enda

Preben Kristensen

(1953 - )

Skuespiller. Født 14/3 1953.

Uddannet på elevskolen ved Aarhus Teater 1976-78 og ansat ved teatret indtil 1983. Omfattende karriere, der spænder vidt fra musical- og operetteroller over lystspil til dramatiske roller. Stiftede i 1978 den musikalske trio Linie 3 med Thomas Eje og Anders Bircow, som har været en gigantisk succes i dansk showbizz.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Preben Kristensen er en succesfuld sceneskuespiller, både solo og i underholdningstrioen Linie 3, men i starten ses han kun i gæsteroller.


Han debuterer i selskab med Jarl Friis-Mikkelsen og Ole Stephensen: medvirker i et kort glimt i "Walter og Carlo - op på fars hat" (1985); har en lille scene i fortsættelsen "Walter og Carlo (2) - yes, det er far" (1986); og en lidt større birolle - som slesk bankbestyrer - i Morten Korch-parodien "Kampen om den røde ko" (1987).


Det er roller, der falder helt i tråd med den folkelige komik, han er blevet kendt for i Linie 3. I det stort anlagte, historiske drama "Peter von Scholten" (1984) skifter han imidlertid gear i en større birolle som den nationalliberale embedsmand Heilbuth, der forarges over titelfigurens ekstravagante livsførelse. Figuren er sat op som tør modsætning til Ole Ernsts slavebefrier, og Kristensen spiller den typefremmede rolle sobert og dæmpet.


Han dukker op som tv-vært i den tungt slæbende fremtidsthriller "Manden der ville være skyldig" (1990), og i den første film om "Krummerne" (1991) spiller han Krummes lærer. Efter afbud fra Jarl Friis-Mikkelsen tager han med kort varsel rollen som pigeglad københavnsk charmør i familiefilmen "Vildbassen" (1994) - (over)spillet med velkendt komisk energi og schwung i benene i filmens store dansescene. Et mere sofistikeret overspil leverer han som sangglad bankrøver, transvestit og wannabe seriemorder i Ole Bornedals tv-serie "Charlot og Charlotte" (1996) - en syg, men god joke af en rolle. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Kategori
Dronningen 2019 Erik DK/Spillefilm
Insekt 2014 Billy DK/Kort fiktion
Krummerne - alt på spil 2014 Skoleleder DK/Spillefilm
Borgen 3 2013 Mogens Winther Tv-serie
Happy feet 2 2011 Ramon U/Spillefilm
Ronal Barbaren 2011 Master Florian DK/Spillefilm
Toy story 3 2010 Woody U/Spillefilm
Sammys store eventyr 2010 Rumle U/Spillefilm
Min søsters børn vælter Nordjylland 2010 Borgmesteren DK/Spillefilm
Forbrydelsen II 2009 Carsten Plough Tv-serie
The Simpsons Movie 2007 Tom Hanks U/Spillefilm
Charlottes tryllespind 2006 Gravesen U/Spillefilm
Happy Feet 2006 Ramon U/Spillefilm
Sprængfarlig bombe 2006 Rolf DK/Spillefilm
Peddersen & Findus 3 - Nissemaskinen 2005 Postbudet/Nissen U/Spillefilm
Sandheden om Rødhætte 2005 Boingo U/Spillefilm
Det levende slot 2004 Calcifer U/Spillefilm
Stuart Little 2 2002 Stuart Little U/Spillefilm
Toy Story 2 1999 Woody U/Spillefilm
Stuart Little 1999 Stuart Little U/Spillefilm
Kongeriget 1998 Medvirkende Tv-serie
Charlot og Charlotte 1996 Poul-Teddy, lystløgner (2+3) Tv-serie
Bryggeren 1996 Emil Chr. Hansen Tv-serie
Toy story 1995 Woody U/Spillefilm
Tommelise 1994 Stemme U/Spillefilm
Vildbassen 1994 Rosenfeldt-Christensen DK/Spillefilm
The swan princess 1994 Stemme U/Spillefilm
Tre ludere og en lommetyv 1993 Medvirkende Tv-serie
Skibet i skilteskoven 1992 Kogle, Skovnisse Tv-serie
Aladdin 1992 Genie U/Spillefilm
Skønheden og udyret 1991 Lumiere U/Spillefilm
Krummerne 1991 Skolelærer DK/Spillefilm
Manden der ville være skyldig 1990 Tv-vært DK/Spillefilm
Skattekortet 1988 Vindenes konge Tv-serie
Station 13 1988 Karlsen, fængselsvæsnet Tv-serie
Peter von Scholten 1987 Heilbuth DK/Spillefilm
Kampen om den røde ko 1987 Bankbestyrer Madsen DK/Spillefilm
Valhalla 1986 Loke DK/Spillefilm
Walter og Carlo (2) - yes, det er far 1986 Isenkræmm Georg DK/Spillefilm
Walter og Carlo - op på fars hat 1985 Destinationschef DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.