enda

Danmark hjælper Ungarn

Svend Aage Lorentz, Danmark, 1957

34 min.DK/DokumentarfilmUdviklingsbistandsfilm

Filmen skildrer Dansk Røde Kors' indsats i forhold til de ungarnske flygtninge i 1956. I efteråret forsøger Dansk Røde Kors at sende en ambulance til Ungarn i forbindelse med den sovjettiske invasion. Ambulancetoget bliver nægtet adgang og må blive i Østrig for at hjælpe de ungarske flygtninge der. Først i november får Røde Kors lov til at komme til Budapest med et lazaret med 150 sygeplejersker og læger. I de 16 dage Røde Kors står for lazarettet i Budapest bliver der uddelt 82.000 portioner mad. Den 3. december 1956 bliver lazarettet overdraget til almindelig hospitalsførsel. De ungarnske flygtninge i Østrig bliver inviteret til flere forskellige destinationer, deriblandt Danmark. Filmen følger gennem en fiktiv synsvinkel, som er indtalt af Helle Virkner, de ungarnske flygtninges tanker om at skulle forlade deres land og fortid og stole på, at fremtiden vil blive bedre et andet sted. I flygtningelejren i Hald Ege fortælles om flygtningenes første jul i Danmark deres anderledes skikke og julesange. Det fremhæves afsluttende, at Røde Kors' arbejde i verden netop går på tværs af nationalitet, religion og race ud fra credoet, at alle mennesker i verden er brødre.
Grundoplysninger Credits Festivaler og priser
Original titel Danmark hjælper Ungarn
Dansk titel Danmark hjælper Ungarn
Emneord Røde Kors, Ungarn, Hjælpearbejde, 1950-1959
Instruktør Svend Aage Lorentz
Fotograf Frank Poulsen
Produktionsland Danmark
Sprog Dansk
Produktionsselskab Svend Aage Lorentz
Internationalt salg
Tekniske data 35 mm, 1,37:1 Academy, Sort-hvid, Tone
Dansk biografpremiere 07.02.1957
Premierebiografer Tivoli
Mere information Ungarnshjælpen er beskrevet i Kjeld Juuls bog om Mellemfolkeligt Samvirke 1943-63: "Mod nye grænser". S. 262-275. Mellemfolkeligt Samvirke, 2002
ISBN nr.: 87-7907-130-9.
Download PDF

Selskaber

Produktionsselskab Svend Aage Lorentz
Rekvirent Dansk Røde Kors

Instruktion

Instruktion Svend Aage Lorentz

Foto

Foto Frank Poulsen

Musik

Arrangement Børge Roger-Henrichsen

Speaker

Speaker Helle Virkner
Speaker Svend Methling
Speaker Anders Dahlerup

Download PDF
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Download PDF