Betal din Skat med Glæde

Om filmen

"Den der snyder staten, snyder sine medmennesker" - jagten på en skattesnyder. Hr. Middelmand, tidligere skattesnyder, er hovedpersonen i et moralsk drama, som anskueliggør følgerne af at unddrage sig sit bidrag til de offentlige udgifter. Hans kone udskrives fra hospitalet; hans søn smides ud af skolen; da der udbryder ildebrand i hans hjem, opdager han, at der er lukket for vandet osv.

”At statsfilmen også kunne udarte til den rene farce er Hagen Hasselbalchs 'Betal din Skat med Glæde' (1945) et eksempel på. Her tager Hasselbalch et uhyre humoristisk og musikalsk livtag med skattesnyderi. Filmens hovedperson har han døbt Adolf Middelmand – måske med ikke utilsigtet adresse til en anden Adolf, som var i miskredit i filmens samtid. Middelmand sender i filmens åbningsscene sin snydagtige selvangivelse til skattevæsenet, men forfølges af sin samvittighed, der optræder hvidklædt og med englevinger på billedsiden. Hvor Middelmand end går efter snyderiet, fortæller hans samvittighed til alle, at han er en ’modbydelig skattesnyder’. Og så går det slag i slag i stadig mere vanvittigt tempo. (…)

Man er godt underholdt fra start til slut – den didaktisk strittende pegefinger knækker over i komik, og alligevel er beskeden ikke til at tage fejl af: den der snyder skattevæsenet, snyder sine medmennesker!” (Læs mere i En svækket stat forstærker sin propaganda)

Credits

Instruktør: Hagen Hasselbalch
Manuskript: Hagen Hasselbalch
Fotograf: Ib Dam
Medvirkende:  Viggo Brothagen 

Fakta

Kategori
Propagandafilm

Instruktør
Hagen Hasselbalch

Udgivelsesår
1945

Produktionsselskab
Minerva Film

Rekvirent
Ministeriernes Filmudvalg

Varighed og format
9 min., s/h, tone