enda

Svend Aage Lorentz

(1924 – 1998)

Filminstruktør og producent. Født 29/8 1924, død 8/10 1998 - 74 år gammel.

Svend Aage Lorentz ville egentlig have været skuespiller, men dumpede til optagelsesprøven på Det kgl. Teater. Blev i stedet voluntør på forskellige filmselskaber i årene 1943-45 og derefter fast tilknyttet Minerva Film i årene efter besættelsen. Debuterede hos Minerva som dokumentarfilminstruktør og lavede gennem hele sin karriere, også som producent, en lang række dokumentarfilm, både for de statslige filminstitutioner men også for halvofficielle institutioner som Dansk Røde Kors. Derudover lavede han et hav af industri- og instruktionsfilm for private virksomheder.


Lorentz' filmkunstneriske ambitioner udfolder sig fremdeles i hans to spillefilm fra midten af 50'erne, "Himlen er blå" og "Over alle grænser", men ingen af dem blev hverken hos publikum eller anmeldere nogen succes. I en periode i 50'erne iscenesatte han også for dét, der dengang hed Fjernsynsteatret.


Lorentz har bestredet adskillige tillidsposter i det danske filmmiljø. Han var formand for Statens Filmcentral 1972-82 og formand for Sammenslutningen af Danske Filminstruktører i årene 1964-72. Derudover har han med sit enorme engagement og sin virkelyst gjort en stor indsats for at formidle og tilgængeliggøre den danske filmhistorie. Først i en udsendelsesrække med titlen "Film-minder" fra 1954 bestående af 47 radioprogrammer, om dansk films fortid, senere i tv-programmer om dansk film, og endelig i hans ambitiøse vhs-udgivelse "Eventyret om dansk film", bestående af 18 kasetter med klip fra danske film fra 1896 og frem til 1987.

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Eventyret om dansk film 1996 Instruktion Antologi
Filmen kommer til Danmark (1896-1909) 1996 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Kunsten og pengene (1909-1913) 1996 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Danske filmstjerner og kometer (1913-1923) 1996 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Fra stumfilm til tonefilm (1923-1932) 1996 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Musik skal der til (1932-1934) 1996 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Festligt, folkeligt og fornøjeligt (1934-1937) 1996 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Tonefilm i voksealderen (1937-1939) 1996 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Alt udsolgt (1939-1941) 1996 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Lyspunkter under besættelsen (1941-1944) 1996 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Fremgang for filmkunsten (1944-1949) 1996 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Folkelighed og film (1950-1953) 1996 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Vejen til publikum (1953-1956) 1996 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Sort/hvid eller farve (1956-1959) 1996 Instruktion DK/Dokumentarfilm
I lyset af en filmlov (1965-1966) 1996 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Olsen-banden og de andre (1967-1970) 1996 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Nye perspektiver (1970-1987) 1996 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Filmbølger (1959-1962) 1996 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Dronning af Danmark 1990 Instruktion, Produktion DK/Dokumentarfilm
Tivoli mit Tivoli 1988 Instruktion, Manus, Produktion, Producent DK/Dokumentarfilm
Brudstykker af et filmmønster 1980 Instruktion, Manus, Producent DK/Dokumentarfilm
Denmark - You'll love it! 1979 Instruktion, Producer, Klipper DK/Dokumentarfilm
Hvis det nu var her 1976 Instruktion DK/Dokumentarfilm
30'erne på dansk film 1975 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Tøj 1975 Instruktion, Produktion DK/Dokumentarfilm
Kalembe Lembe 1972 Instruktion, Produktion, Klip DK/Dokumentarfilm
Den indre forurening tre gange daglig 1972 Instruktion DK/Dokumentarfilm
EF Folkeafstemning 1972 1972 Foto Dokumentariske optagelser
Prøv lykken 1970 Instruktion, Manus DK/Kort fiktion
Pinsesol 1969 Instruktion, Klip DK/Dokumentarfilm
Gennem medmenneskelighed til fred 1969 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Giv mig et kys 1969 Instruktion, Manus, Klip DK/Eksperimentalfilm
Snemanden 1968 Instruktion, Manus, Klip DK/Kort fiktion
Dansk Film - Sådan set 1968 Instruktion, Manus, Produktion DK/Dokumentarfilm
Her er Kuwait 1968 Instruktion, Manus, Producent DK/Dokumentarfilm
Portræt af P.V. Glob 1968 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Dilmun 1967 Instruktion, Manus, Kommentarer, Producent DK/Dokumentarfilm
Røde kors i Vietnam 1967 Bearbejdning U/Dokumentarfilm
Luristan 1966 Instruktion, Manus, Produktion DK/Dokumentarfilm
Congo 1966 1966 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Islam 1965 Instruktion, Manus, Produktion, Klip, Speakerkommentar DK/Dokumentarfilm
Det nye Iran 1965 Instruktion, Speaker, Manus, Klip, Producent DK/Dokumentarfilm
Røde Kors - over alle grænser 1964 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Arbejdsplads Syrien 1964 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Ta' chancen 1963 Instruktion, Manus, Klip DK/Kort fiktion
Måske 1962 Instruktion Tv-film
Allahs have 1960 Instruktion Tv-serie
Når vi konvojen? 1960 Instruktion Tv-serie
Buketten 1960 Instruktion Tv-film
Skyggedans 1960 Instruktion Tv-film
Olie til Danmark 1959 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
En livssag 1959 Instruktion Tv-film
Over alle grænser 1958 Instruktion, Manus, Produktion DK/Spillefilm
Ægteskab 1958 Instruktion Tv-film
Skærmydsler 1958 Instruktion Tv-film
Giro 9 kalder 1958 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Danmark hjælper Ungarn 1957 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Stokken 1957 Instruktion Tv-film
Galt nummer 1957 Instruktion Tv-film
I går, i dag og i morgen 1955 Instruktion, Manus DK/Kort fiktion
Ole Lukøje 1955 Instruktion Tv-film
Menageri 1955 Instruktion Tv-film
Musefælden 1955 Instruktion Tv-film
Filmforum S 09 1955 Instruktion Lydoptagelser
Himlen er blå 1954 Instruktion, Manus, Produktion DK/Spillefilm
Evig kærlighed 1954 Instruktion Tv-film
Det første møde 1954 Instruktion Tv-film
Fru Mimi 1954 Instruktion Tv-film
Første hjælp ved krigsskader 1953 Instruktion DK/Dokumentarfilm
St. Gotthardpasset 1953 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Emilies hjertebanken 1953 Instruktion Tv-film
Svineheld 1952 Instruktion, Manus, Produktion DK/Dokumentarfilm
Du kan hjælpe 1952 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Ikke film, men virkelighed 1952 Instruktion, Manus, Produktion DK/Dokumentarfilm
Mange skove små 1952 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Signalet 1951 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
24.000.000.000.000 1951 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Peter må vente 1949 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Spar på vandet 1949 Instruktion, Manus, Klip DK/Dokumentarfilm
Se 1948 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Om rationalisering 1948 Instruktørassistent DK/Dokumentarfilm
Paa Vagt for Kongen 1947 Instruktion, Manus, Klip DK/Dokumentarfilm
Hvis det bliver nødvendigt 1946 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Mennesker i et Hus 1943 Haagensen DK/Dokumentarfilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.