enda

Thorleif Lund

(1880 - 1956)

Norsk skuespiller. Født 7/6 1880 i Norge, død 30/6 1956 i Danmark - 76 år gammel. Gift med skuespillerinde Ebba Thomsen.

Havde haft en teaterkarriere i Norge, inden han i 1912 kom til Danmark. Filmdebuterede hos Skandinavisk-Russisk Handelshus i 1912 og medvirkede i en række film efter at selskabet havde skiftet navn til Filmfabriken Danmark. I 1914 kom han til Nordisk Film, hvor han over en periode på godt 3 år spillede med i omkring 35 film. Han var eminent i skurkerollerne, hvad Nordisk forstod at udnytte til fulde. I 1915 giftede han sig med en af selskabets førende stjerner, Ebba Thomsen, som han spillede sammen med i 12 film.

Efter afskedigelse fra Nordisk Film i 1917 drog han til Norge, hvor han sammen med sin kone drev et turnéselskab - uden den store succes. I 1923 medvirkede han i sin sidste film hos Olaf Fønss' Dansk Astra Film. Derefter valgte han en karriere som forretningsmand og var i mange år reklamechef hos Magasin du Nord. I sine sidste år var han direktør for en handskefabrik.

Litteratur: Jan Nielsen: A/S Filmfabriken Danmark (2003).

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Republikaneren 1923 Statsadvokaten DK/Spillefilm
Solskinsbørnene 1919 William Green, fabrikant DK/Spillefilm
Stakkels Karin 1919 John Fork DK/Spillefilm
Magasinets Datter 1918 Instruktion DK/Kort fiktion
Blomsterpigens Hævn 1918 Kurt Birger, cand. jur. DK/Spillefilm
Dykkerklokkens Hemmelighed 1918 Professor Roxroy, geolog DK/Spillefilm
For sit Lands Ære 1918 Orric von Zeuthen, bankier DK/Spillefilm
Lykketyven 1918 Godsejer Rolf Hasting, samt John Brooke DK/Spillefilm
Sfinxens Hemmelighed 1918 Mr. Lawson, amerikansk millionær DK/Spillefilm
Den grønne Bille 1918 Horne, toldembedsmand og direktør DK/Spillefilm
Lykkens Budbringer 1918 Kaptajn, ingeniør Hugo Falck DK/Spillefilm
En Fare for Samfundet 1918 Professor Jung DK/Spillefilm
De skraa Brædder 1918 Viggo Reyner, teaterdirektør DK/Spillefilm
Pengenes Magt 1917 Etatsraad Holm DK/Spillefilm
Synd skal sones 1917 Garzow, generaldirektør DK/Spillefilm
Maharadjahens Yndlingshustru I 1917 Oberst von Langen DK/Spillefilm
Favoriten 1917 Jean de Beaufort DK/Spillefilm
Fjeldpigen 1917 James Wallery, Georges' bror DK/Spillefilm
Den mystiske Selskabsdame 1917 Direktør von Spangen DK/Spillefilm
Kriminalgaaden i Kingosgade 1917 Otto Krause DK/Spillefilm
Krigens Fjende 1917 Daniel Horn, Dr. med., Elisas fætter DK/Spillefilm
Naar Hjertet sælges 1917 Konsul Jacob Ziegler, tømmereksportør DK/Spillefilm
Brændte Vinger 1917 Norris, børnehjemsforstander DK/Spillefilm
Blandt Samfundets Fjender 1916 Tom Ashley, Irenes hjælper DK/Spillefilm
For sin Dreng 1916 James Morton, bankier DK/Spillefilm
Giftpilen 1916 Tom Graham, oberst DK/Spillefilm
Kornspekulantens Forbrydelse 1916 von Zahn, medlem af korntrusten DK/Spillefilm
Rovedderkoppen 1916 Einar Falkenberg, grosserer DK/Spillefilm
Naar Hjerterne kalder 1916 Dr. Lützen, øjenlæge DK/Spillefilm
Verdens Undergang 1916 Minearbejder Flint DK/Spillefilm
Sønnen 1916 Medvirkende DK/Spillefilm
Det evige Had 1915 Fabrikant Thingberg DK/Spillefilm
I Farens Stund 1915 Otto Hedenwall, skuespiller DK/Spillefilm
Kvinden han frelste 1915 Raoul, kaldet Muldvarpen DK/Spillefilm
En Skæbne 1915 Henri Wilcott, retsassessor DK/Spillefilm
Om Kap med Døden 1915 Rassow, Kobels ven og nabo DK/Spillefilm
Mit Fædreland, min Kærlighed 1915 General Staaf, øverstkommanderende DK/Spillefilm
Den Stærkeste 1915 En tilbeder DK/Spillefilm
Overfaldet i Viadukten 1915 Præst DK/Spillefilm
En Sømandsbrud 1914 John Carter DK/Spillefilm
Zigeuneren Raphael 1914 Baron Wilhjelm, Saras mand DK/Spillefilm
Guldhornene 1914 Frieren DK/Spillefilm
Den sorte Bande 1913 Joe Jackson DK/Spillefilm
De Dødes Ø 1913 Gamle Baucis, gartner DK/Spillefilm
Skibsrotten 1912 Laurento, linedanser DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.