enda

Yvonne Ingdal

(1939 – )

Skuespiller. Født 10/12 1939.

Uddannet som danse- og svømmelærerinde. Medvirkede i begyndelsen af 1960'erne i diverse forestillinger, bla. i Cirkusrevyen og "Teenagerlove" på Det kgl. Teater.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Et par strålende år inkarnerer hun 1960'ernes moderne unge pige og indfører en ny form for non acting. Spontan, sensuel og tilsyneladende søvngængeragtigt sikkert glider hun gennem Klaus Rifbjergs hverdagshistorier under følsom ledelse af den klart betagede instruktør Palle Kjærulff-Schmidt.


Hendes gennemførte naturlighed, der både rummer feminin mystik og kan veksle uforudsigeligt mellem det mutte og det imødekommende, blev desværre efter et par år en slags krykke for parret Kjærulff-Schmidt og Rifbjerg, der endte med at give hende skitseprægede roller.


Efter at hun havde brilleret i "To" (1964) i samspil med Jens Østerholm, i "Sommerkrig" (det fine danske afsnit af episodefilmen "Nordisk kvadrille" (1965)), hvor hun har en vidunderlig dansescene med Christoffer Bro, og i "Der var engang en krig" (1966), hvor hun er perfekt som den både fjerne og nære drømmepige, blev hun sat i centrum af "Historien om Barbara" (1967). Men denne famlende historie om en rastløs, rodløs skuespillerinde er tyndt skrevet og slapt instrueret.


Og meget bedre går det ikke i den moderne 'filmvaudeville' "I den grønne skov" (1968). Her er hun igen i centrum som en tvær, ubeslutsom bakkesangerinde, kurtiseret af Peter Steen og Morten Grunwald, men svigtet af manuskript og instruktion.


Disse to film syntes at demonstrere, at hun havde svært ved at bære en film alene. Og det dobbelte dyk forvandt hendes karriere måske aldrig. Hun fik en håndfuld mindre roller, bl. a. i det norske filmeksperiment "Love Is War" (1970), og en større i den svensk-danske tv-film "Rejsen" (1970), men magien omkring hendes person blev aldrig genskabt. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Priser Festivals
Title År Funktion Category
Hvad er der med hende 2004 Medvirkende DK/Eksperimentalfilm
Snart dages det brødre 1974 Augusta Tv-film
Blomster til Mona 1974 Gudrun Tv-film
Den meget talende barber 1974 Rosamunde Tv-film
Askepot 1973 Medvirkende Tv-film
Afskedens time 1973 Nabo DK/Spillefilm
Fire portrætter 1972 Martha Tv-film
Gæsterne 1971 Medvirkende DK/Kort fiktion
Ferien 1971 Rita Tv-film
Johan uden land 1971 Medvirkende DK/Kort fiktion
Charles 1969 Medvirkende Tv-film
Kys til højre og venstre 1969 Ruth DK/Spillefilm
Farvel Thomas 1968 Evy Tv-film
I den grønne skov 1968 Myrna DK/Spillefilm
Dage i min fars hus 1968 Gertrud DK/Spillefilm
Historien om Barbara 1967 Barbara DK/Spillefilm
Elvira Madigan 1967 Elvira Madigan U/Spillefilm
Kammerspil 1966 Medvirkende DK/Kort fiktion
Der var engang en krig 1966 Lis DK/Spillefilm
Sommerkrig 1965 En stuepige DK/Kort fiktion
Mille, Marie og mig 1965 Skuespillerinde Tv-film
To 1964 Lone DK/Spillefilm
Gudrun 1963 Ulla DK/Spillefilm
Forelsket i København 1960 Gymnastikpige, danser DK/Spillefilm
Elsk din næste Medvirkende DK/Spillefilm
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.