enda

Thomas P. Hejle

(1891 – 1952)

Thomas P. Hejle (20/1 1891 - 23/10 1952, 61 år gammel), skolelærer og direktør.


Student fra Aalborg, lærereksamen fra Skårup Seminarium i 1918. Ansat som økonomiinspektør ved Dagmarteatret i 1920. Stiftede i 1924 Dansk Skolescene, et teater for børn og unge, som blev en stor succes blandt københavnske skolebørn og eksisterede helt frem til 1968. I 1933 udvidede man initiativet til glæde for resten af landet med den turnerende Landsskolescene, og i 1937 opstod Skolebio.

I 1932 grundlagde Hejle Dansk Kulturfilm og var frem til 1946 direktør. Fra 1938 til 1946 også direktør for Statens Filmcentral. I 1947 købte og indrettede Dansk Skolescene på Hejles initiativ et ungdomhus på Nørre Voldgade, som han selv ledede frem til sin død.



Læs om DFI Bibliotekets Thomas P. Hejle særsamling

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Tak for sidst 1950 Sagkyndig DK/Kort fiktion
Blichers Jylland 1944 Speaker DK/Dokumentarfilm
Den danske Folkehøjskole 1944 Sagkyndig DK/Dokumentarfilm
Ungdom og Bøger 1939 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Kongen bød 1938 Manus DK/Spillefilm
Atlantis 1913 Medvirkende DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.