enda

Richard Lund

(1877 – 1963)

Manuskriptforfatter, instruktør. Født 8/7 1877 (Richard William Reinhardt Lund) i Viborg, død 14/1 1963 i København.


Richard Lund havde studeret jura og teologi, arbejdet som postbud og gjort tjeneste som reserveofficer, inden han mødte instruktøren Kay van der AA Kühle, der gav ham et job på produktionsselskabet A/S Filmfabriken Danmark. Her stod han i første omgang for manuskripterne til mange af selskabets sensationsfilm med vovehalsen Emilie Sannom. Senere lavede han blandt andet naturfilm for selskabet.

Richard Lund var også politisk engageret. 1909-10 var han folketingskandidat for Socialdemokratiet i Gudme-kredsen og i samme periode lokalredaktør på avisen Social-Demokraten. Da Filmfabriken Danmark ophørte i 1923, blev han ansat ved Palladium, hvor han blev leder af Palladiums Propagandaafdeling (også kaldet Dansk Films Industri). I 1943 udgav han børnebogen "Jørgen gaar til Filmen", der var dedikeret til sønnen, filmkonsulent Jørgen-Richard Lund (1923-2014).


Litteratur: Cameras into the Wild (Palle Bøgelund 2001), A/S Filmfabriken Danmark (Jan Nielsen 2003)

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Under den gamle Fane 1932 Manus DK/Kort fiktion
Den store Dag 1930 Manus DK/Spillefilm
Fra Mørke til Lys 1928 Produktion DK/Kort fiktion
Frøerne og deres Fjender 1921 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Panopta III 1919 Manus DK/Spillefilm
Panopta IV 1919 Manus DK/Spillefilm
Panopta I 1918 Manus DK/Spillefilm
Panopta II 1918 Manus DK/Spillefilm
Nattens Datter III 1917 Manus DK/Spillefilm
Nattens Datter IV 1917 Manus DK/Spillefilm
Nattens Datter II 1916 Manus DK/Spillefilm
Nattens Datter 1915 Manus DK/Spillefilm
Zigeuneren Raphael 1914 Manus DK/Spillefilm
Den danske Marine 1913 Tilrettelægger, Foto Dokumentariske optagelser
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.