enda

Svend Methling

(1891 – 1977)

Skuespiller og instruktør. Født 1/10 1891, død 4/6 1977 - 85 år gammel. Far til instruktør Sven Methling (1918-2005) og manuskriptforfatter Finn Methling (1917-2010).

Efter studier på Polyteknisk Læreanstalt og en uddannelse som smed kom Svend Methling på Det kgl. Teaters elevskole og debuterede dér i 1916. Han var den fødte Oehlenschläger-helt, men slog sikke ikke til tåls med det. Han forlod Det kgl. Teater igen i 1922 og drog udenlands for at studere det moderne teater med henblik på at ville være instruktør. Hjemme igen blev han sammen med Thomas P. Hejle drivkraften i Dansk Skolescene og gjorde en kolossal indsats for at få børn til at se teater. I 1930 vendte han tilbage til Det kgl. som skuespiller og instruktør. ".. det betydningsfuldeste ydede han som instruktør. Her forenede han det bedste i en kulturel tradition med musikalitet, billedfantasi og en dristig, undertiden helt utraditionel udnyttelse af teatrets muligheder" (Dansk biografisk leksikon, 1981). Svend Methling var ydermere dybt engageret i radioteatret og én af mediets pionerer.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):
Hans indsats som instruktør er langt betydeligere end hans skuespillervirke, hvilket gælder både film og teater. Et klassisk kønt og ædelt ydre var med til at give ham rollen som Prinsen af Danmark i Carl Th. Dreyers "Der var engang" (1922), men talefilmen blev hans chance: hans "smukke dansk" og malmfulde røst som organisten i den tidlige tonefilm "Kirke og Orgel" (1932) vakte samtidens beundring (i dag lyder den deklamerende stil duarder-patetisk).


Han har selv senere ironiseret over, at han så ofte blev anbragt som 'god dansk mand'. F. eks. var han selvskreven som H. C. Lumbye i "Champagnegaloppen" (1938) og overbeviser da også som en mand med musikalitet og autoritet.


Hans senere præstationer domineres af en retsindig, pletfri mandighed, som på én gang virker meget stærk og underligt stivnet. Hans patos præger fatalt hovedrollepræstationen i hans egen advarselsfilm "Det store Ansvar" (1944), som den idealistiske lærer, der slår sig op som tidens moralske indpisker og - i et udsolgt Odd Fellow-palæ! - holder foredraget: "Forældre! Værn jeres børn!".


Siden spiller han kun biroller, i reglen modne autoritetsfigurer af et vist konservativt tilsnit. Værst er hans faderlige, moraliserende politimand i "Unge piger forsvinder i København" (1951). Men i "Soldaten og Jenny" (1947) bryder han mønstret som en sær og intens outsider- og skæbnefigur, og i "Kærlighedsdoktoren" (1952) leverer han som Birgitte Federspiels mølædte far en komedieparodi på sin egen type. Og som for at understrege, at komedien ikke står ham fremmed, giver han i sin sidste film, farcen "Sømænd og svigermødre" (1962) en traditionel præsterolle en pudsig drejning.
[Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Sømænd og svigermødre 1962 Pastor Krans DK/Spillefilm
Ikke som os andre 1960 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Forår i Rosenborg Have 1960 Medvirkende Tv-film
Danmark hjælper Ungarn 1957 Speaker DK/Dokumentarfilm
Gaslys 1957 Medvirkende Tv-film
Den lange julemiddag 1957 Medvirkende Tv-film
En kvinde er overflødig 1957 Dr. Hinding DK/Spillefilm
Tre piger fra Jylland 1957 Pastor Gertsen DK/Spillefilm
Ingen tid til kærtegn 1957 Kontrollør Hermansen DK/Spillefilm
Der kom en dag 1955 Pastor Brink DK/Spillefilm
Bruden fra Dragstrup 1955 Dr. Henriksen DK/Spillefilm
Et eventyr om tre 1954 Instruktion DK/Spillefilm
Karen, Maren og Mette 1954 Præsten DK/Spillefilm
Hejrenæs 1953 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Kriminalsagen Tove Andersen 1953 Helge Kamdrup, læge DK/Spillefilm
Vi som går køkkenvejen 1953 Godsejer Bech DK/Spillefilm
Sigrid Neiiendam 1952 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Kærlighedsdoktoren 1952 Hr. Sørensen DK/Spillefilm
Husmandstøsen 1952 Herredsfogeden DK/Spillefilm
Fra den gamle købmandsgård 1951 Instruktion, Knud Kelbjerg, købmand DK/Spillefilm
Unge piger forsvinder i København 1951 Politiassistent DK/Spillefilm
Hvide sejl 1951 Speaker, Speakerkommentar DK/Dokumentarfilm
Historien om Hjortholm 1950 Doktor Riis DK/Spillefilm
For frihed og ret 1949 Instruktion, Præsten DK/Spillefilm
Berlingske Tidende 1749-1949 1949 Ernst Henrich Berling DK/Kort fiktion
Penge som Græs 1948 Instruktion DK/Spillefilm
Tre år efter 1948 Visted, fhv. Byretsdommer DK/Spillefilm
Gaarden hedder Vikagardur 1947 Speaker DK/Dokumentarfilm
18. April 1947 Medvirkende DK/Kort fiktion
Soldaten og Jenny 1947 "Den gale sagfører" DK/Spillefilm
Fyrtøjet 1946 Instruktion DK/Spillefilm
Danmark i Lænker 1945 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Ungdommens storslaaede Frihedsstævne 1945 Medvirkende Dokumentariske optagelser
Den usynlige Hær 1945 Præst DK/Spillefilm
Den danske Folkehøjskole 1944 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Det kære København 1944 Instruktion DK/Spillefilm
Det store Ansvar 1944 Instruktion, Jens Clausen, lærer, kaldet "Skipper" DK/Spillefilm
Familien Gelinde 1944 Instruktion DK/Spillefilm
Johannes V. Jensen 1943 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Erik Ejegods Pilgrimsfærd 1943 Instruktion DK/Spillefilm
Regnen holdt op 1942 Instruktion DK/Spillefilm
Nat-Ekspressen (P. 903) 1942 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Tak fordi du kom, Nick - ! 1941 Instruktion DK/Spillefilm
Peter Andersen 1941 Instruktion DK/Spillefilm
Der virkes 1941 Speaker DK/Dokumentarfilm
Sommerglæder 1940 Instruktion DK/Spillefilm
Elverhøj 1939 Instruktion DK/Spillefilm
Kongen bød 1938 Instruktion DK/Spillefilm
Champagnegaloppen 1938 H.C. Lumbye DK/Spillefilm
Kirke og Orgel 1932 Mester Ollivier DK/Spillefilm
Hadda Padda 1924 Ingolf DK/Spillefilm
Der var engang 1922 Prinsen af Danmark DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.