enda

Tørk Haxthausen

(1924 – 2012)

Instruktør, forfatter, debatør, grafiker. Født 7/10 1924 i Oslo, død 22/3 2012 - 87 år gammel. Uddannet på Grafiska Högskolan i Stockholm i 1945. Arbejdede i årene 1947-57 på Politikens Magasinet og skrev sideløbende romaner, noveller, digtsamlinger, hørespil og lavede radiofeatures og oversættelser.

Omkring 1957 tog interessen for filmmediet over og blev i en årrække Haxthausens foretrukne udtryksmiddel. Hans politiske engagement løber som en strøm gennem det meste af, hvad han har produceret, og ikke mindst har u-landenes problemer og udfordringer ligget ham på sinde. Han har arbejdet på filmprojekter i Afrika, Sovjet, Asien og Grønland. I første halvdel af 1970'erne var han i fem år bosiddende i Tanzania, udsendt af den danske regerings bistandsorganisation Danida til at opbygge en filmindustri i det fattige afrikanske land. Disse oplevelser dannede senere baggrund for tv-serien "Udvikling", produceret af Danmarks Radio i 1983.

Tørk Haxthausen har gennem sit produktive arbejdsliv med film sideløbende frembragt et hav af udgivelser: krimier, historiske romaner, slægtsromaner, sociologiske undersøgelser og utallige kronikker i dagbladene. På sine ældre dage genoptog han sin metier som billedkunstner og var aktivt bidragende på websitet kritiskdebat.dk.

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Historien bag kameraet 2006 Medvirkende Tv-dokumentar
Madsen og co. 1996 Oversættelse Tv-serie
Marias dilemma 1995 Manus Tv-film
Strenge tider 1994 Manus Tv-serie
Kirsebærhaven 89 1990 Instruktion, Manus Tv-serie
Uuttoq - Kaali på sælfangst 1985 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Marianna i maskinen 1984 Instruktion, Produktion, Klip, Lyd DK/Dokumentarfilm
Uzbekistan 82 1983 Speaker, Instruktion, Manus, Klip, Lyd DK/Dokumentarfilm
Hanoshrim - de jødiske emigranter fra Polen 1983 Speaker DK/Dokumentarfilm
Uzbekiske kvinder 1983 Instruktion, Manus, Klip, Lyd DK/Dokumentarfilm
Udvikling 1982 Instruktion, Manus Tv-serie
Kælvning 1980 Speaker DK/Dokumentarfilm
Skjult viden 1979 Speaker DK/Dokumentarfilm
Verdens største vindmølle 1978 Speaker DK/Dokumentarfilm
De 141 dage 1977 Konsulent DK/Dokumentarfilm
En Maconde billedskærer 1974 Instruktion, Speaker, Manus, Foto, Klip DK/Dokumentarfilm
Vi føder vores barn 1973 Producer DK/Dokumentarfilm
Nordøst-Passagen - en skildring af Vitus Bering liv og rejser 1971 Instruktion, Manus, Klip, Lyd DK/Dokumentarfilm
DDR - middelstand og socialisme 1971 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
En berliner familie 1971 Instruktion, Manus, Lyd DK/Dokumentarfilm
En landsby i Bulgarien 1971 Instruktion, Manus, Klip DK/Dokumentarfilm
Mellem Marx og Muhammed 1971 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Menneskets natur? 1970 Instruktion, Manus, Klip, Lyd DK/Dokumentarfilm
Vægteren 1969 Instruktion, Manus Tv-film
Arbejdere i Moskva 1968 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Hverdag 1968 Instruktion, Manus, Klip DK/Dokumentarfilm
USSR på vej mod kommunisme 1968 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Jaroslavl - en gammel by ved Volga 1968 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Tråde i et udviklingsmønster 1967 Instruktion, Speaker, Manus, Klip DK/Dokumentarfilm
Tanzania vil selv 1967 Instruktion, Speaker, Manus, Klip DK/Dokumentarfilm
USSR I - geografi og klima 1966 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
USSR II - et kollektivbrug i Uzbekistan 1966 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
USSR III - en ny by i Sibirien 1966 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Gælden-fælden 1966 Instruktion, Manus, Klip DK/Dokumentarfilm
Danmark - fattigt men rigt 1965 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Grænseland 1965 Manus Tv-film
Hansens typehus 1964 Instruktion, Manus DK/Kort fiktion
Mord for åbent tæppe 1964 Manus, Produktion DK/Spillefilm
Peters landlov 1963 Manus DK/Spillefilm
Danmark i Europa 1962 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Dansk Landbrug og Fællesmarkedet 1962 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Beduiner 1962 Speaker, Manus, Klip DK/Dokumentarfilm
Døgnrapport 1961 Instruktion, Manus DK/Dokumentarfilm
Danmark 1960 1961 Instruktion, Manus, Klip DK/Dokumentarfilm
På vej til i morgen 1961 Speaker DK/Dokumentarfilm
Fisk fra Danmark 1961 Manus DK/Dokumentarfilm
Eventyr på Mallorca 1961 Produktionsassistent DK/Spillefilm
Et sted at være 1960 Instruktion, Manus, Klip DK/Dokumentarfilm
Kai Nielsen 1960 Speaker DK/Dokumentarfilm
Panik i paradis 1960 Manuskript DK/Spillefilm
Friluft 1959 Manus DK/Dokumentarfilm
6-dagesløbet 1958 Manus DK/Spillefilm
Et hverdagseventyr 1956 Manus DK/Dokumentarfilm
Filmforum S 09 1955 Medvirkende Lydoptagelser
Elsk din næste Instruktion, Manus, Produktion, Lyd DK/Spillefilm

Som Ove Brønnum

Title År Funktion Category
Vores lille by 1954 Manus DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.