enda

Ulla Lock

(1934 – 2012)

Skuespiller. Født 19/4 1934, død 20/9 2012.

Uddannet på Det kgl. Teaters elevskole 1954-55.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Blond og dukkepigeagtig er hun en af de søde, aferotiserede 1950'er-heltinder, der lagde ansigt til tiårets ferske kvindebillede. De film, hun medvirker i, er i reglen middelmådige, og hun skiller sig ikke afgørende ud, selv om hun løser sine opgaver nydeligt. Senere fik hun et par karakterroller, der viste mere særpræg.


Efter en mindre rolle i lystspillet "Min søn Peter" (1953) er hun heltinden i hverdagskomedien "Det er så yndigt at følges ad" (1954), i et rost ungdommeligt samspil med den jævnaldrende Frits Helmuth. I Annelise Reenbergs "Tre piger fra Jylland" (57) stjæler den Bodilbelønnede Birgit Sadolin billedet, men Ulla Lock står sig pænt som den kunstinteresserede ungmø i trioen.


Tilsvarende er "Baronessen fra benzintanken" (60) Ghita Nørbys film, og "Kvindelist og kærlighed" (60) domineres af Preben Mahrt og Kjeld Petersen. I den sidstnævnte har Lock stadig en spæd teenagerrolle, 26 år gammel.


Så tyndede filmrollerne ud. Hun havde aftjent sin sød pige-pligt, til gengæld fik hun en god rolle som den terroriserede Nulle i Leif Panduros og Henning Ørnbaks tv-spil "Farvel, Thomas" (1968) og viste nye facetter af talentet.


Det første filmbud på en modning kom i Jens Ravns Sandemose-film "Tjærehandleren" (71), hvor hun kæmper hårdt med en svær, for det meste uforklaret rolle som titelfiguren Erik Mørks bedrageriske hustru og lægen Axel Strøbyes elskerinde. Endelig skaber hun i Anders Refns Wied-filmatisering "Slægten" (78) en effektfuldt grotesk figur som Bodil Udsens forhundsede døvstumme faktotum Stasia - hendes bedste filmrolle, men hendes sidste indtil nu. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Ludvigsbakke 1978 Frk. Rosenfeldt Tv-serie
Slægten 1978 Stasia DK/Spillefilm
Thelma og Irene 1977 Medvirkende Tv-film
Det begyndte med Mathilde 1976 Præstekonen Tv-film
John, Alice, Peter, Susanne og lille Verner 1976 Ella Tv-serie
En by i provinsen 1976 Fru Politimesteren Tv-serie
Livsens ondskab 1972 Fru Frandsen Tv-serie
Man sku' være noget ved musikken 1972 Dagservitrice DK/Spillefilm
Erotik 1971 Jensen Tv-film
Tjærehandleren 1971 Gunhild, Hamres kone DK/Spillefilm
De usynlige 1970 Leanders usynlige Tv-film
Fru Mimi 1969 Medvirkende Tv-film
Tegneserie 1968 Medvirkende DK/Kort fiktion
Hænderne op 1968 Medvirkende Tv-film
Farvel Thomas 1968 Yvonne Tv-film
Billet til Månen 1967 Hun Tv-film
Vi voksne 1963 Annie, Johans kone DK/Spillefilm
Lykkens musikanter 1962 Nancy DK/Spillefilm
Man kan aldrig vide 1960 Medvirkende Tv-film
Magi 1960 Medvirkende Tv-film
Baronessen fra benzintanken 1960 Gerda, stuepige DK/Spillefilm
Kvindelist og kærlighed 1960 Eva, Gerdas og Villys datter DK/Spillefilm
Onkel Bill fra New York 1959 Kate, onkel Bills datter DK/Spillefilm
Høfeber 1959 Medvirkende Tv-film
Jomfruburet 1959 Heddi Tschøll Tv-film
Eventyr på fodrejsen 1958 Medvirkende Tv-film
Tre piger fra Jylland 1957 Bodil Lercke DK/Spillefilm
Der var engang en gade 1957 Ditte, en ung pige DK/Spillefilm
Den kloge mand 1956 Lili, kredslægens datter DK/Spillefilm
Det er så yndigt at følges ad 1954 Lone DK/Spillefilm
Min søn Peter 1953 Annelise, en ung pige DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.