enda

ASA

Aktieselskabet Atelieret - forkortet ASA - blev etableret i 1936 af John Olsen, Henning Karmark og Lau Lauritzen Jr. med støtte af Gutenberghus og andre. John Olsen var hovedaktionær til 1940, hvorefter Karmark og Lau Jr. overtog aktiemajoriteten.


Studiet blev opført i Lyngby på Ulrikkenborg Vej, som senere ændrede navn til Blomstervænget. Det blev bl.a. bygget af de tiloversblevne stålkonstruktioner fra Storstrømsbroen. Christiani og Nielsen udarbejdede tegningerne på basis af udkast fra Lau Jr. og dennes besigtigelse af udenlandske filmatelierer.



Selve atelieret var en selvejende institution. Bestyrelsen bestod i starten af Lau Jr., overretssagfører Ørum, direktør Einer Ferniss, Dansk Reklamebureau og John Olsen. Lau Jr. og Alice O`Frederics tog sig af den kunstneriske ledelse, mens Henning Karmark varetog alle forretningsmæssige dispositioner vedrørende produktionerne og studiets drift.



Det nye selskab var ikke noget egentligt produktionsselskab, men ejer af de nyopførte studier i Lyngby. Enhver kunne således leje studiet til normal dagspris. Ved produktion af de enkelte film blev der dannet konsortier, hvor atelierselskabet gik ind med en vis andel sammen med enkeltpersoner - primært studiets ejere Karmark, Lau Jr. og John Olsen i forskellige kombinationer. Men også instruktører, skuespillere og andre deltog i finansieringen. Det hele blev styret af Karmark, der bestemte, hvem der 'måtte' indgå i konsortierne.


John Olsen stod for udlejningen af konsortiernes film gennem sit selskab Teatrenes Filmskontor A/S. Han kom sjældent på studiet, men var medbestemmende om, hvilke film der skulle produceres. I 1941 stævnede John Olsen Henning Karmark vedrørende dennes honorarer for nogle svenske film, der var blevet optaget på studiet. Der fulgte en længere retssag, hvor Karmark blev frifundet. John Olsen forlod efterfølgende ASA sammen med lydmanden Poul Bang og startede Saga Studio.



Med John Olsens udtræden fik ASA- konsortierne et udlejningsproblem. Derfor stiftede Henning Karmark i 1942 Merkur Film, som i 1943 skiftede navn til A/S ASA Filmudlejning.


I 1945 udtrådte Henning Karmark af ASA-studiet, men fortsatte med sit selvstændige firma ASA Filmudlejning - og som producent. Lau Jr. overtog aktiemajoriteten i A/S Filmatelieret ASA, hvor han fungerede som adm. direktør.



I perioden 1945 til 1964 producerede (finansierede) Filmatelieret ASA kun få film for egen regning med Lau Jr. som hovedproducent, bl.a. "Cafe Paradis", "Støt står den danske sømand", "Farlig ungdom", "Bundfald", "De sjove år" samt Far til fire-filmene. De fleste film blev finansieret af konsortier meget ofte med Henning Karmark som hovedproducent, herunder bl.a. Morten Korch-filmene. Alle film blev udlejet af Karmarks ASA Filmudlejning.


I 1964 solgte Lau Lauritzen ASA til Sven Grønlykke - som videreførte studiet som ASA Film Studio med Bent Christensen som kunstnerisk leder. I salgsaftalen blev det indføjet, at hhv. Lau Lauritzen og Henning Karmark fortsat kunne leje studiet til deres egne produktioner. I 1971 blev studiet solgt til staten under navnet Det Danske Filmstudie.


Denne tekst er skrevet af Niels Jørgen Clement.


Litteratur: Paw Kåre Pedersen: Unge Lau (2010).

Filmografi Priser
Title År Funktion Category
Skytsenglen 1990 Distributionsselskab U/Spillefilm
1939 1989 Distributionsselskab U/Spillefilm
Angreb! er det bedste forsvar 1984 Distributionsselskab U/Spillefilm
S.L.U.R.P. 1982 Distributionsselskab
Halløj ved fronten 1982 Distributionsselskab U/Spillefilm
Ørnen i dobbelt-ild 1982 Distributionsselskab
Dræb, min elskede! 1982 Distributionsselskab U/Spillefilm
Forført til mord 1982 Distributionsselskab U/Spillefilm
Min kone er en engel 1982 Distributionsselskab U/Spillefilm
Den umulige drøm 1982 Distributionsselskab U/Spillefilm
Intime fotomodeller 1981 Distributionsselskab U/Spillefilm
Escort-pigernes erotiske magt 1981 Distributionsselskab U/Spillefilm
Victory - fangelejrens helte 1981 Distributionsselskab U/Spillefilm
Min middag med Andre 1981 Distributionsselskab U/Spillefilm
Rædslernes blodige by 1980 Distributionsselskab
Tre piger - med det hele 1980 Distributionsselskab U/Spillefilm
Fandens til krig 1979 Distributionsselskab U/Spillefilm
Sexleg med våde misser 1979 Distributionsselskab U/Spillefilm
Sex-party i pornohuset 1979 Distributionsselskab U/Spillefilm
Helen Kellers triumf 1979 Distributionsselskab Tv-film
Jungle olympiade 1979 Distributionsselskab U/Spillefilm
Velkommen Mr. Chance 1979 Distributionsselskab U/Spillefilm
Sejren 1979 Distributionsselskab U/Spillefilm
Sherlock Holmes og kronens ære 1978 Distributionsselskab U/Spillefilm
Den sex-gale menighed 1978 Distributionsselskab U/Spillefilm
Sexkilling med karatekløer 1978 Distributionsselskab U/Spillefilm
Skolepigernes vilde orgier 1977 Distributionsselskab U/Spillefilm
Den afskyelige snemand 1977 Distributionsselskab U/Spillefilm
En kvindelig læges dagbog 1975 Distributionsselskab U/Spillefilm
Dværgen 1974 Distributionsselskab DK/Spillefilm
Coffy - den nådeløse hævner 1973 Distributionsselskab U/Spillefilm
Når hestetyve elsker 1971 Distributionsselskab U/Spillefilm
Med kærlig hilsen 1971 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Nøglen til Paradis 1970 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Airport - vinger af ild 1970 Distributionsselskab U/Spillefilm
Leve døden 1970 Distributionsselskab U/Spillefilm
Manden der tænkte ting 1969 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Isadora 1969 Distributionsselskab U/Spillefilm
Kom i ly for regnen 1969 Distributionsselskab U/Spillefilm
Duel i Stillehavet 1968 Distributionsselskab U/Spillefilm
Krakatoa, øst for Java 1968 Distributionsselskab U/Spillefilm
General Custers sidste kamp 1968 Distributionsselskab U/Spillefilm
Den falske morder 1968 Distributionsselskab U/Spillefilm
Intime veninder 1968 Distributionsselskab U/Spillefilm
En Mand til Ivy 1968 Distributionsselskab U/Spillefilm
På en strand i Peru 1968 Distributionsselskab U/Spillefilm
De 7 fra Texas 1968 Distributionsselskab U/Spillefilm
Min bedstefar er en stok 1968 Produktionsselskab DK/Kort fiktion
Dr. Glas 1968 Distributionsselskab DK/Spillefilm
Thomas er fredløs 1967 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Brødrene på Uglegaarden 1967 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Den røde kappe 1967 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Popguden 1967 Distributionsselskab U/Spillefilm
Champagnemordet 1967 Distributionsselskab U/Spillefilm
Berømmelsens pris 1967 Distributionsselskab U/Spillefilm
Amazonas grønne helvede 1967 Distributionsselskab Tv-film
Jeg elsker kærligheden 1967 Distributionsselskab U/Spillefilm
Hvem trækker først? 1967 Distributionsselskab U/Spillefilm
Skyd uden varsel 1967 Distributionsselskab U/Spillefilm
Den mystiske dal 1967 Distributionsselskab Tv-film
Madame X 1966 Distributionsselskab U/Spillefilm
Fahrenheit 451 1966 Distributionsselskab U/Spillefilm
Ta' til Texas 1966 Distributionsselskab U/Spillefilm
En slags mord 1966 Distributionsselskab U/Spillefilm
Truslen fra dødens ø 1966 Distributionsselskab U/Spillefilm
Bag jerntæppet 1966 Distributionsselskab U/Spillefilm
Krybskytterne på Næsbygaard 1966 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Agent Coplan FX 18 slår til 1965 Distributionsselskab U/Spillefilm
uden lyddæmper 1965 Distributionsselskab U/Spillefilm
Mafien hævner 1965 Distributionsselskab U/Spillefilm
Lykken 1965 Distributionsselskab U/Spillefilm
Morderen tager telefonen 1965 Distributionsselskab U/Spillefilm
Nick Carter vender tilbage 1965 Distributionsselskab U/Spillefilm
Abbott og Costello for fuld knald 1965 Distributionsselskab U/Spillefilm
Næsbygaards arving 1965 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Erotisk safari 1964 Distributionsselskab U/Spillefilm
Ånden er over mig 1964 Distributionsselskab U/Spillefilm
Ude med snøren 1964 Distributionsselskab U/Spillefilm
Rodløs ungdom 1964 Distributionsselskab U/Spillefilm
Kampen om Næsbygaard 1964 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Den hængte mand 1964 Distributionsselskab Tv-film
Ned med nakken 1964 Distributionsselskab U/Spillefilm
Marnie 1964 Distributionsselskab U/Spillefilm
Den store ulv kalder 1964 Distributionsselskab U/Spillefilm
Huset på klippen 1964 Distributionsselskab U/Spillefilm
Afgrunden 1963 Distributionsselskab U/Spillefilm
Syd for Tana River 1963 Distributionsselskab DK/Spillefilm
Sikke'n familie 1963 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Militærlægen kaptajn Newman 1963 Distributionsselskab U/Spillefilm
Fem timers frist 1962 Distributionsselskab U/Spillefilm
Lovens korte arm 1962 Distributionsselskab U/Spillefilm
Sig det med mink 1962 Distributionsselskab U/Spillefilm
De tapre er ensomme 1962 Distributionsselskab U/Spillefilm
Sejr eller nederlag 1962 Distributionsselskab U/Spillefilm
Filmdesorientering 1962 Produktionsselskab DK/Kort fiktion
Der brænder en ild 1962 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Sømænd og svigermødre 1962 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Rikki og mændene 1962 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Den grønne elevator 1961 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Far til fire med fuld musik 1961 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Min kone fra Paris 1961 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Adgang forbudt 1960 Distributionsselskab U/Spillefilm
Ballonrejsen 1960 Distributionsselskab U/Spillefilm
Sømand i knibe 1960 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Det skete på Møllegaarden 1960 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Far til fire på Bornholm 1959 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Lad andre kun dømme 1959 Distributionsselskab U/Spillefilm
Kærlighedens melodi 1959 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Eddie ordner alt 1959 Distributionsselskab U/Spillefilm
Revolvermænd fra Laredo 1959 Distributionsselskab U/Spillefilm
På flugt over prærien 1959 Distributionsselskab U/Spillefilm
Den udvalgte 1959 Distributionsselskab U/Spillefilm
Politikommisær Maigret løser mysteriet på slottet 1959 Distributionsselskab U/Spillefilm
Han kom for at dræbe 1959 Distributionsselskab U/Spillefilm
De sjove år 1959 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Den tavse fjende 1958 Distributionsselskab U/Spillefilm
Verdens rigeste pige 1958 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Far til fire og ulveungerne 1958 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Vagabonderne på Bakkegaarden 1958 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Politiets blinde øje 1958 Distributionsselskab U/Spillefilm
Bundfald 1957 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Far til fire og onkel Sofus 1957 Produktionsselskab DK/Spillefilm
1957 Produktionsselskab DK/Reklamefilm
Lån mig din kone 1957 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Sheriffens søn 1957 Distributionsselskab U/Spillefilm
Om kap med døden 1957 Distributionsselskab U/Spillefilm
Uhyret fra verdensrummet 1957 Distributionsselskab U/Spillefilm
Det sidste paradis 1957 Distributionsselskab
Abbott og Costello i Pengene eller livet 1956 Distributionsselskab U/Spillefilm
Ballade i luften 1956 Distributionsselskab U/Spillefilm
Vi som går stjernevejen 1956 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Taxa K 1640 efterlyses 1956 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Far til fire i byen 1956 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Flintesønnerne 1956 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Hvad vil De ha'? 1956 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Han kom fra Apache Wells 1955 Distributionsselskab U/Spillefilm
Affæren Carrington 1955 Distributionsselskab U/Spillefilm
Matadorerne 1955 Distributionsselskab U/Spillefilm
Min datter Nelly 1955 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Far til fire på landet 1955 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Forfulgt af Scotland Yard 1954 Distributionsselskab U/Spillefilm
Arvingen 1954 Produktionsselskab DK/Spillefilm
En sømand går i land 1954 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Far til fire i sneen 1954 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Postrøverne fra sydstaterne 1953 Distributionsselskab U/Spillefilm
Sundhed og skønhed 1953 Produktionsselskab Arkiv film
Solstik 1953 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Fløjtespilleren 1953 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Far til fire 1953 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Farlig ungdom 1953 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Angrebet fra Mars 1953 Distributionsselskab U/Spillefilm
Moulin Rouge 1952 Distributionsselskab U/Spillefilm
Cirkusdronningen 1952 Distributionsselskab U/Spillefilm
Husmandstøsen 1952 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Det store løb 1952 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Vejrhanen 1952 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Det sande ansigt 1951 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Skæg på Broadway 1951 Distributionsselskab U/Spillefilm
Fodboldpræsten 1951 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Afrikas dronning 1951 Distributionsselskab U/Spillefilm
Det gamle guld 1951 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Frihed forpligter 1951 Produktionsselskab DK/Kort fiktion
Café Paradis 1950 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Den opvakte jomfru 1950 Produktionsselskab DK/Spillefilm
De røde heste 1950 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Vejen til søen 1950 Produktionsselskab DK/Dokumentarfilm
Min kone er uskyldig 1950 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Mosekongen 1950 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Tab ikke masken 1949 Produktionsselskab DK/Reklamefilm
Fra Rauld til Sønderborg Garn 1949 Produktionsselskab DK/Dokumentarfilm
Vi vil ha' et barn 1949 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Ploven 1949 Produktionsselskab DK/Dokumentarfilm
Francis 1949 Distributionsselskab U/Spillefilm
Abbott og Costello i Højt at flyve 1948 Distributionsselskab U/Spillefilm
Abbott og Costello som tyrefægtere 1948 Distributionsselskab U/Spillefilm
Hr. Petit 1948 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Næste Gang er det dig 1948 Produktionsselskab DK/Dokumentarfilm
Værelse søges! 1948 Produktionsselskab DK/Dokumentarfilm
Støt står den danske sømand 1948 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Naar Katten er ude 1947 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Kvinden uden ansigt 1947 Distributionsselskab U/Spillefilm
Alle tiders helt 1947 Distributionsselskab U/Spillefilm
To i Paris 1947 Distributionsselskab U/Spillefilm
Stjerneskud 1947 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Lise kommer til Byen 1947 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Familien Swedenhielm 1947 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Blodets bånd 1946 Distributionsselskab U/Spillefilm
Nattens porte 1946 Distributionsselskab U/Spillefilm
En nat i Casablanca 1946 Distributionsselskab U/Spillefilm
Den gådefulde Martha Ivers 1946 Distributionsselskab U/Spillefilm
Abbott & Costello i dødskørsel 1946 Distributionsselskab U/Spillefilm
Hans store Aften 1946 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Saa mødes vi hos Tove 1946 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Jeg elsker en anden 1946 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Min kone paa gæstespil 1945 Distributionsselskab U/Spillefilm
Kampen om jernbanerne 1945 Distributionsselskab U/Spillefilm
Affæren Birte 1945 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Panik i Familien 1945 Produktionsselskab DK/Spillefilm
De kloge og vi gale 1945 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Klingende toner 1945 Produktionsselskab DK/Dokumentarfilm
Istedløven vender hjem 1945 Produktionsselskab DK/Dokumentarfilm
Ferd'nand paa Bjørnejagt 1945 Produktionsselskab DK/Kort fiktion
De røde Enge 1945 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Rejsefeber 1944 Produktionsselskab DK/Kort fiktion
Frihed, Lighed og Louise 1944 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Elly Petersen 1944 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Teatertosset 1944 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Bedstemor gaar amok 1944 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Dansk sport i smaaglimt 1944 Produktionsselskab DK/Dokumentarfilm
Ferd'nand paa Fisketur 1944 Produktionsselskab DK/Kort fiktion
Mit liv er Musik 1944 Produktionsselskab DK/Spillefilm
I Mordets Skygge 1944 Distributionsselskab U/Spillefilm
En nations hjerte 1943 Distributionsselskab U/Spillefilm
Moster fra Mols 1943 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Det brændende Spørgsmaal 1943 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Hans Onsdags-Veninde 1943 Produktionsselskab DK/Spillefilm
En Pige uden Lige 1943 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Jeg mødte en Morder 1943 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Det ender med Bryllup 1943 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Ebberød Bank 1943 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Frøken Vildkat 1942 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Jørgensen faar Arbejde 1942 Produktionsselskab DK/Dokumentarfilm
Lykken kommer 1942 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Søren Søndervold 1942 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Under Straatag og Lyre 1942 Produktionsselskab DK/Dokumentarfilm
Tyrannens Fald 1942 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Mellem sydfynske Sunde 1941 Produktionsselskab DK/Dokumentarfilm
Vi snakker Færdsel 1941 Produktionsselskab DK/Dokumentarfilm
Niels Pind og hans Dreng 1941 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Tror du jeg er født i Gaar! 1941 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Tag til Rønneby Kro 1941 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Frøken Kirkemus 1941 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Far skal giftes 1941 Produktionsselskab DK/Spillefilm
En ganske almindelig Pige 1940 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Rebecca 1940 Distributionsselskab U/Spillefilm
Pas paa Svinget i Solby 1940 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Familien Olsen 1940 Produktionsselskab DK/Spillefilm
En Desertør 1940 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Genboerne 1939 Produktionsselskab DK/Spillefilm
De tre maaske fire 1939 Produktionsselskab DK/Spillefilm
I Dag begynder Livet 1939 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Nordhavets Mænd 1939 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Blaavand melder Storm 1938 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Alarm 1938 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Livet paa Hegnsgaard 1938 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Den mandlige Husassistent 1938 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Den kloge Mand 1937 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Der var engang en Vicevært 1937 Produktionsselskab DK/Spillefilm
En fuldendt Gentleman 1937 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Frk. Møllers Jubilæum 1937 Produktionsselskab DK/Spillefilm
Gøg og Gokke i det vilde vesten 1937 Distributionsselskab U/Spillefilm
Gøg og Gokke som tømmermænd 1933 Distributionsselskab U/Spillefilm
Radiosymfoniorkestret, Erik Tuxen Produktionsselskab Dokumentariske optagelser
Mandfolkesnak Produktionsselskab DK/Reklamefilm
Fra råuld til Sønderborg garn Produktionsselskab DK/Dokumentarfilm
Terrainsport Produktionsselskab DK/Dokumentarfilm
ASA Film logo Produktionsselskab DK/Reklamefilm
[Musikfilmen] Produktionsselskab Arkiv film
Choices Produktionsselskab DK/Spillefilm
Våde læber og lystige lår Distributionsselskab
Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.