enda

William Rosenberg

(1920 – 2014)

Skuespiller. Født 12/2 1920, død 6/11 2014. Gift 1º i 1946 med skuespiller Helle Virkner (f. 1925) - ægteskabet opløst i 1949, 2º med skuespiller Jeanne Darville (1924-95) - ægteskabet opløst.

Uddannet på Det kgl. Teaters elevskole 1942-44 med efterfølgende ansættelse ved teatret. Fra 1968 fast tilknyttet Odense Teater. Den kunsteriske løbebane indbefatter også malerkunsten og arbejdsopgaver som scenograf.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Flot og viril - han havde det rette filmydre og med en base på Det kgl. Teater mange ydre betingelser for karriere.


Hans spil har også professionel finish, men noget forbeholdent i hans væsen stiller sig i vejen for den kontakt, man skal føle med hans filmpersoner, hvad enten han spiller helt eller skurk. Nogle skuespillere vækker interesse ved at holde igen - det gælder ikke Rosenberg. I et interview fra 1951 taler han om sin "skyhed i omgangen med mennesker. Med kvinder taler jeg kun dårligt."


Som helt i de tidlige 1950'eres folkekomedier mangler han Poul Reichhardts umiddelbarhed, men tager sig tilforladelig ud som kommis i "Fra den gamle købmandsgaard" (1951), hans mest kendte og fremtrædende rolle. Også hans musiker i "Unge piger forsvinder i København" (1951) er propert arbejde.


Men hans skurke er i overtal, og dem er der lidt mere gnist i - som i "Det store løb" (1952), hvor han virker født i ridestøvler og berøvet enhver farlig potens uden dem, og i "Arvingen" (1954), hvor han igen går i clinch med Poul Reichhardt. I Knud Sønderby-filmen "En kvinde er overflødig" (1957) er han 'ung mand af i dag', og som sådan mere velplaceret end som romantisk overtjener i Peer Guldbrandsens komedie "Mariannes bryllup" (1958). Komedien er ikke hans styrke.


Han fortsætter dog i komediegenren som faderen i Min søsters børn-serien. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Gaven 2008 Henry DK/Spillefilm
Opbrud 2005 Ira DK/Spillefilm
At kende sandheden 2002 Richard Malmros som gammel DK/Spillefilm
Atlantis: Det forsvundne rige 2001 Kongen af Atlantis U/Spillefilm
Spring for livet 1997 Knud U/Spillefilm
Bryggeren 1996 Professor Madvig Tv-serie
Rejseholdet 1983 Rude Tv-serie
Vores år 1980 Greven Tv-serie
Skytten 1977 Mogens Bloch, direktør DK/Spillefilm
Højt spil om tændstikker 1973 Medvirkende Tv-film
Fætrene på Torndal 1973 Werner, godsinspektør på Digeskov DK/Spillefilm
Min søsters børn når de er værst 1971 Peter Berg DK/Spillefilm
Hele den tyrkiske musik 1970 Faderen Tv-serie
Fugls føde 1968 Medvirkende DK/Kort fiktion
Min søsters børn vælter byen 1968 Peter Berg DK/Spillefilm
Min søsters børn på bryllupsrejse 1967 Elses mand DK/Spillefilm
Ih, du forbarmende! 1966 Vincent Whiteshaw, fotograf og mordoffer DK/Spillefilm
Min søsters børn 1966 Elses mand DK/Spillefilm
Nu stiger den 1966 Prins DK/Spillefilm
Syd for Tana River 1963 Schmidt DK/Spillefilm
Udbetaling ved død I 1963 Medvirkende Tv-film
Udbetaling ved død II 1963 Medvirkende Tv-film
Indenfor murene 1963 Medvirkende Tv-film
Dronningens vagtmester 1963 Dronningens 1. rytter DK/Spillefilm
Der brænder en ild 1962 Just DK/Spillefilm
Den korte dag er lang nok 1962 Medvirkende Tv-film
Ikke som os andre 1960 Speaker DK/Dokumentarfilm
Selskabsrejsen 1960 Sekretær Tv-film
Selskabsrejsen 1960 Medvirkende Tv-film
Magi 1960 Medvirkende Tv-film
Høfeber 1959 Medvirkende Tv-film
Den pantsatte bondedrang 1958 Medvirkende Tv-film
Mariannes bryllup 1958 Max, Kirstens overtjener DK/Spillefilm
Forretning er forretning 1958 Medvirkende Tv-film
Een tjener og to herrer 1958 Medvirkende Tv-film
Don Ferdinand 1958 Medvirkende Tv-film
En kvinde er overflødig 1957 Erik, enkefru Tangs søn DK/Spillefilm
Tre piger fra Jylland 1957 Godsejer Krag DK/Spillefilm
En kvinde er overflødig 1955 Medvirkende Tv-film
Scapins gavtyvestreger 1955 Medvirkende Tv-film
Vivian venter sig 1954 Medvirkende Tv-film
Arvingen 1954 Ingolf Petersen - forvalter DK/Spillefilm
Kong Midas datter 1953 Medvirkende Tv-film
Det store løb 1952 Claus, sagfører Hemmes søn DK/Spillefilm
Fra den gamle købmandsgård 1951 Carsten Cron, første kommis DK/Spillefilm
Harlekins tryllestav 1951 Medvirkende Tv-film
Unge piger forsvinder i København 1951 Erik Gram, pianist i "Rixi" DK/Spillefilm
Fodboldpræsten 1951 Egon DK/Spillefilm
Mosekongen 1950 Ingeniør Jelling DK/Spillefilm
Penge som Græs 1948 P. Blad, medarbejder ved "X-Pressen" DK/Spillefilm
Mens porten var lukket 1948 Anders DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.