde 1999 Erling DK/Spillefilm
Ved Stillebækken 1999 Fritz Dale, baron på Dale Slot Tv-serie
Kærlighed ved første hik 1999 Købmand DK/Spillefilm
Mor(d) i mødregruppen 1998 Medvirkende DK/Kort fiktion
Baby Doom 1998 Madanmelder DK/Spillefilm
TAXA 1997 Medvirkende Tv-serie
Charlot og Charlotte 1996 Teaterdirektøren (3) Tv-serie
En fri mand 1996 Ib Kock Johansen Tv-serie
Sprængt nakke 1995 Medvirkende Tv-film
Juletestamentet 1995 Faderen Tv-serie
Operation Cobra 1995 Ekspedient DK/Spillefilm
Frihedens skygge 1994 Rudolf Kure Tv-serie
Kald mig Liva 1992 Frede Skaarup, revydirektør Tv-serie
SK-917 har nettopp landet.. 1983 Politiinspektør Jørning Tv-serie
Langturschauffør 1981 Bagmand DK/Spillefilm
Drømmeland 1978 Instruktion Tv-film
Lille spejl 1978 Medvirkende DK/Spillefilm
Matador 1978 Sejersen, borgmester Tv-serie
Når det kniber 1977 Instruktion Tv-film
Støvler og sko 1976 Instruktion Tv-film
En by i provinsen 1976 Willumsen Tv-serie
Strømer 1976 Eskebjerg DK/Spillefilm
Den dobbelte mand 1976 Gorilla DK/Spillefilm
Blind makker 1976 Direktør DK/Spillefilm
Mr. President 1974 Instruktion Tv-film
Her bor de gale 1973 Instruktion Tv-film
Hotel Paradiso 1972 Instruktion Tv-film
Sandkassen 1972 Instruktion Tv-film
Til lykke Hansen 1971 Redaktionssekretær Tv-film
Fruens moder 1970 Instruktion Tv-film
De usynlige 1970 Instruktion Tv-film
Smuglerne 1970 Vagn, redaktør Tv-serie
Hænderne op 1968 Instruktion Tv-film
En nat i Roskilde 1968 Instruktion Tv-film
Lagkagen 1968 Instruktion Tv-film
Det er ikke til at bære 1968 Instruktion Tv-film
Undtagelsen og reglen 1967 Instruktion Tv-film
Tømmerflåden 1967 Instruktion Tv-film
Hellere en tyv i huset end en kurre på tråden 1966 Instruktion Tv-film
Koll 1966 Instruktion Tv-film
Ned med kulturen 1966 Instruktion Tv-film
Hva' skal vi lave 1966 Instruktion Tv-film
Køkkenelevatoren 1964 Instruktion Tv-film
Strip-tease 1964 Instruktion Tv-film
Måske i morgen 1964 En søvnig student, Manus DK/Spillefilm
Krapps sidste bånd 1963 Instruktion Tv-film
Treklang 1960 Medvirkende Tv-film
Min datter Nelly 1955 Hendes dansepartner DK/Spillefilm
Far til fire i sneen 1954 Dansende hotelgæst #1 DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.