enda

Sonja Oppenhagen

(1948 – )

Skuespiller. Født 11/12 1948. Gift med skuespiller Klaus Pagh (f. 1935) - ægteskabet opløst. Mor til skuespiller Anne Oppenhagen Pagh.

Elev på Det kgl. Teaters Balletskole fra 9-års alderen. Uddannet på Odense Teaters Elevskole 1968-71.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Med en blanding af lillepiget sødme og farceagtig befippethed dukker Sonja Oppenhagen sporadisk op i dansk film fra midten af 1960'erne. Sin bedste rolle har hun på tv - i tv-serien "Matador" (1978-81) tegner hun præcist Vicky Arnesens udvikling fra forkælet, verdensfjern gås til moden, politisk engageret kvinde og er med til at gøre hende til en af seriens interessante personer.


Hun debuterede som 17-årig - men ser nærmere ud som om hun er tolv - i "Næsbygårds arving" (1965), en Morten Korch-film af de mere trætte. Hun er teenagepigen, der vanrøgtes af sin onde stedfar, men reddes af den jævnaldrende Ole Neumann.


Derefter fulgte, fra 1966-71, fire Min søsters børn-film, hvor hun spiller familiens teenage-storesøster. Navnlig i den første og den sidste film i serien rettes en mildt satirisk brod mod den fremadstormende ungdomskultur, så hér får Oppenhagen lov til at spille henholdsvis forstadsbeatnik og komisk rødstrømpe. Men generelt er hendes rolle i serien ganske perifér, og omgivet af bl.a. en komisk veloplagt Axel Strøbye, en professionelt irriterende Pusle Helmuth og en ubesværet naturlig Jan Priiskorn Schmidt fremstår hun en smule anonymt.


De følgende roller er mest meget små. Hun har en slags hovedrolle i "Brand-Børge rykker ud" (1976) - måske den værste bundskraber i nyere dansk film. Hendes øvrige roller lægger sig tæt op ad den farce, hun har høstet succes med på teatret: hun spiller bl.a. en af naboerne i "Krummerne" (1991), befippet tv-vært i "Snøvsen ta'r springet" (1994) og nervebetonet fødselsdagsgæst i "Kærlighed ved første hik" (1999). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Juleønsket 2015 Saraquel Tv-serie
Badehotellet 2 2015 Lydia Vetterstrøm (Fjeldsøs søster) Tv-serie
Badehotellet 3 2015 Lydia Vetterstrøm (Fjeldsøs søster) Tv-serie
Klokkeblomst og vingernes hemmelighed 2012 Stemme U/Spillefilm
Matador minder 2006 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Find Nemo 2003 Liv (& Gro) U/Spillefilm
Niels Neutron - det lille geni 2001 Fru Fugl U/Spillefilm
Langt fra Las Vegas 2001 Wulffs døve mor Tv-serie
Kærlighed ved første hik 1999 Tante Elisabeth DK/Spillefilm
Krummernes jul 1996 Fru Jensen Tv-serie
Tommelise 1994 Stemme U/Spillefilm
Snøvsen ta'r springet 1994 Rut Rosenhøj DK/Spillefilm
Jul i juleland 1993 Gyvel Tv-serie
Hjælp - min datter vil giftes 1993 Sekretær DK/Spillefilm
Krummerne 2 - Stakkels Krumme 1992 Fru Jensen DK/Spillefilm
Krummerne 1991 Fru Olsens nabo DK/Spillefilm
Bill og Daphne 1987 Lisbeth Tv-serie
Jeg elsker dig 1987 Medvirkende DK/Spillefilm
My little pony filmen 1986 Stemme U/Spillefilm
Labyrinten til troldkongens slot 1986 Stemme U/Spillefilm
Klitgården 1985 Tove Tv-serie
Matador 1978 Vicki Arnesen Tv-serie
Firmaskovturen 1978 Chefens tjenestepige DK/Spillefilm
Brand-Børge rykker ud 1976 Pep DK/Spillefilm
Blind makker 1976 Ellen, advokatens kone DK/Spillefilm
Den kyske levemand 1974 Hilde DK/Spillefilm
Min søsters børn når de er værst 1971 Rikke DK/Spillefilm
Huset på Christianshavn 1970 Birgitte Tv-serie
Spøgelsessonaten 1968 Mælkepigen Tv-film
Min søsters børn vælter byen 1968 Rikke DK/Spillefilm
Min søsters børn på bryllupsrejse 1967 Rikke, ældste datter DK/Spillefilm
Rundt om en enebærbusk 1967 Medvirkende Tv-film
Min søsters børn 1966 Rikke, ældste datter DK/Spillefilm
De blå undulater 1965 Katrine Tv-film
Næsbygaards arving 1965 Elise, smedens steddatter DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.