enda

Svend Asmussen

(1916 – 2017)

Musiker. Født 28/2 1916, død 7/2 2017 - 100 år gammel.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Jazzmusiker fra 1933, fra 1943 også revy-stjerne, ofte i samarbejde med søskendeparret Neumann, guitaristen Ulrik og sangerinden Gerda (hun omkom ved en flyulykke i 1947). Dannede senere den populære trio The Swe-Danes med Ulrik Neumann og den svenske sangerinde Alice Babs. Har udgivet utallige jazz-plader og været aktiv op gennem 1990'erne.

Den legendariske jazz-violinist, kapelmester og revykunstner gør ikke noget forsøg på at fungere som skuespiller, når han sættes foran kameraet. For det meste har han som elskværdig elegantier sin violin i hånden og kan trylle langt mere veltalende toner frem fra den end fra det nette, men begrænsede talent for optræden.

I debutfilmen, Johan Jacobsens "En lille Tilfældighed" (1939), ses og først og fremmest høres han tre gange med sit Swingband og kan ikke lade være med at smile lidt frækt, mens han akkompagnerer Erling Schroeders jammerlige refrainsang. Virtuosen kontra dilettanten! Derefter har han mere regulært dramatiske roller som kapelmester, først i den helt mislykkede Liva Weel-farce "Ta' briller paa" (1942), siden i ASA-komedien "Naar Katten er ude" (1947), hvor han giver nogle numre med Ulrik og Gerda Neumann, en charmerende og velsyngende refraintrio i en tyndbenet historie.

I Stig Lommers 'Sommer-Lommer-spøg' "Op og ned langs kysten" (1950) optræder hans Danish Sextet med et par ganske skægge crazynumre (den populære trommeslager Frederik er nu med i hans ensemble), men Asmussens medvirken synes - her som andre steder - at gøre manuskripforfattere dovne: de ved tilsyneladende, at han ikke vil (eller kan) spille andet end en muntert uforpligtende charmør-udgave af sig selv og så udfylde huller med sin musik!

Showfilmen "Hvad vil De ha'?" (1956) lancerer ham i et enkelt, umorsomt nummer, og tiden har heller ikke været nådig mod hans skælmske musicalindslag med Ulrik Neumann i Erik Ballings "Kispus" (1956). Lidt mere charme er der i "Ballade på Bullerborg" (1959), igen en idéfattig komedie, hvor han ses i hovedrolle-samspil med Ulrik Neumann - de er et musikalsk vagabondpar.

I alle Asmussens film er der en stærk kontrast mellem hans violinspils solstrejf og det generelt formørkede komediemateriale. Men desværre får han sjældent lov til at spille ret længe ad gangen. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Pippi Langstrømpe 1997 Kaptajn Langstrømpe U/Spillefilm
En dag i oktober 1991 Musik DK/Spillefilm
Lille Nemo i drømmeland 1989 Kong Morfeus U/Spillefilm
Jeg elsker dig 1987 Musik DK/Spillefilm
Pigen fra Egborg 1969 Entertainer DK/Spillefilm
Svend Asmussen 1968 Medvirkende Dokumentariske optagelser
Junglebogen 1967 Kong Louie U/Spillefilm
Flådens friske fyre 1965 Musik DK/Spillefilm
Ballade på Bullerborg 1959 Flink, Musik DK/Spillefilm
Musik ombord 1958 Medvirkende U/Spillefilm
Kispus 1956 Musik, Musikant / Engel DK/Spillefilm
Hvad vil De ha'? 1956 Orkester, Musik DK/Spillefilm
Dirch passer hund 1952 Medvirkende U/Spillefilm
Alice i eventyrland 1951 Tvilling Dig, Filurkatten m.fl. U/Spillefilm
Op og ned langs kysten 1950 og hans orkester DK/Spillefilm
Naar Katten er ude 1947 Bent, Nete og Jørgens Ven DK/Spillefilm
Rejsefeber 1944 Medvirkende, Manus, Musik DK/Kort fiktion
Mit liv er Musik 1944 Medvirkende DK/Spillefilm
Lev Livet let 1944 Dirigent DK/Spillefilm
Op med Humøret 1943 Musik DK/Spillefilm
Ta' Briller paa 1942 Ebbe, Birgits Ven DK/Spillefilm
Sølv giver Arbejde 1942 Musik DK/Dokumentarfilm
En lille Tilfældighed 1939 Medvirkende DK/Spillefilm
Danmark 1935 Orkester DK/Dokumentarfilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.